Risotto s pečeným květákem, šalvějí a mandlemi

Doma nejoblíbenějším jídlem je bezesporu risotto. Jakákoliv jeho varianta je úžasná. Ať přidáte červenou řepu, dýni, hřiby, sušená rajčata, bylinky.... zaručuji Vám chuťový zážitek, který budete chtít brzy opakovat. 



Sezóna dýní, řepy a jiné podzimní/zimní zeleniny je v nedohlednu, proto je třeba využít toho, co nám právě nabízí příroda. Chřest jsem bohužel prošvihla, ne tak hrášek. Dnes se ale chci podělit o recept na květákové risotto, které pochází z druhého dílu kuchařky Hanky Michopulu, Recepty z farmářského trhu. 


Risotto s pečeným květákem, šalvějí a mandlemi (3 porce)

Inspirace: H. Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Květák
  • cca 500 g květáku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá šalvěj
  • hrst mandlí

Risotto
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 lžíce parmazánu


Květák jsem si rozdělila na drobné růžičky, pokapala olivovým olejem, osolila, opepřila a dala péct do předehřáté trouby na 15 minut. Poté jsem pokladla šalvějovými lístky a mandlemi nakrájenými na tenké plátky a dala péct na dalších 5 minut. 

Mezitím jsem si na másle a olivovém oleji nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté jsem přidala rýži a chvíli míchala, dokud se všechna zrnka rýže neobalila máslem s cibulkou. Zalila jsem vínem a míchala, dokud se neodpařilo. Přidala jsem pár nadrobno nakrájených lístků šalvěje. Poté jsem začala přilévat horký vývar. Přilila jsem vždy asi dva šufánky a míchala, dokud se neodpařil a opakovala. Spotřebovala jsem asi litr vývaru. Jakmile byla rýže al dente, odstavila jsem z plotny, přidala parmazán. Přikryla pokličkou a počkala chvilku než se chutě propojí. Podávala jsem na nahřátém talíři, doplněné o pečený květák. Můžete doplnit hoblinkami parmazánu. 






7 komentářů:

  1. mám z toho hlad :D :) vypadá to opravdu skvěle!

    OdpovědětSmazat
  2. Souhlasím, vypadá to nádherně... silně jedle :-)
    Určitě vyzkouším...i s parmazánem...miluju jak krásně zavoní...a ta chuť :-)

    OdpovědětSmazat
  3. akurát rozmýšlam čo urobiť s "květákem". toto je priama odpoveď :D

    OdpovědětSmazat
  4. Ach jo, škoda, že by mě přítel už nejspíš zabil, kdybych udělala DALŠÍ risotto... Květák miluju a už dlouho přemýšlím, kam nacpat šalvěj, která se mi snaží zarůst půlku okna. Vypadá to báječně :)

    OdpovědětSmazat
  5. vypadá to báječně :) připomíná mi to takhle od pohledu nějakou kaši nebo halušky :)

    OdpovědětSmazat
  6. upřímně... nejlepší risotto, jaké jsem kdy jedla!!!

    OdpovědětSmazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)