Rybízovo-broskvové muffiny

Muffiny bez špetky mouky, tuku i cukru? Kdo mě "šmíruje" nějaký čas, moc dobře ví, že nejde o žádný zázrak a vlastně o žádnou novinku na blogu. Recept je velmi podobný blondies, základem je cizrna, vejce a banán. Ale upřímně, mně chutnají tyto muffiny daleko víc, asi díky šťavnatému ovoci.



Recept můžete opět pojmout univerzálně, použijte libovolné ovoce, které Vám zahrádka, trh či známí nabízí :-) My máme obrovské množství rybízu, proto padla volba na něj. Protože je poměrně kyselý, doplnila jsem jej broskví, abych nemusela zbytečně příliš sladit. Není nad to, využít sladkosti ovoce, obzvláště teď v létě, když je ho všude plno.


Muffiny jsou velmi vláčné a šťavnaté, sladké tak akorát. Ale je možné, že dětem či lidem, kteří nejsou zvyklí na přirozenou chuť surovin, přijdou málo, proto těsto ochutnávejte a upravte si jej tak, aby chutnalo Vám. Pokud se nesní hned, vydrží maximálně 3 dny, přece jen ovoce je v těchto horkách velmi náchylné. Raději jsem je skladovala přes noc v lednici. 



Rybízovo-broskvové muffiny (6 ks)

Inspirace: http://atastylovestory.com

  • 120 g uvařené cizrny
  • 1 celé vejce
  • 1 bílek
  • 30 g medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 velkého banánu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g červeného rybízu
  • 1 broskev


Přes noc jsem si namočila cizrnu. Druhý den jsem si slila vodu, napustila novou a uvařila do změknutí. Poté jsem cizrnu rozmixovala s vejci, medem, vanilkovým extraktem, banánem, práškem do pečiva a solí. Mixovala jsem, dokud mi nevznikla hladká hmota, do té jsem opatrně vmíchala rybíz a plnila jí muffinovou formu vyloženou papírovými košíčky. Nakonec jsem ještě ozdobila měsíčky broskví a dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na půl hodiny.




18 komentářů:

  1. ty jsou krásné :) úplně bezvadně nazdobeno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný recept, ráda peču fazolové brownies, na blondies z cizrny se taky už docela dlouho chystám a nedavno mě taky napadlo, proč stejné těsto z luštěnin nevyužít třeba na muffinky. Máš je krásné, úžasně nazdobené a pravda, chce to využít léta a jeho darů, to ovoce na každém rohu je skvostné. Chci se zeptat, jakou konzistenci muffiny mají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou vlacne, mekke. Urcite ne tak mazlave jako brownies/blondies.

      Vymazat
  3. :) Tak tohle vypadá luxusně! Raději si kupuju plechovku s už uvařenou cizrnou, jelikož mě nebaví čekat na uvaření..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ja si radsi uvarim, je to zdravejsi a levnejsi :-)

      Vymazat
  4. minule som piekla brownies úplne bez cukru, boli príjemne horké a banán ich dosť osladil. doma to zjedli ale neverili že sú bez cukru :) s cícerom som ešte nepiekla, nieje tam cítiť tá chuť? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hrozně se mi líbí, jak se v poslední době dá snad vše upéct bez mouky. I když používám celozrnnou, tak jsem ráda, když to můžu něčím nahradit nebo ozvláštnit :) Vypadají nádherně, Luci, a máš to krásně sladěné na fotky jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty úžasné recepty jsou všechno tvoje nápady? Jestli jo, tak klobouk dolů, jsou moc inspirativní a neotřelé!

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadají nádherně, hned bych ochutnala.

    OdpovědětVymazat
  8. Ty vypadají víc než dobře ! <3

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem strašně ráda, že jsem narazila na tvůj blog! Je užasný:) tolik skvělých a zdravých receptů:) doufám že jich bude více a více :))

    OdpovědětVymazat
  10. To bude ráno dobrá snídaně! Už se pečou! Si skvělá! Děkuju ti za tvůj blog..

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem na tenhle recept narazila, moc mě zaujal. Baví mě v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci a byla jsem moc zvědavá na výsledek. Dneska odpoledne jsem je upekla a musím říct, že jsem byla zklamaná... :( Chuťově mě bohužel nijak nenadchly, je z nich hodně cítit ta cizrna, což úplně přebilo chuť ovoce.. čekala jsem něco víc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě moc mrzí, bohužel má každý jiné chuťové pohárky :-(

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Zbytku rodiny chutnaly, takže opravdu co člověk, to jiné chutě ;) a rozhodně se tím nenechám odradit od dalších pokusů! Už jsem tu vyzkoušela spoustu jiných receptů a se všemi jsem byla moc spokojená, děkuji a těším se na další :)

      Vymazat
  12. Ahoj, tak já jsem taky právě vyzkoušela a naopak - jsem příjemně překvapená, že cizrna mi v chuti vůbec nevadí (je ale fakt, že jsem té vanilky "štrejchla" trošku víc). Akorát jsem to chtěla udělat úplně vegan, takže jsem místo vajíčka dala chia gel, ale tím pádem se to v troubě nechovalo moc jako těsto a více méně to má i po upečení stále stejnou konzistenci... Jinak jsou mňam!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)