Přijde mi, že je květák poměrně zavrhovanou zeleninu, spousta lidí jej nejí nebo přinejmenším nevyhledává. Možná to bude tím, že jej známe jen v podobě mozečku, smaženého, placiček, polévky, občas jej někdo zapeče.
Takovým vybočením ze zajetých kolejí se stala pizza. Tím ale nekončíme. Na stejném principu si můžete upéct i tortillu a naplnit, čím Vás jen napadne... Já si vymyslela takový fazolový salát s restovanou paprikou, pestem a petrželkou. Ale bezvadná bude i třeba se sušenou šunkou, rukolou, grilovanou zeleninou a fetou, uzeným lososem... Možností je nepočitatelně.
Květákové tortilly (2 ks)
Inspirace: http://roostblog.com
Tortilly
- 2 hrnky strouhaného květáku
- 1 vejce
- 1 bílek
- sůl
Náplň
- 50 g bílých fazolí
- 1 červená paprika
- 2 lžičky pesta
- sůl, pepř
- petrželka
Květák jsem si očistila a nastrouhala nahrubo. Vařila jsem jej v osolené vodě zhruba 5 minut. Poté jsem přendala do bavlněné pleny a důkladně vymačkala vodu. V míse jsem smíchala květák s vejci a lehce osolila, promíchala jsem. Lžičkou jsem uplácala na plechu vyloženém pečícím papírem. Pekla jsem asi 15 minut na 180 stupňů, poté jsem opatrně obrátila a pekla dalších 10 minut.
Na náplň jsem si večer předem namočila bílé fazole. Další den jsem je slila, napustila novou vodu a uvařila doměkka. Poté jsem na kapce olivového oleje restovala červenou papriku nakrájenou na tenké proužky. Smíchala jsem s fazolemi, pestem, osolila, opepřila a na závěr posypala čerstvou petrželkou.
ta náplň vyzerá tak lákavo :)
OdpovědětVymazatděkuji, byla dobrá i jen tak :-)
VymazatKvěták bych mohla jíst pořád, ale opravdu by mě nikdy nenapadlo z něj udělat tortillu. Myslím, že je to skvělý nápad a určitě to vyzkouším. :-))
OdpovědětVymazattaky můžu květák, takže se určitě můžeš těšit na spoustu dalších receptů :-)
Vymazatzrovna dnes jsem si koupila květák ve slevě v tescu, vrhnu se na to, dík za tip :)
OdpovědětVymazatjj, konečně teď bývá za rozumnou cenu, ideální čas na pokrmy z květáku :-)
VymazatTaky mě nejvíc zaujala náplň :)))
OdpovědětVymazatMůžeš Jani použít jen tak jako salát, do teplých dní ideální vychlazený/á oběd/večeře
Vymazatnesnáším papriku, ale kdybych ji vyměnila za rajče, můžu začít :D další z nekonečné řady věcí, která mě u tebe zaujala :))
OdpovědětVymazatnebo místo papriky sušená rajčata, to musí být lahůdka :-)
Vymazat:-) díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatVypadá to nádherně...stopro vyzkouším :-)
není zač, budu ráda, když dáš vědět, jak se zdařilo :-)
VymazatTvoje zeleninové recepty jsou pokaždé úžasné! :) Tohle bych si tak dala...
OdpovědětVymazatděkuji, snažím se maximálně využívat zeleninu a cpát ji vyloženě do každého jídla :-)
VymazatTo je super! Škoda, že dnes odjíždím, hned bych je vyzkoušela :)
OdpovědětVymazattak snad vyzkoušíš po návratu :-)
VymazatJá mám květák moc ráda, dělala jsem z něho placičky se šunkou a sýrem a bílkem a libečkem, byly taky super. Tortilky jsou super nápad
OdpovědětVymazatjj placičky jsou taková klasika, vzpomínky na dětství s bramborami nebo kaší :-)
VymazatTo vypadá skvěle!:-)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatTortila z květáku mě ještě nenapadla :D tak mám aspoň co vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatNechápu jak to děláš, ale vždycky když něco uvařím, přijdu sem a máš to na blogu (v nějaké formě). Zrovna v úterý jsem dělala tortilu. Ne z květáku, spíš na způsob KFC twistera ve zdravějším provedení. Ale připadá mi to děsně vtipný :D.
OdpovědětVymazatPS: květákovou tortilu určitě vyzkouším, je to úžasný nápad!
http://gastronautkavbrne.blogspot.cz/
Mňam, tohle bych si dala hrozně moc! Mám ráda vegetariánská jídla ..možná to vážně doma uvařím :)
OdpovědětVymazatMaláMacanda.blogspot.com
Tak já ještě ani nestihla připavit květákovou pizzu a te´d jsou tu tyhle báječné placky! Květák miluju, nejradši ho různě zapékám, ale často ho jím i ve formě salátu (a kolikrát ho chorupu jen tak syrový). Takže tenhle recept je teda něco pro mě!
OdpovědětVymazatJá mám květák ráda na všechny způsoby a tohle je opravdu originální! :)
OdpovědětVymazatVynikající! Můžu vřele doporučit a ohromně děkuji za recept:-) Bohužel, se mi placka nepovedla obrátit, což ale ničemu nevadilo. Jako náplň jsem zvolila dušenou brokolici se sušenými rajčaty a slunečnicovými semínky. Delikatesa!:-)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTortilly jsem vylepšila přidáním muškátového oříšku a trochou nastrouhaného parmezánu.
OdpovědětVymazatNáplň jsem navíc doplnila sušenými rajčaty a bazalkou místo petrželky. Ňam, moc dobré ;-) Příště bude dělat spíš menší placičky, protože se lépe obracejí... Díky za skvělou inspiraci! Móňa