To nejlepší za rok bloggování

Předem chci upozornit, že to bude dnes krapet delší než obvykle, tak se omlouvám, pokud Vás budu nudit :-)

Je to až neuvěřitelné, že by to mohl být už rok, kdy jsem poslala první příspěvek a stejně je to pravda. Ani nevím, jak se to stalo, prostě to najednou bylo. A jsem za to hrozně ráda. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se okruh mých čtenářů rozroste na tak krásné číslo, že mě bude práce na blogu a sdílení mých kuchařských výtvorů tak naplňovat. Největší podíl na tom máte právě Vy, mé čtenářky (čtenáři?) a podpora mých blízkých, kteří ochotně přistupují na roli pokusných králíků a zásobují mě novým nádobím, kuchařkami, surovinami atd.  

Když si zrekapituluji ten rok bloggování, musím říct, že vidím jen samé kladné vzpomínky. Nesetkala jsem se s žádnými zápornými reakcemi, spíše naopak a to mě skutečně hřeje a žene dál :-)

Už nějaký ten měsíc jsem přemýšlela, jaký příspěvek zvolit na tento "významný den". Někteří bloggeři vyhlásí soutěž, někteří upečou/uvaří něco speciálního, slavnostního... Mě napadlo, že bych mohla udělat takový výběr z toho nejlepšího za ten rok, co jsem strávila v kuchyni. Výběr toho, co opravdu stojí za vyzkoušení. A něco jsem zjistila, je neskutečně těžké vybrat pouze pár nejlepších receptů. Protože všechny zveřejněné recepty jsem podrobila testu a každý mi musel chutnat tak, abych se k němu vrátila. A taky jeden postřeh, můj výběr ani tak nekoresponduje s tím, co čtete nejvíce vy, jak můžete vidět napravo. Tak jdeme na to...

Tento podzim byl ve znamení dýní. Vlastně jsem dýni pustila do kuchyně poprvé a hádám, že jen tak neodejde. Klasikou byla dýňová polévka. O třídu výš ji povzneslo kokosové mléko, určitě zkuste. Je to úžasné, když se vrátíte domů, venku řádí nevlídné počasí a vy se zahříváte tímto oranžovým pokladem, to je pro mě symbol podzimu. A i když nemám podzim moc v lásce, už kvůli dýňové polévce se na něj těším.


Když jsem poprvé tento pokrm uvařila a ochutnala, nevěřila jsem. Nevěřila jsem, že jsem schopná vytvořit takovou chuť. Opět dýně, tentokrát doplněna žampiony a kuřecím masem, zjemněná smetanou. Ani nevím, jak tohle jídlo nazvat, můžete si jej dát s rýží, čerstvým pečivem a namáčet jej do té úžasné omáčky nebo jen tak na způsob polévky.








Z ryb mám nejradši pravděpodobně lososa. Výborný je jen tak, sůl, pepř, olivový olej, opravdu netřeba tisíc dalších surovin. K tomu nějaká zajímavější příloha, pečená zelenina, hráškové či jiné zeleninové pyré a skvostný pokrm je na světě. Ale překvapilo mě, jak může být lahodný s touto krustou. Bezvadně k němu seděla "obyčejná" poctivá domácí bramborová kaše.








Tohle je jeden z mnoha důvodů, proč se těším na léto. Pro mě objev roku. Vůbec mě nenapadlo, že těstoviny nemusí být jen "těstovinové", ale ze zeleniny. Stačí pomocí škrabky nastrouhat na tenké nudle a můžete začít čarovat. Na tomhle pokrmu se mi líbí, jak je lehký, pro léto přímo stvořený. Navíc jsou v této verzi sušená rajčata, parmazán a bazalka, takže výborná chuť zaručena. Viděla jsem i recepty s jinou zeleninou než cuketou, například mrkví, červenou řepou, takže se do budoucna můžete těšit na něco v tomhle stylu.


 Polentová kaše s dýní a modrým sýrem

Jeden z mnoha důkazů, že lidé, kteří tvoří časopis Albert, dělají svou práci dobře. Kaše byla bezvadná, šmrnclá parmazánem v kombinaci s rozpouštějícím se pikantním sýrem na dýni, no představte si tu chuť. Škoda, že nemám žádnou dýni uschovanou a musím si počkat na další podzim. Tento pokrm mě opravdu bavil.

Těch dýní je tu nějak moc, ale když ony jsou tak dobré. Tohle je asi "top" ze všech těch dýňových receptů. Prostě něco nepopsatelného. Výborné jídlo opravdu nepotřebuje maso. Během roku jsme podlehli kouzlu italského risotta. Začaly jsme bylinkovým, pokračovaly tímto dýňovým, hříbkovým, s červenou řepou, sušenými rajčaty.... no bylo jich dost a nápadů neubývá.

                                                                       Koláč s karamelizovanou cibulkou a kozím sýrem

Doma náš oblíbený koláč, ze všech receptů jej děláme nejčastěji. I když jsem byla nemocná a neměla absolutně na nic chuť, tento koláč to zachránil, pochutnala jsem si. Navíc jej zvládne úplný začátečník jako většinu zdejších receptů.








Pšenično-žitné bagely

Z pečiva mě zatím nejvíc oslovily tyto bagely. Mám slabost na žitné pečivo, jiné nevyhledávám. A právě tyhle bagely mi připomínají žitné chlebánky, po kterých sahám, když už se nepouštím do domácího pečiva a koupím jej. Nejúžasnější je s lučinou, uzeným lososem a rukolou či řeřichou. Jak o tom píšu, hned jsem dostala na něj chuť :-)





   Banánovo-mandlové muffiny

Sladkých receptů jsem zde moc nezařadila. Přesto se sem probojovaly tyto muffinky, protože jsou prostě fenomenální. Propadla jsem kouzlu mandlové mouky a snažím se jí nahrazovat  obilné mouky. Celkově se mi líbí paleo recepty, ale nechci chodit do extrémů a omezovat svůj jídelníček, vylučovat z něj arašídové máslo, luštěniny... to je dle mě až moc extrémní přístup a tělo potřebuje co nejširší škálu surovin, aby tak mělo dostatek vitamínů, minerálu...







Pečená kořeněná cizrna

A to nejlepší nakonec. Můj nedávný objev. Opravdu mě baví. Variant na tohle zobání je nespočet, ať už sladkých či slaných.













20 komentářů:

  1. Luci, gratuluji k prvnímu roku a zároveň moc děkuji za tvé recepty, sem se já vracím úplně nejraději! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za gratulace, jsem moc ráda, že se sem stále vracíš a doufám, že budeš i nadále :-)

      Vymazat
  2. Samé skvělé recepty, díky za tvůj blog a doufám, že ještě pár roků vydržíš a budeš nás čtenáře stále zásobovat tak výtečnými recepty jako dosud :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zatím mě to baví tak, že spoustu věcí odkládám na neurčito :-) takže receptů bude habaděj :-)

      Vymazat
  3. Pečený losos s mandlovou krustou by u mě asi vyhrál! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to já nedokážu určit, co je nej. už tak jsem měla problém vybrat jenom 10 nejlepších.

      Vymazat
  4. Dýně! Dýňová polévka! Dýňové rizoto! <3 mňam! Také se nemohu dočkat až si vypěstuji na podzim plantáž dýní (:D) a budu je zas moc dělat na X způsobů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já ji zatím nemám, kde pěstovat :-( ale hrozně se těším, až bude prostor a budu si moct pěstovat bylinky, nějakou tu zeleninu... to teprv bude vaření.

      Vymazat
  5. teeda ty bloguješ už rok? tak to moc gratuluju, a ať tě to pořád baví!:)
    všechny tvoje recepty vypadají lákavě, ty bagely i pečenou cizrnu jsem chtěla zkusit, ale potom jsem na to zapomněla, takže díky za připomenutí :)
    a dýňová polévka je bezkonkurenčně nejlepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mi to ani nepřijde, že je to rok, ten čas letí :-) bagely v nejbližší době zas udělám, po dýňové polévce teď smutním

      Vymazat
  6. Připojuji se ke gratulaci:) A jsem moc ráda, že si blogovat začla , tvůj blog je jeden z mích nejoblíbenějších!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nápodobně Jani :-) jakmile chci dělat něco spojené s Itálií, hned mířím k tobě, jestli příslušný recept najdu.

      Vymazat
  7. Miluju tvé recepty a to vážně. Žádný jiný blog, který se recepty zabývá, mě nebaví tak, jako ten tvůj!každopádně cirzna je i můj oblíbený recept;)

    OdpovědětVymazat
  8. Gratuluji :) Já musím konečně zkusit ty cuketové těstoviny!

    OdpovědětVymazat
  9. Super! Všechny tvoje recepty vypadají krásně! A ty cuketový těstoviny, pořád se bojím je vyzkoušet :D Ale v létě je určitě prubnu, dělám totiž nejlepší boloňskou omáčku na světě :P :DD a určitě by to k tomu mohlo jít :))

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Já 100% vyzkouším ty cuketové těstoviny!:):)Ty se mi mooc libí:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)