Květákové tortilly

Přijde mi, že je květák poměrně zavrhovanou zeleninu, spousta lidí jej nejí nebo přinejmenším nevyhledává. Možná to bude tím, že jej známe jen v podobě mozečku, smaženého, placiček, polévky, občas jej někdo zapeče.




Takovým vybočením ze zajetých kolejí se stala pizza. Tím ale nekončíme. Na stejném principu si můžete upéct i tortillu a naplnit, čím Vás jen napadne... Já si vymyslela takový fazolový salát s restovanou paprikou, pestem a petrželkou. Ale bezvadná bude i třeba se sušenou šunkou, rukolou, grilovanou zeleninou a fetou, uzeným lososem... Možností je nepočitatelně. 



Květákové tortilly (2 ks)

Inspirace: http://roostblog.com

Tortilly 

  • 2 hrnky strouhaného květáku
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • sůl

Náplň

  • 50 g bílých fazolí
  • 1 červená paprika
  • 2 lžičky pesta
  • sůl, pepř
  • petrželka

Květák jsem si očistila a nastrouhala nahrubo. Vařila jsem jej v osolené vodě zhruba 5 minut. Poté jsem přendala do bavlněné pleny a důkladně vymačkala vodu. V míse jsem smíchala květák s vejci a lehce osolila, promíchala jsem. Lžičkou jsem uplácala na plechu vyloženém pečícím papírem. Pekla jsem asi 15 minut na 180 stupňů, poté jsem opatrně obrátila a pekla dalších 10 minut.





Na náplň jsem si večer předem namočila bílé fazole. Další den jsem je slila, napustila novou vodu a uvařila doměkka. Poté jsem na kapce olivového oleje restovala červenou papriku nakrájenou na tenké proužky. Smíchala jsem s fazolemi, pestem, osolila, opepřila a na závěr posypala čerstvou petrželkou.







28 komentářů:

  1. ta náplň vyzerá tak lákavo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Květák bych mohla jíst pořád, ale opravdu by mě nikdy nenapadlo z něj udělat tortillu. Myslím, že je to skvělý nápad a určitě to vyzkouším. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky můžu květák, takže se určitě můžeš těšit na spoustu dalších receptů :-)

      Vymazat
  3. zrovna dnes jsem si koupila květák ve slevě v tescu, vrhnu se na to, dík za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, konečně teď bývá za rozumnou cenu, ideální čas na pokrmy z květáku :-)

      Vymazat
  4. Taky mě nejvíc zaujala náplň :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš Jani použít jen tak jako salát, do teplých dní ideální vychlazený/á oběd/večeře

      Vymazat
  5. nesnáším papriku, ale kdybych ji vyměnila za rajče, můžu začít :D další z nekonečné řady věcí, která mě u tebe zaujala :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nebo místo papriky sušená rajčata, to musí být lahůdka :-)

      Vymazat
  6. :-) díky za inspiraci.
    Vypadá to nádherně...stopro vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač, budu ráda, když dáš vědět, jak se zdařilo :-)

      Vymazat
  7. Tvoje zeleninové recepty jsou pokaždé úžasné! :) Tohle bych si tak dala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, snažím se maximálně využívat zeleninu a cpát ji vyloženě do každého jídla :-)

      Vymazat
  8. To je super! Škoda, že dnes odjíždím, hned bych je vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak snad vyzkoušíš po návratu :-)

      Vymazat
  9. Já mám květák moc ráda, dělala jsem z něho placičky se šunkou a sýrem a bílkem a libečkem, byly taky super. Tortilky jsou super nápad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj placičky jsou taková klasika, vzpomínky na dětství s bramborami nebo kaší :-)

      Vymazat
  10. Tortila z květáku mě ještě nenapadla :D tak mám aspoň co vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nechápu jak to děláš, ale vždycky když něco uvařím, přijdu sem a máš to na blogu (v nějaké formě). Zrovna v úterý jsem dělala tortilu. Ne z květáku, spíš na způsob KFC twistera ve zdravějším provedení. Ale připadá mi to děsně vtipný :D.

    PS: květákovou tortilu určitě vyzkouším, je to úžasný nápad!

    http://gastronautkavbrne.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Mňam, tohle bych si dala hrozně moc! Mám ráda vegetariánská jídla ..možná to vážně doma uvařím :)
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. Tak já ještě ani nestihla připavit květákovou pizzu a te´d jsou tu tyhle báječné placky! Květák miluju, nejradši ho různě zapékám, ale často ho jím i ve formě salátu (a kolikrát ho chorupu jen tak syrový). Takže tenhle recept je teda něco pro mě!

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám květák ráda na všechny způsoby a tohle je opravdu originální! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Vynikající! Můžu vřele doporučit a ohromně děkuji za recept:-) Bohužel, se mi placka nepovedla obrátit, což ale ničemu nevadilo. Jako náplň jsem zvolila dušenou brokolici se sušenými rajčaty a slunečnicovými semínky. Delikatesa!:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  17. Tortilly jsem vylepšila přidáním muškátového oříšku a trochou nastrouhaného parmezánu.
    Náplň jsem navíc doplnila sušenými rajčaty a bazalkou místo petrželky. Ňam, moc dobré ;-) Příště bude dělat spíš menší placičky, protože se lépe obracejí... Díky za skvělou inspiraci! Móňa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)