Krabičkování... Pečená zelenina s mandlovo-křenovým krémem

Opravdu se v zimě necpu každý den knedlíky ze zelím... i když aktuálně bych se po nich utloukla. To těsto mě naprosto dostalo a už mi šrotuje, jakou jinou náplň vyzkouším příště sladké, slané, sušené ovoce, rajčata, sýr, listový špenát, ...




Střídám to třeba s pečenou zeleninou, kterou můžu vždy. Prostě vezmu zeleninu, co je aktuálně doma, popřípadě se na mě usměje v obchodě, očistím, nakrájím na menší kousky, dochutím solí, pepřem, případně dalším kořením, bylinkami, zakapu olivovým olejem, občas balzamikovým octem a šupnu do trouby. A pak už jen míchám s listovými saláty, sypu sýrem, oříšky, semínky, klíčky, konzumuji s hummusem, avokádovým krémem...




Pečenou zelenina se taky skvěle hodí do krabičky. Tentokrát doplněná krémem z mandlí a křenu tvořila báječný veganský pracovní oběd...



Pečená zelenina s mandlovo-křenovým krémem (3 porce)

Pečená zelenina

  • 3 červené řepy
  • 3 řepy vodnice
  • 4 menší mrkve
  • 6 krémových žampionů
  • pár růžiček brokolice
  • 1/4 máslové dýně
  • sůl, pepř
  • tymián
  • olivový olej

Mandlovo-křenový krém

  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 1/2 lžičky soli

Večer předem jsem si zalila mandle vodou a nechala máčet přes noc. Další den jsem slila vodu, zalila zhruba 50 ml čerstvé vody a rozmixovala spolu s čerstvě nastrouhaným křenem a solí.

Zeleninu jsem si omyla a očistila a nakrájela na menší kousky. Rozprostřela jsem ji na pečícím papírem vyloženém plechu, dochutila solí, pepřem, tymiánem a zakapala olivovým olejem a dala péct zhruba na 40 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.




4 komentářů:

  1. Já takhle pečenou zeleninu míchám s cizrnou a nakonec ještě trochu okyselím citronem. Doporučuju to vyzkoušet, dá se to jíst teplé i studené jako příloha i samostatné jídlo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)