Fazolové brownies s burákovým máslem

Kdo mě čte, ví, že každý lichý pátek je ve znamení článku pro http://aktuality.stamgastagurman.cz/. Tentokrát na sladkou notu, ale trošku jinak. Přesto věřím, že pro spoustu z Vás nepůjde žádnou novinku a vesele nějaký ten pátek pečete vynikající fazolové brownies.




Možná v čem jsou jiné je burákové máslo. Množí se mi dotazy, jak já to mám s tím burákovým máslem, když ho cpu pomalu do každého druhého receptu... Tak tedy s pravdou ven... Kdybych řekla, že jsem závislák, asi bych přeháněla. Donedávna jsem vcelku spokojeně žila i bez něj, ale.... s ním je ten život prostě hezčí :-) Radši než řádek čokolády, zaútočím lžící na máslo :-) Takže ano, propadla jsem jeho kouzlu, proto i brownies s PB...


Fazolové brownies s burákovým máslem




  • 100 g bílých fazolí v suchém stavu
  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce drcených lněných semínek
  • 15 g mletých ovesných vloček
  • 10 g strouhaného kokosu
  • Burákové máslo dle chuti




Fazole jsem si přes noc namočila. Poté jsem slila vodu a uvařila v čisté vodě. Měkké fazole můžete rozmixovat na kaši, nebo pokud se Vám nechce vytahovat mixér, vystačíte si se šťouchadlem na brambory. Zralý banán jsem si rozmačkala vidličkou a promíchala s vejci, vanilkovým extraktem a agávovým sirupem. Postupně jsem zapracovala fazole, kakaový prášek, prášek do pečiva, lněná semínka, ovesné vločky a kokos. Pro lepší konzistenci je lepší těsto zpracovat šlehačem, ale není to nezbytně nutné. Poté jsem už jen přendala do formy vyložené pečícím papírem. Na závěr jsem krátce rozehřála burákové máslo a pokladla povrch těsta máslem, které jsem se snažila vidličkou rozetřít po celém povrchu. Pekla jsem zhruba 30 minut na 180 stupňů.





Fazole můžete samozřejmě použít, jaké máte po ruce. Stejně tak dobře funguje i cizrna. Kdo je líný máčet a vařit fazole, může sáhnout po plechovce, ale je třeba luštěniny propláchnout od nálevu a nechat okapat. Nicméně přikláním se k luštěninám v suchém stavu. Kdo nemá rád burákové máslo, může jej vynechat, i tak budou brownies dobré. Případně je lze doplnit jakýmkoliv druhem ovoce. Perfektně k nim sedí třešně či višně. 



Celý článek si můžete přečíst zde



21 komentářů:

  1. Už se neskutečně těším, až hodím za hlavu učící povinnosti a vrhnu se střemhlav do pečení těchhle brownies...:) to vykukující máslíčko mě provokuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ať máš brzy po povinnostech a můžeš vesele vařit, péct... :-)

      Vymazat
  2. Já se chystám na fazolové cookies:)
    Brownies vypadají výborně!
    Ano, máš úúúplnou pravdu! S arašídovým máslem je všechno hned snažší!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cookies jsem už taky dělala, bude tu někde recept :-)

      Vymazat
  3. Taky jsem ho už pekla, ale přidávala jsem ještě avokádíčko :)
    Konzistenci máme ale odlišnou, moje byly víc takové mazlavější, ty tvoje vypadají spíše nadýchaně a docela se tomu divím, když tam není žádný tuk. Bude to asi vážně tím šlehačem. Myslíš že ten tuk opravdu není potřeba? Já dávala trochu másla...
    Luštěniny v suchém stavu mám taky radši, ale dlouho se vaří, ta konzerva je přecijenom pohodlnější, co si budeme říkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuk není vůbec třeba, místo toho je tam ten banán nebo můžeš použít i jablkové, dýňové, batátové pyré..
      Já jsem konzervy úplně vyřadila, příčí se mi něco zakonzervované, radši ten čas obětuji :-)

      Vymazat
  4. waaau, ze fazule v brownies!!! super!

    OdpovědětVymazat
  5. ty seš hrozná šikulka :) vypadá to úžasně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, ale pořád si připadnu jako začátečník, co se má hodně učit :-)

      Vymazat
  6. koukám na to vážně divně, ale to jsem koukala i na mrkvový koláč a pak to byla mňamka :D takže určitě zaexperimentuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zeleninové moučníky jsou nejlepší, těším se na cukety :-) takže pryč s předsudky

      Vymazat
  7. Domaca lucina spravena dnes rano s cesnakom (chlap sa do nej zamiloval a stale o nu zobroni), na stole troni africka polievka, na olovrant je schovany posledny kusok orechovo ovseneho chleba a v hlave harasia fazulove brownies...a uplne som namotana na arasidove maslo! Lucinka, co mi to robis v kuchyni...? Len tak dalej ; )) Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kate, moc ti děkuji za komentář! Doufám, že budeš nadále vařit a péct podle blogu :-)

      Vymazat
  8. Mám vyzkoušet spíš tento recept, nebo se přikláníte raději k Vašemu fazolovému chlebíčku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to přece nemůžu rozhodovat za Vás, co máte upéct... Pokud se ptáte, co mi chutnalo víc, tak chlebíček...

      Vymazat
  9. Děkuji za recept, dělala jsem brownies s domácím burákovým máslem a mělo velký ohlas u rodiny i návštěvy :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Je výborný! A to jinak fazole nepozřu, tady to fakt není vůbec poznat :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)