Léto volá po ovocných koláčích. Schovejte si všemožné tvarohové, ořechové, makové, kokosové, čokoládové a podobné na zimní časy.
Léto je úžasné období. Všude je tolik ovoce, že nevím co s ním dřív. A to je taky ta nevýhoda. Sezóna je tak strašně krátká, že se ani nenadechnu a je po něm. Jahody jsem si dala párkrát a můžu se těšit na další sezónu, nemluvě o jiných druzích... Vždycky mám v plánu tolik receptů a jsem ráda za pouhý zlomek, ale buďme rádi i za to :-)
Obrácený meruňkový koláč
Inspirace: http://www.edibleperspective.com
- 3/4 hrnku kukuřičné mouky
- 1/2 hrnku ovesné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce medu
- 1/3 hrnku podmáslí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce jablečného pyré
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 10 menších meruněk
Na těsto jsem smíchala v jedné míse sypké suroviny - kukuřičnou mouku s ovesnou, práškem do pečiva a solí. V druhé míse jsem promíchala vejce s vanilkovým extraktem, medem, podmáslím, rozpuštěným kokosovým olejem a jablečným pyré. Tekutou směs jsem přimíchala k sypké a zpracovala tekutější těsto. Meruňky jsem omyla a vypeckovala. Na pánvi jsem rozehřála kokosový olej s třtinovým cukrem a přidala půlky meruněk a nechala lehce zkaramelizovat. Meruňky jsem přendala do koláčové formy a zalila připraveným těstem. Koláč jsem pekla zhruba 30 minut na 180 stupňů. Po vytažení z trouby jsem nechala koláč důkladně vychladnout, alespoň hodinu. Poté jsem přiklopila velkým talířem a opatrně překlopila. Ještě jsem dozdobila tymiánem.
Obrácený meruňkový jsem pekla zrovna předevčírem, akorát jsem přihodila ještě mák. Zjistila jsem totiž, že mák a meruňky jsou nečekaně dobrá kombinace :)
OdpovědětVymazattuto kombinaci jsem ještě nezkoušela, někam zapracuji :-)
Vymazatjé, to je krásnej tvar :) můj táta by ti to určitě doslova šežral, miluje meruńky :)
OdpovědětVymazatjá taky, jen škoda že se jich ke mně dostane tak málo.
VymazatTo jsem ještě neslyšela, ale určitě někdy vyzkouším :))
OdpovědětVymazatobrácené koláče se dělají s téměř každým druhem ovoce, jen u nás jsme konzervativní a držíme se jablkového, škoda :-)
Vymazat