Polentové hranolky se sušenými rajčaty

Tento týden se moje obědová krabička naplnila polentovými hranolkami. Kromě toho, že chutnají božsky, víte co je na nich nejlepší? Je to bleskovka, což v předvánočním čase určitě uvítáte. Obzvlášť když se na Vás valí zápočty, pracovní povinnosti a Vy přitom máte v hlavě jen Vánoce...



Opravdu je to rychlovka. Polentovou kaši máte uvařenou za 3 minuty. Pak jen přimícháte pár surovin např. bylinky, sušená rajčata, olivy... a tím práce pro Vás podstatě končí. Pak se už jen chladí, pečou a Vy mezitím stíháte spoustu dalších věcí, třeba balit dárky, teda pilně studovat.




Hranolky jako by volaly po dipu. Volbu nechám na Vás.... jestli dáte přednost jogurtovému, domácímu kečupu, hořčičnému nebo třeba nějakému pestu. Nebo zvolte hranolky jako takovou netradiční přílohu...


Polentové hranolky se sušenými rajčaty

(cca 4 porce)



  • 1 hrnek instantní polenty
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce olivovéoo oleje
  • 1/2 sklenice sušených rajčat (já použila tyto)
  • 4 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu





Polentu jsem si uvařila dle návodu na obalu. Tzn. přivedla jsem si vodu k varu, vsypala polentu a 3 minuty míchala, až zhoustla. Poté jsem stáhla z plotny. Dochutila jsem solí, tymiánem, překrájenými rajčátky, olivovým olejem a parmazánem. Hmotu jsem přendala do zapékací nádoby a rovnoměrně rozetřela asi v 3 široké vrstvě. Nechala jsem vychladnout. Můžete dát později i do lednice. Pak jsem ostrým nožem nakrájela na hranolky a dala péct do předehřáté trouby. 




16 komentářů:

  1. Pro milovníky polenty jistě skvělá dobrota! :P
    Já polentu ještě nikdy nejedla. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně se ti povedly :)
    A děkuju za oživení receptu a nápadu co do krabičky, polenta se mi ve skříňce asi schovala hluboko, že o ní ani nevím :D. O víkendu si je udělám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Luci, muzu se zeptat, jak dlouho a na kolik jsi pekla? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kájo, pekla jsem na 180 stupňů zhruba 40 minut.

      Vymazat
  4. tak tohle bude výborné :-) a kor z takového balení polenty :-) Bára

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Lucko, opět další jídlo přesně podle mého vkusu, občas si říkám, jestli nejsi moje ztracené dvojče... ha ha

    OdpovědětVymazat
  6. Hranolky už se pečou v troubě, to je vůně! Udělám si k nim salsu z avokáda:) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam :O Musí to být neuvěřitelná lahoda :))

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá úžasně, určitě musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý nápad na oběd na rychlo :) jen se chci zeptat, když peču dopředu na příští den jak skladovat? Do ledničky nebo v pokojové teplotě? Děkuji za odpověď :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je asi celkem jedno, ale nejlepší jsou stejně čerstvě upečené...

      Vymazat
  10. Výborný recept, moc jsem si pochutnala (neměla jsem sušená rajčata, dala jsem si tam olivy a bazalku) a docela to i zasytí. Určitě budu dělat dál a recept šířím a má velký úspěch :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, kde se dá prosím sehnat polenta z obrázku. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to uvedeno v popisu receptu, stačí kliknout na odkaz

      Vymazat
  12. o víkendu jsem zkoušela, ale byla jsem poněkud barbar a když hranolky tak jsem je smažila. potvory se po vyplavání na povrch shlukovaly a lepily, ale zvládla jsem je ukočírovat a jsou výborné.Terez

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když takhle chutnají... každého věc :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)