Celozrnný quiche s jarní cibulkou a šunkou

Už nějaký čas jsem měla nepřekonatelnou chuť na slaný koláč. Neměla jsem ani konkrétní představu jaký, prostě to chtělo slaný koláč a k němu nějaký dobrý salát. Pak se v kuchyni objevila jarní cibulka a nápad byl na světě.




Quiche jsou obvykle pěkně těžké a syté koláče. Protože mám však radši lehčí jídla, která mě "nezaplácnou" na zbytek dne a cítím se po jídle pořád tak nějak lehce, vymyslela jsem si svůj "odlehčený" quiche s jarní cibulkou a šunkou. 





Celozrnný quiche s jarní cibulkou a šunkou 
(6 porcí)


Těsto
  • 70 g mletých ovesných vloček
  • 75 g celozrn. žitné mouky
  • 35 g celozrn. pš. mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 20 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic studené vody



Předem jsem si zpracovala těsto. Ovesné vločky jsem si rozmixovala na prášek, smíchala jsem je s moukami a solí. Poté jsem přidala máslo a rukama zapracovala. Přilila olej, vodu a vypracovala v těsto, které jsem zabalila do potravinové fólie a dala odležet do lednice.




Náplň


  • 1 lžička másla
  • svazek jarní cibulky
  • 1 celé vejce
  • 2 bílky
  • 100 g ementálu
  • 1 a 1/2 hrnku mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 100 g kvalitní šunky
  • 1 lžíce parmazánu

Na náplň jsem si na lžičce másla krátce oretovala omytou jarní cibulku. Vejce jsem prošlehala s mlékem, nastrouhaným ementálem a dochutila solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Těsto jsem si rozválela a přenesla do formy. Pokladla plátky šunky, cibulkou a zalila směsí vajec a mléka. Nakonec jsem ještě posypala parmazánem a dala péct do předehřáté trouby asi na hodinu na 180 stupňů.





Ke koláči jsem podávala salát se špenátem, ředkvičkami a dresinkem z podmáslí dochuceným česnekem, solí, pepřem a pažitkou.




Na těsto můžete použít samozřejmě jakoukoliv mouku či její kombinaci. Kdo zatouží ještě po lahodnější a jemnější chuti, vymění mléko za smetanu, třeba sojovou :-) Pro snadnější krájení koláče je praktičtější cibulku nakrájet na menší kousky, ale mně se po vizuální stránce líbí takhle celá :-)





11 komentářů:

  1. To vypadá moc dobře, přes víkend se chystám taky na něco slaného pečeného :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak ten je supr, ten určitě někdy udělám! Slané koláče jsem si teď dost oblíbila a tahle Tvoje odlehčená verze se mi moc líbí! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. nedávno jsem celozrnný quiche taky pekla, a tvůj vypadá tak dobře, že tuhle verzi určitě zase zkusím :))

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, zkoušela jsem recept a nepovedlo se těsto, nedrželo u sebe, nešlo vyválet na placku, rozapdalo se, použila jsem ingerdience dle receptu, nevíte čím to může být? děkuji za radu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí. Těžko radit. Každá mouka je jiná, potřebuje jiné množství vody atd. Je třeba k tomu přistupovat individuálně a přidat/ubrat ingredience.

      Vymazat
    2. ale i tak byl vysledek chutove vyborny :-) a vzhled doladim priste :-)

      Vymazat
  5. Upečeno. Vyborne :)

    OdpovědětVymazat
  6. Díky moc za recept! Něco podobného ( alene zcela stejného ) jsem nedávno měla v restauraci v Ostravě a strašně mi to chutnalo. Super, už se nemůžu dočkat až to vyzkouším doma :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,také se mi těsto drolilo :-( tak se chci zeptat,jestli mám přidat více vody aby se to nedrolilo.Ale jinak jsem to do formy nějak pospojovala a už peču,příště budu s těstem experimentovat a časem se to vychitá :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)