Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou




Přijde mi, že vůbec ta nejlahodnější jídla vypadají nejhůř. I když jíme očima, chuť zůstává na prvním místě. A tady teda chuť vítězí nad vizuální stránkou na plné čáře.


Tohle je pro mě typické zimní jídlo. Luštěniny jsou syté, smetana těžší, ale je jí tam opravdu krapet a záleží jen na Vás, jak chcete omáčku jemnou... Hrozně se mi líbí také trik s rozmixováním cizrny, čímž získáme krásně hustou omáčku, aniž bychom použili jíšku.



Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

(2 porce)

Inspirace: Biokuchařka Hanky Zemanové

  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžička sladké papriky
  • 250 ml vývaru z cizrny
  • 1 pórek 
  • 100 ml sójové smetany smetany
  • citrónová šťáva





Cizrnu jsem si dala dopředu namočit (přes noc). Poté jsem slila vodu a cizrnu zalila novou vodou. Vařila jsem asi hodinu do změknutí. Uvařenou cizrnu jsem slila a vývar si ponechala. Na másle jsem si zpěnila cibuli. osolila jsem a přidala papriku. Jen chvíli jsem míchala, aby paprika nezhořkla. Poté jsem přilila vývar z cizrny a krátce povařila. Polovinu uvařené cizrny jsem si rozmixovala tyčovým mixérem s trochou vývaru na hladkou kaši. Stejně tak jsem rozmixovala cibulku, k ní jsem přilila rozmixovanou cizrnu. Přidala jsem nerozmixovanou polovinu cizrny a pórek nakrájený na šikmé proužky. Vařila jsem dokud, nebyl pórek dostatečně měkký. Nakonec jsem vmíchala smetanu a dochutila citrónovou šťávou a solí. 

Podávat můžete, s čím Vás napadne, pečivem, rýží, těstovinami nebo jen tak...



Ještě jsem Vám chtěla říct, že jsem si zřídila Instagram, facebookovou stránku pro blog, tak kdo bude chtít, může občas mrknout :-)

23 komentářů:

  1. Mňam, dělala jsem a strašně mi chutnala, akorát se mi tam nechtělo lít tolika smetany ( dělala jsem si jen porci pro sebe) a měla jsem to více kašovité než omáčkovité.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je na každém, jak si upraví, hlavně aby mu chutnalo :-)

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem uvařit k večeři, bylo to výborné, všem moc chutnalo:-)

      Vymazat
  2. Tak cizrnu jsem ještě nikdy nejedla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měla bys napravit, je moc dobrá :-)

      Vymazat
  3. Taky jsem si lámala hlavu jak tohle jídlo pěkně nafotit a snad nejlépe ho nafotila právě Hanka:) v její kuchařce,ale tohle jídlo je naprostá dobrůtka:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš pravdu Jani, ten její kastrůlek je kouzelný. Já jsem zatím z kuchařky nadšená, všechna jídla byla moc dobrá.

      Vymazat
  4. Miluji takováto jídla! Kdysi jsem dělala hodně podobné - sóju na paprice :) Ale cizrnu mám zrovna doma, takže to určitě vyzkouším v nejbližších dnech. Luštěniny musím mít alespoň 1x do týdne, takže na to určitě dojde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sóju jsem neměla sto let, v této úpravě musí být taky moc dobrá. Taky mám ráda luštěniny, ale doma nechce nikdo jíst, tak dělám, když vařím pro sebe

      Vymazat
  5. tak to musím někdy vyzkoušet, cizrnu jsem "objevila" teprve nedávno, takže pro mě je to určitě inspirativní recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cizrna je úžasná surovina, určitě zkus :-)

      Vymazat
  6. tenhle recept už chci zkusit docela dlouho. asi se do toho pustím

    OdpovědětVymazat
  7. Je spravne ze i nadale respektujes nazor kdy chut prevahuje nad estetickou strankou jidla. Protoze tak by to skutecne melo byt

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle recept je úžasný! Přidala jsem 1/3 červené papriky v natural stavu, a bylo to bezva.. Smetany trošku míň, ale .. myslím že jsem objevila zase jídlo, které budu vařit častejc !
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  9. Je fantastická..cibulku jsem udělala na kokosovém oleji a přidlala trochu harrisy :) super

    OdpovědětVymazat
  10. skvělý recept díky :) ..vzhledem to vypadalo jako by mi někdo nablinkal do hrnce ale chuť je vyborná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D no hezké přirovnání, hlavně že chutnalo.

      Vymazat
  11. Moc moc dobré! Po lahodném obědě mi zbyla ještě lžíce této skvělé směsi, tak jsem si jí dala na chleba ještě k večeři, Nemá to chybu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, muselo být výborné i na chleba...

      Vymazat
  12. Výborné! Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)