Ricottovo-mandlové knedlíky s meruňkami

Neznám asi nikoho, kdo by ohrnul nos nad ovocnými knedlíky. Jistěže někdo upřednostňuje kynuté, jiný bramborové, tvarohové, borůvkové, jahodové... ale obecně je všichni prostě milujeme,  ať už pro jejich chuť či vzpomínky na prázdniny u babičky... 




Mám radost, že se nám letos objevily na stole meruňkové už podruhé. Ty první byly z tofu, které jsme si už loni oblíbily a věřím, že alespoň jednou za sezónu se do nich vždycky pustíme. Druhé jsem chtěla udělat nějaké lehké, nejlépe tvarohové, které máme rádi snad ještě víc. Rádoby obyčejné tvarohové knedlíky jsem pozvedla o třídu výš díky ricottě a mletým mandlím. 

Ricottovo-mandlové knedlíky s meruňkami (9 ks)


  • 250 g ricotty
  • 1 žloutek
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 4 lžíce mletých mandlí
  • 4 lžíce mletých ovesných vloček
  • 9 meruněk
  • + mleté ovesné vločky na posypání

+ meruňky, mandle...



V míse jsem opatrně promíchala ricottu se žloutkem a medem. Opatrně jsem přisypala promíchané mandle s ovesnými vločkami a solí. Vznikne poměrně lepivé těsto. Omyté meruňky jsem pomocí lžičky obalila těstem, posypala pomletými vločkami a ukoulela knedlíky. Do vyššího hrnce jsem dala vařit osolenou vodu a knedlíky vařila 8-10 minut. Podávala jsem je s dalšími rozehřátými meruňkami a plátky mandlí.




Knedlíky byly lahodné, daleko jemnější než tvarohové. Zvykla jsem si obecně méně sladit, proto mi i tyto knedlíky přišly dost sladké díky nasládlým mandlím a kapce medu, ale můžete pochopitelně přisladit rozvařené meruňky či posypat třtinovým cukrem, mákem, polít rozehřátým máslem, prostě jak máte rádi... Knedlíky nemusí být jen sladký oběd, věřím, že poslouží jako netradiční dezert.



8 komentářů:

  1. připadá mi, jak kdyby v tom byl i kokos :) ale dala bych si to, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Báječné :) A jak píše Péťa o kokosu, hned bych ho tam ještě přidala :))

    OdpovědětVymazat
  3. To je super nápad, ricottu jsem jedla jen jednou, pamatuju si, že měla takovou sladkou chuť, takže v tomhle provedení musí chutnat ještě líp!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to tak krásně :) Musí to chutnat úžasně :) Mňami :)))

    OdpovědětVymazat
  5. máme zrovna obrovskou úrodu broskví, tak je nejspíše s nimi vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  6. mňam, to musí bejt mňamka! :)

    http://nikolamills.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Super nápad! jen se obávám, že by se mi nepovedlo meruňky zabalit, přesně tohle ňahňání mi vůbec nejde :D Určitě by se do toho v případě nouze ale dala přidat bezlepková mouka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Toto je úžasné! Ricottu som ešte nejedla, ale minule som na nu pozeralav Tescu, no napokon som si vzala len tvaroh, ale najbližšie si ju kupim a urobím si tuto dobrotu na raňajky :) Bude to trošku zmena :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)