Jablkovo-makový koláč se sněhem


Máme tu opět jedno víkendové pečení. Tentokrát úžasná kombinace jablek, máku a bílkového sněhu. Každou ze tří složek můžu, ale ještě jsem je nezakomponovala společně... no nebudu to protahovat, jedním slovem to je pohádka. Nenapadlo mě, že tak zdravý koláč může být až tak chutný, vláčný, nadýchaný... S každým novým receptem se přesvědčuji, že k životu nepotřebuji bílou mouku, cukr, ztužené tuky... že to není žádné odříkání, ale plnohodnotný život plný zajímavých chuťových zážitků. 





A navíc koláč je paleo. Přijde mi to nebo se tento styl u nás stále více rozmáhá?


Jablkovo-makový koláč se sněhem (malý plech)

Inspirace: http://paleoliscious.blogspot.cz

  • 4 žloutky
  • 70 g pomletých mandlí (či jiných ořechů)
  • 2 lžíce máku (mletého)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička medu
  • (mléko)

  • 5 středních jablek
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička medu

  • 4 bílky
  • 2 lžíce máku (mletého)
  • 1 lžička medu
  • pár kapek citrónové šťávy


Žloutky jsem oddělila od bílků. Ty jsem si dala stranou. Žloutky promíchala s lžičkou medu a přisypala mandle s mákem, práškem do pečiva a umíchala v hladké těsto, které jsem přelila na plech. Pokud budete mít těsto příliš tuhé, můžete zředit mlékem.




Jablka jsem zbavila slupky a nakrájela na drobné kostičky. V kastrůlku jsem je povařila se skořicí a medem asi 15-20 minut. Nakonec jsem pokapala citrónovou šťávou a pokladla na těsto. Dala jsem péct na 20 minut na 180 stupňů. 





Zatímco se koláč pekl, připravila jsem si sněhovou peřinu. Bílky jsem ušlehala do tuha. Opatrně přimíchala mák, med a citrónovou šťávu. Sníh jsem pokladla na koláč a pekla dalších 20 minut, dokud sníh nezačal chytat barvičku. Poté jsem dala koláč vychladnout. 




A pak už se jen těšila na snídani, dobrou chuť :-)



40 komentářů:

  1. Vypadá skvěle! Zítra vyzkoušm :)

    OdpovědětVymazat
  2. Paleo se opravdu rozmáhá, ale mě se taky strašně líbí a pořád podle něj něco peču. Takže i tvůj recept mě hodně zaujal, protože mák má fakt ráda. S jablky jsem ho ještě asi nekombinovala, ale tak proč ne? určitě zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jablka a mák k sobě skvěle sedí, určitě zkus Moni :-)

      Vymazat
  3. MM, to zní dobře:) Já podle Palea peču také stále víc a víc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mu přicházím na chuť, hlavně co se týká dezertů a mandlové mouky :-)

      Vymazat
  4. Krása :)Ja aj mamina sme nadšené lebo takéto veci milujeme..Dakujem za receptík:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáš vůbec za co, snad bude tobě i mamce chutnat :-)

      Vymazat
  5. Tak to vypadá super! Makové věci miluju, takže by to stálo za hřích!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si piš a nikdo ani nepozná, že je to vlastně zdravý :-)

      Vymazat
  6. jablka a mák jsou skvělá kombinace! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že jo, taky si myslím, i když to někomu přijde zvláštní :-)

      Vymazat
  7. Ahoj, prosimtě, na jak veliký je to asi plech?

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá krásně, a máš to moc hezky nafocený s tou křídou:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Market, jsem dostala tabulku na focení, tak se učím, neumím psát :-D

      Vymazat
  9. Těch 70 mandlí, to je gramů nebo kusů:))?Vypadá to výborně, sbíhají semi sliny.
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gramů, už jsem to připsala, děkuji za upozornění :-)

      Vymazat
  10. vypadá to nádherně! Určitě ho vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj tak včera jsem upekla...slovo přelít na plech mi připadá zvláštní já to plácala prstama,abych to nějakým způsobem vyplnila do formy :( spodní díl se mi až do půlky těsta připálil...jinak by to byl asi dobrý koláč...asi jsem se moc těšila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě mrzí, že se nepovedl. Měla sis těsto zředit mlékem (i když už pak nebude tak docela paleo), raději to tam dopíšu.

      Vymazat
  12. Vyzkousela jsem a uzasny a moc dobry! Pekla jsem jen 5min. Na 160 a pak pridala snih a pekla porad na 160 20min. Byl upeceny akorat! Pekla jsem ve forme na kolac Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za zpětnou reakci :-) jsem hrozně ráda, když někdo napíše a podělí se o výsledek :-)

      Vymazat
  13. Koláčik bol vynikajúci! Piekla som tak ako pani nado mnou - 5 min na 180° a po pridaní snehu ďalších 20 min na 160°. Nepoznám však formu na koláč Dita, tak som piekla na klasickom malom plechu. Výsledkom bol veľmi chutný a navyše zdravý koláč, ktorý chválila celá rodinka :), avšak bohužiaľ bol o polovicu nižší než ten váš.. Nabudúce ho už budem piecť z dvojitej dávky alebo v menšej forme.
    Btw, váš blog veľmi chválim! Podobne zdravé, ale hlavne chutné recepty som hľadala dlho a konečne som našla ;)! Len tak ďalej! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je pravda, že máme slabou troubu. Plech byl poloviční jako ten klasický.
      Děkuji za pochvalu, snad se budete ráda vracet a dále zkoušet recepty.

      Vymazat
  14. Koláček mi moc chutnal,další den byl ještě lepší. Já ho pekla v takové menší kulaté skleněné fromě a myslím že to bylo akorát.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, mam asi hloupy dotaz,ale vymazavala jste formu klasicky (tuk+mouka/strouhanka) nebo pecici papir?Dekuji, Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na tom vůbec nezáleží, ale použila jsem papír.

      Vymazat
  16. Ahojda, recept je skvělý, moc tě obdivuju, že tak krásně vymýšlíš a publikuješ recepty bez mouky. Jsem paleo, a pečivo mi opravdu schází, tvůj blog mě zachránil, jsi poklad. K tomuto receptu bych se chtěla jen zeptat, můžu do bílkového sněhu místo máku použít kokos? Myslím, že by to byla fajn obměna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě, je to bezvadný nápad, musím taky někdy vyzkoušet :-)

      Vymazat
  17. Koláček je luxusní. Sice vzhledově nevypadá tak jak ten Tvůj, ale je moc dobrý! Schválím :)

    OdpovědětVymazat
  18. Obrovská mňamka, včera jsem upekla a od snídaně na něj chodím celé dopoledne, takže zítra peču znova :)

    OdpovědětVymazat
  19. Koláčik sme dnes vyskúšali a chválime :) Našťastie nenastali žiadne problémy pri pečení a výsledok perfektný, spokojnosť :) Taktiež sme však museli prilievať mlieko lebo cesto bolo tuhé. Cesto sme piekli 5 minút a po pridaní bielok ďalších 20. Všetkým veľmi chutil, ďakujeme :)

    OdpovědětVymazat
  20. jeeej aj ja som dnes piekla, vsetci tvrdili, ze im chutil. Otec si dokonca vypytal duplu:)...robila som ho v tortovej forme, viac sa mi to tak pacilo:)...dakujem za krasny recept!:)

    OdpovědětVymazat
  21. Také můžu potvrdit, že je výborný :o) Děkuji za recept. Olga

    OdpovědětVymazat
  22. Koláč právě ochutnávám ještě zatepla, mňam! Použila jsem vlašské ořechy, pekla v kulaté koláčové formě, je trošku nižší než tady na fotkách, ale výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc za komentář, jsem ráda, že koláč chutnal :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)