Batáty jsou pro mě celé takové záhadné. Od pohledu byste od nich čekali úplně jinou chuť, než kterou Vám pak nabídnou. Osobně se ve mně pere to, jestli mi chutnají nebo ne. Samy o sobě jsou pro mé chuťové pohárky zvláštní, ale když se zajímavě upraví, jsou vynikající, asi jako každá surovina.
Mám na kontě už pár receptů s batáty (zde, a taky zde, a taky tady, tady nebo tady), ale taková klasika jako jsou pečené hranolky, mi chyběla. Proto, když jsem v týdnu vařila hráškový krém, nabízelo se jej něčím doplnit, protože přece jen mě čistě tekutá strava neuspokojí. Ani ranní smoothie mi obvykle nestačí a musím jej doplnit něčím na kousání :-) Báječně posloužilo pár batátových hranolek s pikantním dipem, který tak zmírnil jejich sladkou chuť.
Batátové hranolky s javorovo-dijonským dipem
Inspirace: http://familystylefood.com/
Hranolky
- 1 střední sladká brambora
- hrst šalvěje
- hrst rozmarýnu
- hrst tymiánu
- 1 palice česneku
- sůl, pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky javorového sirupu
Bramboru jsem si důkladně omyla a nakrájela na tenčí plátky. Rozprostřela na pečícím papírem vyložený plech, přidala bylinky, rozebraný česnek na stroužky, posypala solí, pepřem a olivovým olejem. Dala jsem péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.
Na dip jsem si jednoduše smíchala hořčici s javorovým sirupem. Pak už jen vytáhla hranolky z trouby, doplnila dipem a podávala.
Hranolky můžete podávat jako klasickou přílohu k masu, grilované zelenině nebo třeba jako já k našemu oblíbenému hráškovému krému. Na dvě porce nám bohatě stačila jedna střední brambora, ale záleží na strávnících...
Hranolky můžete podávat jako klasickou přílohu k masu, grilované zelenině nebo třeba jako já k našemu oblíbenému hráškovému krému. Na dvě porce nám bohatě stačila jedna střední brambora, ale záleží na strávnících...
Ty máš vždycky tak úžasné nápady, všechno tvoje jídlo vypadá vždy báječně!:))
OdpovědětVymazatMoc pěkný foodstyling! :)
OdpovědětVymazatjé děkuji, moc mě to potěšilo :-)
VymazatBatáty už mi nějaký ten pátek leží v lednici, takže brzy budu muset nějaký recept vyzkoušet. :))
OdpovědětVymazatneotálela bych :-)
VymazatJeej. Tenhle recept sem zrovna dneska nebo včera viděla někde na internetu a moc se mi líbil:).
OdpovědětVymazatSnad ještě někdy uvidím v obchodech batáty:/
Ve větších marketech je mají celoročně :-)
VymazatKrásné fotky, jako vždycky.:) Z batátů jsem jedla jenom "bramborovou" kaši k rybě, ale úplně jsem tomu nepropadla. Možná dostanou ještě druhou šanci... :)
OdpovědětVymazatno taky mám z nich rozporuplné pocity, ale když se dobře upraví...
VymazatRecept na hranolky jsem viděla už na instagramu. Hned potom jsem na nákupní seznam přidala taky batáty :)))
OdpovědětVymazatTyhle hranolky jsme si dělali v týdnu a jsou úplně super. Já si chuť batátů zamilovala!
OdpovědětVymazat