Máme tu opět jedno víkendové pečení. Tentokrát úžasná kombinace jablek, máku a bílkového sněhu. Každou ze tří složek můžu, ale ještě jsem je nezakomponovala společně... no nebudu to protahovat, jedním slovem to je pohádka. Nenapadlo mě, že tak zdravý koláč může být až tak chutný, vláčný, nadýchaný... S každým novým receptem se přesvědčuji, že k životu nepotřebuji bílou mouku, cukr, ztužené tuky... že to není žádné odříkání, ale plnohodnotný život plný zajímavých chuťových zážitků.
A navíc koláč je paleo. Přijde mi to nebo se tento styl u nás stále více rozmáhá?
Inspirace: http://paleoliscious.blogspot.cz
- 4 žloutky
- 70 g pomletých mandlí (či jiných ořechů)
- 2 lžíce máku (mletého)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička medu
- (mléko)
- 5 středních jablek
- pár kapek citrónové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička medu
- 4 bílky
- 2 lžíce máku (mletého)
- 1 lžička medu
- pár kapek citrónové šťávy
Žloutky jsem oddělila od bílků. Ty jsem si dala stranou. Žloutky promíchala s lžičkou medu a přisypala mandle s mákem, práškem do pečiva a umíchala v hladké těsto, které jsem přelila na plech. Pokud budete mít těsto příliš tuhé, můžete zředit mlékem.
Jablka jsem zbavila slupky a nakrájela na drobné kostičky. V kastrůlku jsem je povařila se skořicí a medem asi 15-20 minut. Nakonec jsem pokapala citrónovou šťávou a pokladla na těsto. Dala jsem péct na 20 minut na 180 stupňů.
Zatímco se koláč pekl, připravila jsem si sněhovou peřinu. Bílky jsem ušlehala do tuha. Opatrně přimíchala mák, med a citrónovou šťávu. Sníh jsem pokladla na koláč a pekla dalších 20 minut, dokud sníh nezačal chytat barvičku. Poté jsem dala koláč vychladnout.
A pak už se jen těšila na snídani, dobrou chuť :-)
Vypadá skvěle! Zítra vyzkoušm :)
OdpovědětVymazattak vyzkoušeno? :-)
VymazatPaleo se opravdu rozmáhá, ale mě se taky strašně líbí a pořád podle něj něco peču. Takže i tvůj recept mě hodně zaujal, protože mák má fakt ráda. S jablky jsem ho ještě asi nekombinovala, ale tak proč ne? určitě zkusím! :)
OdpovědětVymazatjablka a mák k sobě skvěle sedí, určitě zkus Moni :-)
VymazatMňam! :)
OdpovědětVymazat:-)
VymazatMM, to zní dobře:) Já podle Palea peču také stále víc a víc:)
OdpovědětVymazattaky mu přicházím na chuť, hlavně co se týká dezertů a mandlové mouky :-)
VymazatKrása :)Ja aj mamina sme nadšené lebo takéto veci milujeme..Dakujem za receptík:)
OdpovědětVymazatnemáš vůbec za co, snad bude tobě i mamce chutnat :-)
VymazatTak to vypadá super! Makové věci miluju, takže by to stálo za hřích!
OdpovědětVymazatto si piš a nikdo ani nepozná, že je to vlastně zdravý :-)
Vymazatjablka a mák jsou skvělá kombinace! :)
OdpovědětVymazatže jo, taky si myslím, i když to někomu přijde zvláštní :-)
VymazatAhoj, prosimtě, na jak veliký je to asi plech?
OdpovědětVymazatten poloviční
Vymazatvypadá krásně, a máš to moc hezky nafocený s tou křídou:))
OdpovědětVymazatděkuji Market, jsem dostala tabulku na focení, tak se učím, neumím psát :-D
VymazatTěch 70 mandlí, to je gramů nebo kusů:))?Vypadá to výborně, sbíhají semi sliny.
OdpovědětVymazatMíša
gramů, už jsem to připsala, děkuji za upozornění :-)
Vymazatvypadá to nádherně! Určitě ho vyzkouším
OdpovědětVymazatAhoj tak včera jsem upekla...slovo přelít na plech mi připadá zvláštní já to plácala prstama,abych to nějakým způsobem vyplnila do formy :( spodní díl se mi až do půlky těsta připálil...jinak by to byl asi dobrý koláč...asi jsem se moc těšila...
OdpovědětVymazatto mě mrzí, že se nepovedl. Měla sis těsto zředit mlékem (i když už pak nebude tak docela paleo), raději to tam dopíšu.
VymazatVyzkousela jsem a uzasny a moc dobry! Pekla jsem jen 5min. Na 160 a pak pridala snih a pekla porad na 160 20min. Byl upeceny akorat! Pekla jsem ve forme na kolac Dita
OdpovědětVymazatděkuji za zpětnou reakci :-) jsem hrozně ráda, když někdo napíše a podělí se o výsledek :-)
VymazatKoláčik bol vynikajúci! Piekla som tak ako pani nado mnou - 5 min na 180° a po pridaní snehu ďalších 20 min na 160°. Nepoznám však formu na koláč Dita, tak som piekla na klasickom malom plechu. Výsledkom bol veľmi chutný a navyše zdravý koláč, ktorý chválila celá rodinka :), avšak bohužiaľ bol o polovicu nižší než ten váš.. Nabudúce ho už budem piecť z dvojitej dávky alebo v menšej forme.
OdpovědětVymazatBtw, váš blog veľmi chválim! Podobne zdravé, ale hlavne chutné recepty som hľadala dlho a konečne som našla ;)! Len tak ďalej! :)
je pravda, že máme slabou troubu. Plech byl poloviční jako ten klasický.
VymazatDěkuji za pochvalu, snad se budete ráda vracet a dále zkoušet recepty.
Koláček mi moc chutnal,další den byl ještě lepší. Já ho pekla v takové menší kulaté skleněné fromě a myslím že to bylo akorát.
OdpovědětVymazatděkuji za odezvu, jsem ráda, že chutnalo :-)
VymazatAhoj, mam asi hloupy dotaz,ale vymazavala jste formu klasicky (tuk+mouka/strouhanka) nebo pecici papir?Dekuji, Vlasta
OdpovědětVymazatna tom vůbec nezáleží, ale použila jsem papír.
VymazatAhojda, recept je skvělý, moc tě obdivuju, že tak krásně vymýšlíš a publikuješ recepty bez mouky. Jsem paleo, a pečivo mi opravdu schází, tvůj blog mě zachránil, jsi poklad. K tomuto receptu bych se chtěla jen zeptat, můžu do bílkového sněhu místo máku použít kokos? Myslím, že by to byla fajn obměna.
OdpovědětVymazaturčitě, je to bezvadný nápad, musím taky někdy vyzkoušet :-)
VymazatKoláček je luxusní. Sice vzhledově nevypadá tak jak ten Tvůj, ale je moc dobrý! Schválím :)
OdpovědětVymazatObrovská mňamka, včera jsem upekla a od snídaně na něj chodím celé dopoledne, takže zítra peču znova :)
OdpovědětVymazatKoláčik sme dnes vyskúšali a chválime :) Našťastie nenastali žiadne problémy pri pečení a výsledok perfektný, spokojnosť :) Taktiež sme však museli prilievať mlieko lebo cesto bolo tuhé. Cesto sme piekli 5 minút a po pridaní bielok ďalších 20. Všetkým veľmi chutil, ďakujeme :)
OdpovědětVymazatjeeej aj ja som dnes piekla, vsetci tvrdili, ze im chutil. Otec si dokonca vypytal duplu:)...robila som ho v tortovej forme, viac sa mi to tak pacilo:)...dakujem za krasny recept!:)
OdpovědětVymazatTaké můžu potvrdit, že je výborný :o) Děkuji za recept. Olga
OdpovědětVymazatKoláč právě ochutnávám ještě zatepla, mňam! Použila jsem vlašské ořechy, pekla v kulaté koláčové formě, je trošku nižší než tady na fotkách, ale výborný.
OdpovědětVymazatděkuji moc za komentář, jsem ráda, že koláč chutnal :-)
Vymazat