pátek 3. června 2022

Makovec (V)

 



Nevím, jestli to je tím, že jsem nic makového už pěkně dlouho neměla nebo jsem obecně sladké pečené velmi omezila, ale neskutečně jsem si na makovci pochutnala. A to jsem jako dítě makové věci fakt ráda neměla... ale holt do některých chutí musíme dorůst... :-) 



Makovec (V)


  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 2 hrnky mletého máku
  • 1 hrnek kokosového/třtinového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 2 hrnky rýžového mléka
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • hrst rozinek


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 


Ve velké míse smícháme mouku s mákem, cukrem, škrobem, práškem do pečiva, špetkou soli a důkladně promícháme. 


V jiné míse prošleháme mléko s olejem a přilijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto přelijeme do plechu a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut.


Před podáváním můžeme pocukrovat, případně připravit klasickou citrónovou polevu z cukru a pár kapek citrónové šťávy. Já podávala s kokosovým jogurtem rebarborou a borůvkami. 


3 komentáře:

  1. Lucko, ten je absolutně vynikající! Vláčnější než klasický neveganský recept. Jenom jsem neměla dost máku, tak jsem půlku hrnku nahradila kokosem a místo rýžového mléka jsem dala ovesné. :) Děkuju moc za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za komentář, jsem ráda, že chutnalo. budu ho muset taky brzy zopakovat, jsem milovnice máku. u toho mléka je v podstatě jedno, jaké použijete, já vždy píši, co mám zrovna doma. Ideálně střídat, ať je ta strava pestrá.

      Vymazat
    2. Super poznámka s těmi rostlinnými mléky! A ještě k makovci, nikdo nepoznal, že je veganský a můj nimravý brácha si jím cpal jako divý. :D

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)