Cuketové cookies

Je už takovým zvykem, že s každým lichým pátkem tu je recept pro Štamgast a Gurmán. Tentokrát jsem se pustila do cuketových cookies.

Vločkové cookies jsou jako stvořené pro léto. Vydrží pěkně dlouho, ne jako klasické koláče. Pokud nepřidáte čokoládu, přežijí i různé výlety, dovolené, koupaliště a děti dostanou dokonalou zdravou, sladkou svačinu, navíc obohacenou o zeleninu.






Příprava cookies je jako obvykle velmi rychlá. Jedinou zdržovačkou je mletí ovesných vloček a příprava jablečného pyré. Nicméně lze koupit ovesnou mouku a jablečné pyré je také běžně k dostání. Jen dejte pozor na složení, výrobci rádi přidávají cukr. To kupované beru však jako opravdovou nouzovku. Domácí je domácí. 




Cookies si můžete upravit k obrazu svému. Použijte jakékoliv sušené ovoce či ořechy, semínka, které máte doma nebo prostě máte rádi. Nebo je vynechejte a nahraďte za kvalitní čokoládu, kokos, kakaové boby…



Cuketové cookies (15 ks)
 
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody
  • špetka soli
  • ½ hrnku jablečného pyré
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hrst mandlí
  • hrst rozinek
  • 1 vejce


V míse jsem si smíchala mleté ovesné vločky s celými, třtinovým cukrem, práškem do pečiva, sodu a solí. Přidala jsem nahrubo nastrouhanou cuketu, jablečné pyré, vanilkový extrakt, mandle, rozinky a vejce. Vzniklou směs jsem kladla pomocí lžíce na pečícím papírem vyložený plech a pekla 20 až 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. 





Cookies jsou okamžitě měkké na rozdíl od těch z dětství, kam jsme museli přidávat jablíčko, aby změkly. Chuťově se opravdu vydařily, jdou hodně cítit po jablkách, což mě tak trochu překvapilo, čekala jsem výraznější chuť cukety. Věřím, že většina konzumentů cuketu po chuťové stránce ani nepostřehnou, pokud nebudou sušenky důkladně studovat. 


Článek si můžete přečíst zde.

18 komentářů:

  1. dnes již třetí cuketový recept :D kam vůbec tolik jídla dáváš, když pořád vaříš? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, jen bych se chtěla zeptat, kdo to u tebe doma všechno jí? :) Pokud máš větší rodinu, tak to chápu. Já bydlím sama s mamkou a když peču, tak to nosím babičce a kamarádkám, jelikož to nemáme šanci sníst :D
    Jinak jestli v tom není cítit cuketa, tak do nich musím jít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ve třech to v pohodě zvládáme :-) navíc peču v menším množství, tak aby se snědlo. Klasický plech bysme nikdy nesnědly, tak peču na polovičním, případně polovinu muffinů atd. když zbyde, něco málo zamrazím a občas jako když najdu...

      Vymazat
  3. To musím udělat pro dcerku, to by jí určitě chutnalo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to u nás vypadá na Delicious Blog víkend - dneska jsem si po tvém vzoru dala do ranní kaše cuketu, večer plánuju tortillu-netortillu, zítra zapečené cukety a teď ještě ty cookies, protože mám delší dobu hroznou chuť na nějaký sušenky ..hmm..už se těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak pak poreferuj, jak vše dopadlo :-)

      Vymazat
  5. ako melieš ovsene vločky?? nejakým mixerom? (akým??) alebo iba na klasickom mlynčeku??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen obyčejným tyčovým mixérem.

      Vymazat
  6. Tak jsem dnes upekla rovnou ze dvou dávek - jedny mandle+datle a jedny vlašáky+hořká čoko. A jsou obě VÝBORNÉ ;-)!!! U manžela teda vedou ty čoko, ale to se dalo čekat ;-). A zítra je naservíruji synovi!
    Petulka

    OdpovědětVymazat
  7. Chtela bych udelat bez cukru. Rozmixovat banan?nebo radsi datl.sirup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. banán dle mě tolik sušenky neosladí, takže bych počítala, že budou méně sladké, ale pokud Vám to nevadí... osobně bych preferovala sirup

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)