Opravdu se v zimě necpu každý den knedlíky ze zelím... i když aktuálně bych se po nich utloukla. To těsto mě naprosto dostalo a už mi šrotuje, jakou jinou náplň vyzkouším příště sladké, slané, sušené ovoce, rajčata, sýr, listový špenát, ...
Střídám to třeba s pečenou zeleninou, kterou můžu vždy. Prostě vezmu zeleninu, co je aktuálně doma, popřípadě se na mě usměje v obchodě, očistím, nakrájím na menší kousky, dochutím solí, pepřem, případně dalším kořením, bylinkami, zakapu olivovým olejem, občas balzamikovým octem a šupnu do trouby. A pak už jen míchám s listovými saláty, sypu sýrem, oříšky, semínky, klíčky, konzumuji s hummusem, avokádovým krémem...
Pečenou zelenina se taky skvěle hodí do krabičky. Tentokrát doplněná krémem z mandlí a křenu tvořila báječný veganský pracovní oběd...
Pečená zelenina s mandlovo-křenovým krémem (3 porce)
Pečená zelenina
- 3 červené řepy
- 3 řepy vodnice
- 4 menší mrkve
- 6 krémových žampionů
- pár růžiček brokolice
- 1/4 máslové dýně
- sůl, pepř
- tymián
- olivový olej
Mandlovo-křenový krém
- 1/2 hrnku mandlí
- 1 lžíce čerstvě strouhaného křenu
- 1/2 lžičky soli
Večer předem jsem si zalila mandle vodou a nechala máčet přes noc. Další den jsem slila vodu, zalila zhruba 50 ml čerstvé vody a rozmixovala spolu s čerstvě nastrouhaným křenem a solí.
Zeleninu jsem si omyla a očistila a nakrájela na menší kousky. Rozprostřela jsem ji na pečícím papírem vyloženém plechu, dochutila solí, pepřem, tymiánem a zakapala olivovým olejem a dala péct zhruba na 40 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.
Wow. Smlsla bych si na tom. :P
OdpovědětVymazatMňami, nádhera :))
OdpovědětVymazatJá takhle pečenou zeleninu míchám s cizrnou a nakonec ještě trochu okyselím citronem. Doporučuju to vyzkoušet, dá se to jíst teplé i studené jako příloha i samostatné jídlo :)
OdpovědětVymazatdíky za tip, vyzkouším :-)
Vymazat