Já vím, že italské risotto je z kulatozrnné rýže, ale když na podobném principu chutná skvěle pohanka, kroupy, proč by nemohly i vločky? To byla asi myšlenka, která mě vedla k takovému malému pokusu, který nakonec chutnal líp, než jsem očekávala.
Strašně mě lákalo zkusit vločky jako risotto, ale něco mi říkalo, že budou rozblemcané, přece jen kaši taky nevařím 30 až 45 minut jako klasickou rýži. Naštěstí se negativní očekávání nevyplnila a mohu Vám představit naprosto dokonalý pokrm, aspoň já se oblizovala, jak se na správnou dámu sluší...
Vločkové risotto s kaštany a žampiony (2 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 50 ml bílého vína
- 500 - 750 ml zeleninového vývaru
- 200 g žampionů
- sůl, tymián
- 200 g jedlých kaštanů
- cca 50 g čerstvě strouhaného parmazánu/Gran Moravie
Ze všeho nejdřív jsem si uvařila kaštany. Nařízla jsem je na ploché straně do křížku, vložila do hrnce, zalila vodou a dala vařit asi na 20 minut. Zbavila jsem je vnější i vnitřní slupky ještě horké. Musíte postupovat rychle, jinak se studené špatně loupou.
Na risotto jsem si na olivovém oleji nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté jsem přidala vločky a chvíli míchala, dokud se neobalily olejem s cibulkou. Zalila jsem vínem a míchala, dokud se neodpařilo. Poté jsem začala přilévat horký vývar. Přilila jsem vždy asi jeden šufánek a míchala, dokud se neodpařil a opakovala. Spotřebovala jsem něco málo přes půl litru vývaru. Těsně před koncem jsem přidala restované žampiony dochucené solí a tymiánem. Odstavila jsem z plotny, lehce osolila, přidala na malé kousky nakrájené kaštany a parmazán. Přikryla pokličkou a počkala chvilku než se chutě propojí. Podávala jsem na nahřátém talíři, doplněné zbytkem kaštanů, petrželkou a hoblinkami parmazánu.
neboj, nejsi :-) chutnají skvěle
OdpovědětVymazatVypadá naprosto bezkonkurenčně bezvadně :))
OdpovědětVymazatvypadá to luxusně:) díky za typ na dorý oběd:))
OdpovědětVymazattip :-)
Vymazat