Cuketovo-jablkovo-mrkvový koláč

Uf.... to je název, nic lepšího mě nicméně nenapadlo :-) Prostě jsem obligátní carrot cake obohatila o přátelé cuketu a jablko. Jen doufám, že nejsme poslední domácnost v republice, která ještě disponovala domácí cuketou a pustíte se někdo do koláče se mnou :-) Nebo si jej pořádně zapamatujte a příští cuketová sezóna to jistí :-)




Takže jsem vycházela z carrot caku, vynechala jsem rozinky i ořechy, protože by to na mě bylo přece jen moc chutí dohromady, stačí spousta zeleniny a ovoce. Opět jsem se obešla bez mouky, polovinu nahradila pomletá slunečnicová semínka a druhou rozmixované ovesné vločky. Pro variantu bez lepku můžete sáhnout třeba po pohankových vločkách nebo mletých mandlích atd.. Krém jsem si zvykla dělat tvarohový, ne jako na klasický carrot cake z cream cheese. Někde jsem četla doporučení, přidat do krému trošku másla, to zajistí, že krém nepopraská... Sice mi to přišlo zvláštní, ale budiž asi si to někdo jen tak nevymyslel, tak to tak dělám. Tentokrát jsem máslo nepřidala, a ráno mě opravdu čekal koláč s pár prasklinkami. Osobně mi to vůbec nevadilo, na chuti to neubralo, ale pokud chcete dokonalý koláč, připravujete jej třeba pro hosty, přidejte lžičku másla do krému. A povrch si pak ozdobte, jak chcete, mně tentokrát pomáhala umělecky mnohem nadanější sestra, díky :-)



Cuketovo-jablkovo-mrkvový koláč

(dortová forma o průměru 18 cm)

Korpus

  • 1 hrnek mletých slunečnicových semínek
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce melasy
  • 1 lžíce medu (i více)
  • 2 domácí vejce
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • 1/2 hrnku strouhané mrkve
  • 1/2 hrnku strouhaného jablka
Krém
  • 1 vanička tvarohu
  • 1 lžíce medu (i více)
  • pár kapek citrónové šťávy


V míse jsem promíchala mletá slunečnicová semínka, ovesné vločky, sodu, sůl a skořici. V jiné míse jsem prošlehala olej s vanilkovým extraktem, melasou, medem a vejci. Tekutou směs jsem přilila k sypké, přidala jsem nastrouhanou cuketu, mrkev a jablko, vše promíchala, naplnila dortovou formu a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut.

Mezitím jsem si promíchala tvaroh s medem a citrónovou šťávou. Upečený korpus jsem dala vychladnout. Překrojila jsem jej, promazala polovinou krému a druhou polovinou povrch korpusu a okraje. Ještě jsem dozdobila skořicí a dala jsem koláč odležet do lednice. 





20 komentářů:

  1. Tak tohle vypadá parádně! To musím někdy zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, můžeš prosím tě prozradit, jaký používáš mlýnek na mletí např. těch slunečnicových semínek? Děkuji Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máme od Tupperware, ale zvládne to i dobrý tyčový mixér.

      Vymazat
    2. Já melu sekáčkem na zeleninu :D

      Vymazat
  3. Jéé, já mám zrovna v lednici poslední cuketu a na obligátní cuketové nudle není chuť. Skvěle, bude koláč!!

    OdpovědětVymazat
  4. Kombinace 3 ingrediencí, které mám ze všeho nejradši!

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju všechny 3 hlavní ingredience :) musí chutnat skvěle;)

    OdpovědětVymazat
  6. jak je tam skořice, tak je to dokonalost vždycky :))

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den. Luci Prosím Vas jaky hrnek pouzivate? jaky objem? ja mam pocit ze kdykoli delam neco na hrnky..nepovede se to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měla jsem 250ml hrnek, ale jde o poměr surovin, ne absolutní množství, ať se vydaří :-)

      Vymazat
  8. Tak do toho jdu, skvely recept!

    Mamou-stylove.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Tak si na něm právě pochutnávám, je bezvadný! Ten budu muset dělat častěji! Miluju tvůj blog!!! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Koláč je dokonalý! Chutná jak mému malému synovi, tak taky mé mámě. Určitě ho budu opakovat. Díky moc za skvělý recept. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, to mě těší, že i malým dětem chutná "zdravé pečení"

      Vymazat
  11. Tak už je v troubě, tak doufám, že se povede :-) ...

    OdpovědětVymazat
  12. Co když místo slunečnicových semínek dám mleté mandle? Uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  13. Výborný koláč! Vyplatí se vydržet a nechat jej odležet aspoň 24 hod., pak je luxusní ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)