úterý 15. listopadu 2022

Masarykovo cukroví (V)

 


Tohle klasické staročeské cukroví znám už dlouho, ale upřímně jsme ho doma nikdy nepekli. Přitom je to taková rychlovka... přesně takto si představuju,  tu bleskovku, když nestíháte a přesto chcete na stůl nějaké to cukroví nebo děti přijdou s tím, že mají zítra besídku a potřebují krabičku cukroví (přesně tak, jak jsme to dělávaly my)


Variant na toto cukroví jsem viděla více. Někdo je připravuje s lískovými ořechy, někdo s vlašskými. Někdo ještě do těsta přidává kakaový prášek.... mně se vizuálně líbí víc lískové ořechy, ale příště určitě vyzkouším i s vlašskými. 




Masarykovo cukroví (V)


(cca 30 ks)


  • 100 g lískových ořechů
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 60 g kokosového/třtinového cukru
  • 120 g tuku typu Bio Alsan
  • mletý cukr 



Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Ořechy namočíme předem do vody, alespoň na půlhodinu, ideálně hodiny dvě.


Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, tukem a rukama zpracujeme těsto. Na závěr zapracujeme ořechy. 


Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme do tvaru válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice přes noc.


Následující den ostrým nožem nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut. 


Ještě teplé obalujeme v cukru. 


1 komentář:

  1. Moc Vás zdravím, chtěla bych se jenom zeptat, v jaké teplotě má být tuk...? Použila bych klasické máslo...:)
    Předem děkuji a přeji krásný advent. :)
    Alu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)