Jahody jsou nejlepší jen tak, maximálně s bílým jogurtem, mlékem. Proto tu ani moc receptů nepotkáte. Ale přece jen... doma byla kopa jahod, chuť na něco zdánlivě obyčejného, něco jako naše klasická bublanina. I když tahle není jen tak obyčejná... Je bezlepková. Polovina mouky je pohanková a druhá arašídová, jednoduše pomleté arašídy. Kdybyste cítili tu vůni, úplně jako mé milované burákové máslo. Škoda, že Vám mohu zprostředkovat jen obraz... Tak si to zkuste aspoň představit, namočte jahodu do burákového másla a přičichněte, cítíte to? Prostě slast....
Arašídovo-jahodový koláč
- 100 g mletých arašídů
- 100 g pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 banán
- 1 vejce
- 2 lžíce agáve sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g bílého jogurtu
- cca 1 a 1/2 hrnku jahod
Nejprve jsem si pomlela arašídy. Smíchala jsem je s pohankovou moukou, práškem do pečiva a sodou. V menší misce jsem rozmačkala vidličkou banán, přidala jsem vejce, agávový sirup, vanilkový extrakt, bílý jogurt a důkladně promíchala. Tekutou směs jsem přelila k suché a důkladně zapracovala. Těsto se mi zdálo příliš tuhé a tak jsem přilila ještě trošku acidofilního mléka. Do silikonové formy jsem nalila polovinu těsta, pokladla jahodami a přelila zbylou půlkou těsta a opět pokladla jahodami. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na zhruba 30 minut.
A výsledkem byl tento kouzelný koláč. Asi Vás bude nejvíce zajímat chuť. Jak už jsem psala na začátku, jsou z něj výrazně cítit arašídy, které já osobně víc než můžu, takže za to má mé velké plus :-) Protože jsem opět přidala banán, je koláč takový lehce mazlavější, ale určitě ne jako třeba klasické brownies. Určitě by šel ještě více vyšperkovat přidáním hořké čokolády, kokosu, sušených jahod.... možností je nespočet, ale nechtěla jsem to tentokrát moc přehánět a plně si vychutnat kombinaci arašídů a jahod. Pro někoho může být málo sladký, ale to už nechám na Vás, jestli přidáte lžíci sirupu či jiného sladidla. Prostě ochutnávejte než poletí do trouby :-)
včera jsem jej už obdivovala na insta, je boží!
OdpovědětVymazatarašídové máslo mám v těstech děsně ráda :)
výjimečně tam není máslo ale jen pomleté arašídy jako zástupce mouky :-)
VymazatTak to vypadá božsky, opravdu delicious! a ten tvar k tomu...taky bych chtěla jahody celoročně, miluju je :)
OdpovědětVymazatMaláMacanda.blogspot.com
o to víc si je užíváme :-)
Vymazatjj mám to stejně, jahody bych mohla pořád a nejlepší jsou jen tak nebo namačkané s jogurtem...mňam :) Jahody do pečení taky moc nepoužívám, ony potom už ztratí ten krásný vzhled a i chuťově jsou jinačí.
OdpovědětVymazatpřesně tak, ale řekla jsem si, že aspoň jednou za sezónu něco upeču :-)
Vymazatno to je krása <3 myslíš, že je možné to udělat třeba s moukou špaldovou? :)
OdpovědětVymazatjasně, tohle je jen jedna z možností :-)
VymazatOoooch ten koláč vypadá akoby spadol z nebies :D Inak, tá forma je skvelá.. a čo sa týka kombinácie jahôd a arašidového masla.. ♥♥ dokonalosť!
OdpovědětVymazatděkuji :-) Koláč už spadl do nás :-D S arašídovým máslem je vše dobré, to mi nikdo nevymluví :-)
VymazatVypadá dokonale! *_____* Budu muset něco podobného zkusit ^^ Líbí se mi, že je z pohankové mouky :)
OdpovědětVymazatPohankovou mouku mám poprvé a určitě ne naposledy. Hlavně pohankové palačinky jsou skvělé a chutnají i těm, co jsou zvyklí na bílou mouku.
VymazatTy tvoje dobrůtky jsou jednoduše úžasné! ♥
OdpovědětVymazatjahody v koláči ♥ a navíc, to vypadá nádherně z té tvé formy :)) blaho pohledět :)
OdpovědětVymazatTen vypadá skvěle! :)
OdpovědětVymazatTo je bomba ♥
OdpovědětVymazatAni nechci pomyslet, co budu dělat v zimě bez jahod :( Další skvělá kombinace... Arašídy a jahody... Jdu do toho! :) A ten Tvůj vypadá jako vždycky fantasticky! :)
OdpovědětVymazatuž jsem chválila na instagramu, vypadá perfektně :)
OdpovědětVymazatTen je perfektní! Jahod mám teď ze zahrádky nadbytek, takže tyto recepty momentálně nutně potřebuju! :)
OdpovědětVymazatTak to vypadá luxusně! :) Mám teď kolena úplně poslintaný :( :D Dík za inspiraci! :)
OdpovědětVymazata já dík za pobavení, představila jsem si ty kolena :-D
Vymazatkrása :) ale já už jahodám prostě nevěřím, ať jsem je použila letos kdekoliv vůbec mi tam nedali chuť ani oslazení :/
OdpovědětVymazatÚžasné...:)
OdpovědětVymazatHned jsem se na to vrhla pak samozdřejmě i kousek ochutnala a bylo to božské už se těším na zítřejší snídani :-)
OdpovědětVymazatMíša
PS : Tvé recepty nikdy nezklamou....vše vždycky bylo perfektní :-)
tak to je bezva, že chutnalo :-) děkuji, jsem ráda, že slaví úspěchy.
VymazatKrásný a zajímala by mě ta kombinace chutí :) Prosím kus ke kávě :)
OdpovědětVymazatTo vypadá dobře, asi to příští víkend zkusím :)
OdpovědětVymazatzkusila? :-)
VymazatPrávě se mi peče, tak bude zítra na ráno :) Akorát jsem dala meruňky místo jahod, letos jsem jich totiž sklidila tak 12 ks celkem :(
OdpovědětVymazatjaký byl s meruňkami? :-)
VymazatAhoj tento recept vyzera delikatne ako všetky tvoje recepty. Chcela som sa opytať či si použila pražene al. nepražene arasidy. Vdaka.
OdpovědětVymazatchtela bych se zeptat, jestli muzu nahradit mouku celozrnnou? Bydlim v zahranici a jinou tady nemaji (krome hladke). Postupne zkousim vsechny tvoje recepty a rada bych i tento, jeste asi tyden tady mame jahodovou sezonu, tak at to stihnu ;) diky
OdpovědětVymazatnerozumím dotazu, v receptu žádná celozrnná mouka není. Nemyslíte nahradit moukou celozrnnou?
VymazatDobrý den. Dnes jsem koláč vyzkoušela a je opravdu mooooc dobrý :) Akorát jsem změnila některé ingredience dle momentálních zásob - místo arašídů kešu, místo jogurtu zakysanou smetanu a místo sirupu třtinový cukr. A dělala jsem z dvojnásobné dávky na pekáček cca 40x20 cm. Buchta je asi 3 cm vysoká. Díky za tento fajn recept ;)
OdpovědětVymazat-robili sme koláčik podľa receptu, jediné čo sme zmenili že namiesto jogurtu sme dali kyslú smotanu...a je neodolateľný, jedla by som ho každý deň. Tie arašídy v ceste ma prekvapili. Túto stránku mi zoslalo samo nebo, úžasné recepty!
OdpovědětVymazat