Semínková pizza

Je to už pěkně dlouho, co jsem poznala, že pizza nemusí být jen z kynutého těsta. Upřímně, kynutému těstu jsem nikdy nefandila. Nemusí být ani z bílé mouky, jednoduše ji lze nahradit za nějakou celozrnnou variantu. Jako jsem provedla třeba zde. To není ani tak nic neobvyklého. Myslím, že v každém pokrmu lze nahradit bílá mouka za tu celozrnnou, pro tělo prospěšnější. Bombou však pro mě byl objev květákové pizzy, která se teď šíří českým bloggovým světem jako mor, stejně tak bagely. Neštve Vás někdy číst pořád dokola články na stejné téma? Jasně, zkusím to, ale proč hned o tom psát, když to najdu na každém druhém blogu? 



Nicméně možností, jak si pochutnat na pizze, je mnohem víc. Někdo dělá expresní pizzu z tortilly, někdo krustu z ovesných vloček... já se tentokrát vrhla na semínkovou. Použila jsem lněná a slunečnicová semínka. Ale věřím, že recept bude fungovat i s jinými druhy semínek. Proto se nebojte experimentovat a míchejte klidně více druhů, dýňová, sezamová, konopná, klidně i ořechy. 



Mnoho čtenářů se mě ptalo, jestli je nutné lněná semínka drtit, případně jak je podrtit, když nemají hmoždíř. Proto jsem je tentokrát zkusila umixovat tyčovým mixérem a funguje to! Tyčovým mixérem je už dnes vybavena téměř každá domácnost, co já bych si bez něj počala, bez smoothie, krémových polévek, různých kuliček a tyčinek ze sušeného ovoce....proto ani absence hmoždíře není překážkou a můžete se vesele vrhnout na výrobu pizzy. Pokud umixujete semínek více, uchovávejte je v lednici zhruba týden. 


Semínková pizza

Inspirace: http://www.skinnylimits.com

Krusta

  • 1/2 hrnku drcených lněných semínek
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 paprika

Rajčatová omáčka

  • 1 rajče
  • 2 sušená rajčata
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1/2 lžičky agávového sirupu
  • 1/2 lžičky bazalky
  • 1/2 lžičky oregana
  • sůl, pepř
  • 60 g mozzarelly

Nejprve je třeba podrtit lněná semínka. V mixéru jsem si rozmixovala drcená lněná semínka se slunečnicovými a na kousky nakrájenou paprikou. Můžete přidat kapku vody, ale opatrně, aby nebyla krusta příliš tekutá. Vzniklou hmotu jsem přendala na pečícím papírem vyložený plech a uplácala rukama tenkou placku, kterou jsem dala ztuhnout do lednice. Kdo má sušičku, může použít ji. Já ji bohužel nevlastním, proto  jsem dala sušit do trouby na nižší teplotu, aby si semínka uchovala co nejvíc cenných látek a také, aby se nespálila. Trvalo to zhruba 2-3 hodiny, opět záleží na výkonnosti trouby, proto jakákoliv univerzální rada neplatí. 

Na omáčku jsem si chvíli předem pokapala sušená rajčata olivovým olejem, aby změkla. Poté jsem je rozmixovala s rajčetem, česnekem, sirupem, bazalkou, oreganem, solí a pepřem. Ochutnejte a případně dochuťte, jak máte rádi. 

Jak byla krusta upečená, potřela jsem rajčatovou omáčkou, pokladla mozzarellou a dala ještě zapéct na zhruba 10 minut. Před podáváním jsem ještě pokladla čerstvými lístky oregana.





12 komentářů:

  1. Já dělala z chia semínek, ale tohle taky vypadá výborně !!!

    OdpovědětVymazat
  2. No tedy, to musím vyzkoušet! Od té doby, co držím bezlepkovou dietu, tak jsem ještě pizzu neměla a tohle zní moc dobře! Tak až budou čerstvá sluncem vysluněná rajčata, jdu do toho!

    OdpovědětVymazat
  3. krásné :) a hlavně hodně prospěšné pro tělo - plné různých vitamínů a dalších látek :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je nádherná variace na pizzu! :) A na lněná semínka teda můj "tyčák" vůbec nefunguje, lítají pak všude kolem :D Zatím se mi osvědčilo jen ruční drcení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Co se týče drcení semínek, tak mě se nejvíc osvědčil mlýnek na kàvu. Myslím ten, co tam nasypete zrnka ( ořechy, semínka) do víčka, otočíte a tím víčkem se zmáčkne tlačítko a už to mixuje. jediná nevýhoda je, že po malých dávkách ( mě vyjde tak na jednunlněnou bulku). tento mlýnek měla máma, už když jsem byla malá a teď já mám nový od Boshe.
    Ula
    A abych nezapoměla pochválit, tak Vaše recepty doma milujeme všichni. Díky za ně.

    OdpovědětVymazat
  6. no jako vždy to vypadá skvěle! mňam. Asi si ten hmoždíř pořídím, začínám zjišťovat, že by se mi hodil do více receptů

    OdpovědětVymazat
  7. Mně osobně vůbec nevadí, že narážím stále na ty stejné recepty a články, protože kdo píše takový článek? No přece ten, pro koho je nový postup či recept novinkou a je z toho nadšený. To postihuje i mně, jasně že se někdy pousměju když narazím u každého na cheescake, makronky nebo carrot cake, ale proč ne? Jako ostatní i mně tato vlna vždy zasáhne, tak proč o tom nenapsat svůj vlastní názor. Jinak vaše stránky mám moc ráda, takže díky za ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na jednu stranu to chápu, spousta bloggerů si vede blog jako svůj osobní deníček, na druhou si chci přečíst něco zajímavého, co jsem ještě nikde neviděla, ale to je asi moje postižení neustále zkoušet nové recepty...

      Vymazat
  8. S tím kopírováním (je to kopírování!) receptů máš úplnou pravdu. Největší bomba byly ty bagely, pak zase proteinovej puding, teď ta pizza... Z českých blogů jsem tu květákovou viděla poprvé tady u tebe, já ji dělám jinak, takže jsem svůj recept na blog taky přidala, ale souhlasím s tebou, že je to trapný, jak to má na blogu vždycky každej :D Jakoby nestačilo dát odkaz, kde jsem recept našel, ne? :D Tato pizza vypadá taky skvěle, já mám ráda právě tu květákovou, nebo brokolicovou :) No a jinak z těch 'bezmoučných' mi nejvíc chutná asi z mandlové nebo kešu mouky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, jsem ráda, že to necítím takhle sama :-)

      Vymazat
  9. pizza (míním tím ten semínkový podklad nám nejela, ale rajčatová majda byla výborná. takže tu asi začnu používat na běžnou pizzu :-) Terez

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)