Arašídovo-jahodový koláč

Přála bych si, aby jahodová sezóna nikdy neskončila.... Já vím, nebyly by mi tak vzácné a přestala bych si jich vážit... Ale i tak, jsou prostě úžasné a už teď vím, jak na ně budu vzpomínat a těšit se na další sezónu.






Jahody jsou nejlepší jen tak, maximálně s bílým jogurtem, mlékem. Proto tu ani moc receptů nepotkáte. Ale přece jen... doma byla kopa jahod, chuť na něco zdánlivě obyčejného, něco jako naše klasická bublanina. I když tahle není jen tak obyčejná... Je bezlepková. Polovina mouky je pohanková a druhá arašídová, jednoduše pomleté arašídy. Kdybyste cítili tu vůni, úplně jako mé milované burákové máslo. Škoda, že Vám mohu zprostředkovat jen obraz... Tak si to zkuste aspoň představit, namočte jahodu do burákového másla a přičichněte, cítíte to? Prostě slast....






Arašídovo-jahodový koláč



  • 100 g mletých arašídů
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 banán
  • 1 vejce
  • 2 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g bílého jogurtu
  • cca 1 a 1/2 hrnku jahod



Nejprve jsem si pomlela arašídy. Smíchala jsem je s pohankovou moukou, práškem do pečiva a sodou. V menší misce jsem rozmačkala vidličkou banán, přidala jsem vejce, agávový sirup, vanilkový extrakt, bílý jogurt a důkladně promíchala. Tekutou směs jsem přelila k suché a důkladně zapracovala. Těsto se mi zdálo příliš tuhé a tak jsem přilila ještě trošku acidofilního mléka. Do silikonové formy jsem nalila polovinu těsta, pokladla jahodami a přelila zbylou půlkou těsta a opět pokladla jahodami. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na zhruba 30 minut.






A výsledkem byl tento kouzelný koláč. Asi Vás bude nejvíce zajímat chuť. Jak už jsem psala na začátku, jsou z něj výrazně cítit arašídy, které já osobně víc než můžu, takže za to má mé velké plus :-) Protože jsem opět přidala banán, je koláč takový lehce mazlavější, ale určitě ne jako třeba klasické brownies. Určitě by šel ještě více vyšperkovat přidáním hořké čokolády, kokosu, sušených jahod.... možností je nespočet, ale nechtěla jsem to tentokrát moc přehánět a plně si vychutnat kombinaci arašídů a jahod. Pro někoho může být málo sladký, ale to už nechám na Vás, jestli přidáte lžíci sirupu či jiného sladidla. Prostě ochutnávejte než poletí do trouby :-)








35 komentářů:

  1. včera jsem jej už obdivovala na insta, je boží!
    arašídové máslo mám v těstech děsně ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. výjimečně tam není máslo ale jen pomleté arašídy jako zástupce mouky :-)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá božsky, opravdu delicious! a ten tvar k tomu...taky bych chtěla jahody celoročně, miluju je :)
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. jj mám to stejně, jahody bych mohla pořád a nejlepší jsou jen tak nebo namačkané s jogurtem...mňam :) Jahody do pečení taky moc nepoužívám, ony potom už ztratí ten krásný vzhled a i chuťově jsou jinačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, ale řekla jsem si, že aspoň jednou za sezónu něco upeču :-)

      Vymazat
  4. no to je krása <3 myslíš, že je možné to udělat třeba s moukou špaldovou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, tohle je jen jedna z možností :-)

      Vymazat
  5. Ooooch ten koláč vypadá akoby spadol z nebies :D Inak, tá forma je skvelá.. a čo sa týka kombinácie jahôd a arašidového masla.. ♥♥ dokonalosť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) Koláč už spadl do nás :-D S arašídovým máslem je vše dobré, to mi nikdo nevymluví :-)

      Vymazat
  6. Vypadá dokonale! *_____* Budu muset něco podobného zkusit ^^ Líbí se mi, že je z pohankové mouky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohankovou mouku mám poprvé a určitě ne naposledy. Hlavně pohankové palačinky jsou skvělé a chutnají i těm, co jsou zvyklí na bílou mouku.

      Vymazat
  7. Ty tvoje dobrůtky jsou jednoduše úžasné! ♥

    OdpovědětVymazat
  8. jahody v koláči ♥ a navíc, to vypadá nádherně z té tvé formy :)) blaho pohledět :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ani nechci pomyslet, co budu dělat v zimě bez jahod :( Další skvělá kombinace... Arašídy a jahody... Jdu do toho! :) A ten Tvůj vypadá jako vždycky fantasticky! :)

    OdpovědětVymazat
  10. už jsem chválila na instagramu, vypadá perfektně :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ten je perfektní! Jahod mám teď ze zahrádky nadbytek, takže tyto recepty momentálně nutně potřebuju! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to vypadá luxusně! :) Mám teď kolena úplně poslintaný :( :D Dík za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a já dík za pobavení, představila jsem si ty kolena :-D

      Vymazat
  13. krása :) ale já už jahodám prostě nevěřím, ať jsem je použila letos kdekoliv vůbec mi tam nedali chuť ani oslazení :/

    OdpovědětVymazat
  14. Hned jsem se na to vrhla pak samozdřejmě i kousek ochutnala a bylo to božské už se těším na zítřejší snídani :-)
    Míša
    PS : Tvé recepty nikdy nezklamou....vše vždycky bylo perfektní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je bezva, že chutnalo :-) děkuji, jsem ráda, že slaví úspěchy.

      Vymazat
  15. Krásný a zajímala by mě ta kombinace chutí :) Prosím kus ke kávě :)

    OdpovědětVymazat
  16. To vypadá dobře, asi to příští víkend zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  17. Právě se mi peče, tak bude zítra na ráno :) Akorát jsem dala meruňky místo jahod, letos jsem jich totiž sklidila tak 12 ks celkem :(

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj tento recept vyzera delikatne ako všetky tvoje recepty. Chcela som sa opytať či si použila pražene al. nepražene arasidy. Vdaka.

    OdpovědětVymazat
  19. chtela bych se zeptat, jestli muzu nahradit mouku celozrnnou? Bydlim v zahranici a jinou tady nemaji (krome hladke). Postupne zkousim vsechny tvoje recepty a rada bych i tento, jeste asi tyden tady mame jahodovou sezonu, tak at to stihnu ;) diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nerozumím dotazu, v receptu žádná celozrnná mouka není. Nemyslíte nahradit moukou celozrnnou?

      Vymazat
  20. Dobrý den. Dnes jsem koláč vyzkoušela a je opravdu mooooc dobrý :) Akorát jsem změnila některé ingredience dle momentálních zásob - místo arašídů kešu, místo jogurtu zakysanou smetanu a místo sirupu třtinový cukr. A dělala jsem z dvojnásobné dávky na pekáček cca 40x20 cm. Buchta je asi 3 cm vysoká. Díky za tento fajn recept ;)

    OdpovědětVymazat
  21. -robili sme koláčik podľa receptu, jediné čo sme zmenili že namiesto jogurtu sme dali kyslú smotanu...a je neodolateľný, jedla by som ho každý deň. Tie arašídy v ceste ma prekvapili. Túto stránku mi zoslalo samo nebo, úžasné recepty!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)