Mrkvový krém s burákovým máslem a kokosovým mlékem




Nejlepší je máslo jen tak na lžičku, teda lžíci. A ruku na srdce, kolikrát je mi líto jím "plýtvat" do receptu, ale ono se to občas vyplatí, protože pokrmu propůjčí nezaměnitelnou chuť. Taková satay omáčka se u nás stala už doslova stálicí, a je fuk, jestli k masu či tofu nebo třeba k jarním závitkům. kdo ochutnal, pochopí... Takže, až se Vám sejde máslo, které Vám jen tak nepojede... tipů/receptů je spousta a nejen tady na blogu...






Mrkvový krém s burákovým máslem a kokosovým mlékem


(3 - 4 porce)




  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 6 mrkví
  • 1 l vody
  • 2 lžíce burákového másla
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl, pepř






Na lžíci kokosového oleje jsem si dozlatova orestovala nadrobno nakrájenou cibuli. Na minutu jsem přidala na plátky nakrájený česnek, aby se rozvoněl. Mrkev jsem ostrouhala a nakrájela na kolečka, která sem přidala k cibuli. Krátce jsem promíchala a zalila je vodou, přivedla k varu, stáhla teplotu a nechala mírně probublávat až do změknutí mrkve. Na závěr jsem přidala burákové máslo, kokosové mléko, pár minut provařila a odstavila z plotny. Polévku jsem dochutila solí, pepřem a rozmixovala v hladký krém.

Krém jsem rozdělila do misek, doplnila lžičkou kokosového mléka,a pár arašídy. 








Carrot soup with peanut butter and coconut milk


(about 3 - 4 portions)


  • 1 tablespoon coconut oi
  • 1 onion
  • 1 clove garlic
  • 6 carrots
  • 1 l water
  • 2 tablespoons peanut butter
  • 200 ml coconut milk
  • salt, pepper






I sauted chopped onion in coconut oil until golden, added garlic for about one minute. I peeled carrots and chopped it into cubes and added to the golden onion. I stirred in water. I seasoned soup with salt, pepper and cooked for another 20 minutes. Finally I added peanut butter, coconut milk, mixed up and blended the soup until smooth and tasted and seasoned with additional salt if needed. 

I served it with coconut milk and peanuts.  




2 komentářů:

  1. Tak tu vyzkouším :)) Burákové máslo jsem si začla dývat i do slaných jídel .. a prostě všechno s ním chutná lépe :))

    OdpovědětVymazat
  2. dát do polévky burákové máslo by mě asi nenapadlo:) každopádně se chystám na tvé mrkvové krekry ze zbytků po odšťavňování!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)