Knihovna: BioKuchařka Hanky Zemanové

Jak jsem nakousla v posledním příspěvku, ráda bych Vás nechala nakouknout do mé knihovničky. Byť si myslím, že nemám to správné spisovatelské střevo, neomezenou slovní zásobu, dar psát poutavě a zajímavě, pokusím se shrnout mé dojmy z dané publikace, které Vám snad usnadní rozhodování, zda-li titul koupit či nechat ladem. Protože i já bych si spoustu knih znovu nekoupila. Jsou knížky, ze kterých vařím pravidelně a mám navařenou pěknou řádku receptů, pak jsou tu ale taky knihy, ze kterých jsem prosím nevařila nic! A tady malá ochutnávka, co Vás čeká...




Když jsem se dnes jala vyfotit všechny kuchařky pospolu, spadla mi čelist. Takhle to vypadá celkem megalomansky. Říkala jsem si, mám pár knížek a ono ejhle... nevadí, mám o zábavu postaraný na zbytek roku.

Celou mou dlouhou pouť zahájím BioKuchařkou od Hanky Zemanové. Přinesl mi ji Ježíšek loňské Vánoce a od té doby je mou věrnou kamarádkou. Receptů z ní jsem už vyzkoušela pěknou řádku a všechny byly vynikající.




Designově se mi kuchařka celkem líbí, i když obal bych si dokázala představit jiný, stejně tak uvnitř jsou některé fotky kouzelné, některé méně, ale vše je to otázka vkusu. Ale jsem si vědoma, že pro každého není vzhled až tak důležitý a mávne nad kvalitou fotky rukou, hlavně když chutná. Hodně dám na to, aby byl recept doplněn fotografií, jinak mě upřímně kuchařka hned odradí. Chci vědět, jak by měl výsledek zhruba vypadat a taky se moc ráda dívám na krásné jídlo, prostě jen tak občas listovat a relaxovat.... To ve většině případů kuchařka splňuje. Co se týká písma a celkového uspořádání, nenadchne ani neurazí. 




Kuchařku jsem dostala jako dárek, takže jsem si musela vygůglit, na kolik Ježíška zhruba vyšla. Hanka ji má na svém e-shopu za 399 Kč, což mi přijde celkem přiměřené. Určitě by šla ale pořídit levněji.




A teď to nejdůležitější, proč si knížku obvykle kupujeme. Kuchařka má 179 stran. Zhruba prvních 50 stran je povídacích. Dozvíte se, co to jsou biopotraviny, v čem se liší, kde je nakupovat, proč je vůbec jíst atd. Odpůrci všeho bio jednoduše přeskočí. Následně jsou prezentovány rozhovory s ekofarmáři. Upřímně mě kapitola až tak nezaujala. Celkově mi přijde povídací část taková slabší oproti BioAbecedáři


A teď už k samotným receptům, kterých je rovných 66. Jsou tříděny, pro mě logicky, což nejde říct o všech kuchařkách, na polévky, saláty a pomazánky, sezónní zelenina a mořské řasy, rychlá a jednoduchá bezmasá jídla, maso, přílohy, chleba, kaše, sladká jídla a dezerty. Recepty jsou opravdu precizně zpracované. A jak už jsem psala u BioAbecedáře, jde z nich cítit, že jde opravdu o jídla, která Hanka běžně doma vaří. Jsou doplněny různými tipy na obměnu třeba podle sezóny, kde koupit danou surovinu včetně odkazů na výrobce. Celkově mi přijde tyhle tipy a rady, kterými je kuchařka vyloženě "napráskaná", strašně užitečné, kéž by bylo takhle zpracovaných více kuchařek. Navíc se mi líbí, jak je vždy na okraji krátké povídání o dominantní surovině v daném pokrmu, např. o pohance, tahini, bulguru, miso, mořských řasách, tofu, karobu atd. Postup přípravy je psán srozumitelně a věřím, že i začátečník v kuchyni nebude mít s nimi problém. Pro lepší orientaci najdete pak na konci jmenný a věcný rejstřík a obrazový seznam základních potravin, pro nadšence navíc spousta kontaktů, zajímavých webových stránek, knih, příruček. 




Receptů jsem už vyzkoušela dost a ještě se na spoustu těším. Na blogu najdete tyto recepty inspirované kuchařkou:



Kuchařku bych doporučila opravdu vyznavačům zdravého vaření, pro ně to bude hotový poklad. Naopak pokud neholdujete tempehu, jáhlám, celozrnným těstovinám, kuskusu atd., asi ani nenajdete zalíbení v této knížce. Pro mě je kuchařka pěknou dávkou inspirace a opravdu stojí za to.



14 komentářů:

  1. Kuchařku mám právě půjčenou z knihovny, už asi podruhé. Jinak Den bez masa jsem četla - moc pěkné fotky, Kuchařku pro dceru si chci půjčit. Už se moc těším na další recenze! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím autorku blogu a další příznivce :-) Nejdříve bych chtěla všechno strašně moc pochválit, ale to už tu asi bylo.(blog navštěvuji každý den, vždy se moc těším, vaše recepty jsou pro naší rodinu denní chléb). Skvělí nápad s hodnocením kuchařek, jen mě mrzí, že nepřišel před Vánoci, protože jsem jednu (zaručeně dobrou, zdravou..) hledala. Nakonec jsem pořídila Vím co jím od Biolenky, nevlastníte ji náhodou také?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, ne tu nemám, ani na seznamu knih, které nutně potřebuji :-)

      Vymazat
  3. Když to tak čtu, asi by pro mě byla mnohem lepší takhle kuchařka, než Bioabecedář, který doma mám. Přiznám se, že jediné, co mě v tom abecedáři baví a zajímá jsou ty recepty, to povídání až tolik ne...(a je tam až moc bioslov!)
    Ale to je moje chyba, měla jsem si líp zjistit, jaká ta knížka je, a ne ji rychle napsat na seznam Ježíškovi, který byl tak hodný, že mi většinu mých přání splnil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám doma pár kuchařek, které mě zaujaly samy o sobě, aniž bych zkoumala jejich obsah, chybami se člověk učí :-)

      Vymazat
  4. Určitě bych si měla taky nějakou knížku pořídit,zaujal mě ten bioabecedar:)..bude recept na masové kuličky co jsi dávala na instagram?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nebude, je to obdoba hovězího burgeru, který už na blogu je, stačí kouknout do seznamu receptů :-)

      Vymazat
  5. Dobrý nápad zařadit knihovničku, mnohokrát jsem nad tím přemýšlela...ale pak to nějak vyšumělo :/ Takže díky za rubriku. Tahle kuchařka mě moc nezaujala, ani provedením, fotkami atd. Druhá kniha je o poznání lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se mi líbí o kousek víc abecedář, ale i tak jsem ráda, že kuchařku mám :-)

      Vymazat
  6. Já mám Bioabecedář a článek mě jen utvrdil v tom, že jsme vybrala dobře :) I přesto, že tato kuchařka musí byýt super! mě u Abecedáře vyhovuje i ta Encyklopedická část apod :)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za recenzi.
    V rámci prodírání se knihkupectvím jsem listovala i touto knihou. Zdravému vaření se nebráním, postupně se ve spíži množí i nové suroviny a troufám si tvrdit, že to bude ještě lepší, nicméně jak píšeš - nejsem ještě taková vyznavačka, aby mě tato kuchařka nadchla. Stejně tak mě dost odradily i některé nedotažené fotografie.
    Graficky se mi daleko víc zamlouval Abecedář, ale tam jsem zase shledala povídací část pro mne zbytečnou a receptů mi vzhledem k ceně přišlo málo.
    (Zajímá mě recenze na Recepty z farmářských trhů - četla jsem dost rozdílné názory - a sama za sebe si nejsem jistá, zda líbí nebo ne.)

    OdpovědětVymazat
  8. Vidíš, já jsem tuhle knihu taky kdysi dostala a od té doby mi leží v knihovně, já prostě vařím podle toho, co je doma, než podle kuchařek.. ale tak mohla bych si ji prolistovat někdy :))

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Luci, vim ze to nebude korespondovat zrovna s timhle clankem, a nevim na kdy chystas recenzi Jamieho 15 minutes .... ale v rychlosti - jak jsi spokojena? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dozvíš se v recenzi :-) ale znovu bych do ní upřímně nešla.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)