Kokosovo-mangové smoothie s kakaovými boby

Není to tak dávno, co jsem se rozvášnila nad tématikou zdravého stravování.... zapomněla jsem ale zmínit něco velmi důležitého, a to je tolerance. Být tolerantní k druhým. Respektovat ty, co se rozhodli jít cestou vegetariánství, veganství, makrobiotiky, paleo nebo si jednoduše vytvořili svůj styl, nepohlížet na ně skrz prsty a na druhou stranu neodsuzovat ty, kteří maso či jiné živočišné produkty běžně konzumují, nepovažovat je za vrahy...

Hezky se mi to povídá, ale jak je to v reálu? Opravdu jsem tak tolerantní, jak píšu? Není to jen nějaké klišé? Dnes mě to opět přimělo k zamyšlení. Jistým podnětem byl komentář, kde jsem se dozvěděla, že daný pokrm není vlastně vůbec zdravý, protože obsahuje banán, který má moc cukru a jablko, které má taky moc cukru, o vločkách ani nemluvím,  ty patří na černou listinu, ano prosím! Málem mi vypadly oči na klávesnici. V podstatě respektuji každý směr, ale to že je ovoce nezdravé a mělo by se omezovat, přes to se asi jen těžko přenesu.... Prosím, nebuďme ovce, nenechme si bulíkovat moudra od rádoby expertů a používejme selský rozum, opravdu nás zabije kus, dva ovoce denně? Nemluvím o extrémech typu kilo banánů na posezení, půl kila hroznového vína, .... Chápu, že když je někdo v redukčním režimu, omezuje cukry, tedy i cukry obsažené ovoci, ale nezaměňujme slovíčka "zdravý" a redukční. To, co je zdraví prospěšné nemusí být bezpodmínečně vhodné na shazování přebytečných kilogramů....



Ale obraťme pozornost k dnešnímu receptu... chtěla jsem zkusit nějaké nové kombo smoothie než klasiku v podobě banánu, špenátu/rukoly, vody, oříškového másla, případně dalšího ovoce, které se stalo mým denním chlebem. A tak jsem výjimečně banán vynechala a nahradila jej mangem. To doporučuji opravdu pečlivě vybírat a sáhnout po skutečně zralém. Místo obyčejné vody jsem poprvé vyzkoušela kokosovou vodu, tu můžete pořídit například zde. Je bohatá na draslík, má výborné hydratační účinky a údajně působí i proti stárnutí, ale hlavně chutná naprosto božsky. A když už jsem se pustila do ochutnávání nových surovin, konečně jsem si pořídila i kakaové boby, které jsou významným antioxidantem, jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny omega 6, hořčík, železo, chrom, zinek a hlavně v nás mají vyvolávat pocit štěstí, takže povinně všichni konzumovat, obzvláště teď ve zkouškovém, až bude docházet síla i naděje, boby Vás určitě povzbudí :-)


Kokosovo-mangové smoothie s kakaovými boby

(1 - 2 porce)



  • 1 zralé mango
  • 300 ml kokosové vody 
  • šťáva z půl limetky
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • hrst nepražených kakaových bobů








Mango jsem si oloupala, nakrájela na menší kousky a spolu s kokosovou vodou, šťávou z limetky, kakaovým práškem a polovinou kakaových bobů rozmixovala. Rozdělila jsem do nádobek a před podáváním ještě posypala zbytkem kakaových bobů. 





13 komentářů:

  1. To vypadá božsky...
    Kokosové boby jsem nedávno viděla v obchodě... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jů, nádhera. :) Zrovna se chystám taky na jedno smoothie z tvých receptů.:-P (A ráno jsme posnídali lívance s mátou a čokoládou) Chci se zeptat, nepřebyla chuť kakaa chuť manga (které naprosto zbožňuji :) )?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no stáhne to tu čistou chuť manga, ale zkoušela jsem i s banánem, taky výborné. Takže jestli je ti líto manga, radši si ho vychutnej jen tak a sáhni po banánu..

      Vymazat
  3. Ahoj Lucko, ráda sleduji Tvůj blog. Nedávno jsem založila svůj blog http://powerplatelife.blogspot.cz/
    Můžeš se přijít podívat. Momentálně jsem vyhlásila oříškovou soutěž. J.

    OdpovědětVymazat
  4. no to vypadá úplně úžasně, smoothies jdou normálně mimo mě, ale tohle bych si dala !!! a k tvému úvodu - lépe bych to neřekla :D moje heslo je všeho s mírou a pokud se někdo rozhodne něco z etických důvodů vynechávat (ať už je to maso, pšenici nebo GMO), je to jeho volba, ale obecně si myslím, že A) jsme všežravci a potřebujeme látky ze všech přírodních produktů a B) je kolem nás takové chemie, že pokud bychom chtěli být skutečně úplně 'pünktlich' a clean, tak bychom nesměli ani dýchat ...

    OdpovědětVymazat
  5. Já musím jen navázat. Souhlasím s předchozím komentářem - a jen bych dodala, že by to chtělo toleranci z obou stran. Vím, že většinou je nepochopení ze strany "všežravců" na úkor lidí s nějakou "dietou" (či chcete-li životním přístupem), ale mně se vícekrát už bohužel stalo, že to bylo i obráceně. Při jezení jogurtu a pití mléka jsem byla nařčena z huntování svého organismu a neekologického chování, při pohledu na chléb se šunkou z podporování vraždění ve světě apod (- opravdu. a to jsme na VŠ...no, možná právě proto ;-) Líbí se mi Tvé recepty, ačkoli ne se vším se ztotožňuji- mléčné výrobky třeba stále budu mít jako stálici v jídelníčku, protože si za jejich dobrým vlivem na organismus stojím ( už jen proto, co se někdy dozvídám z rozborů, co děláme ve škole. btw, NEJSEM výživář, jsem "jen" biolog :-) Ale co člověk, to názor a každý má právo zvolit svou cestu, když se domnívá, že je pro něj ta nejlepší. Na mě by byl Tvůj jídelníček příliš striktní, ale to mi nebrání si Tvé recepty stále užívat- prostě je uvařím jako zpestření, zdravá jídla, doplním třeba mlékem nebo sýrem, případně se prostě inspiruji. Máš hezký blog a pokud Ti tento styl jezení vyhovuje, asi nikdo nemá právo Ti to vyvracet či nějak se pohoršovat. Pro nás s "méně omezeními" je to třeba zas velmi přiíjemná inspirace na nové kombinace či jídla "tak trochu jinak" :-)
    Jo a co se zaměňování "redukční" a "zdravý" týče- no tak z toho rostu do nebes a berou mě všechni čerti. Oni by něketří lidi potřebovali trochu si to utřídit spíš v hlavě, než na talíři.
    Tak a už sem toho zas nažvanila...ach jo! Nicméně-ať se daří ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale přesně o tom jsem přece psala, neodsuzovat ty, co maso jedí a nekoukat na ně jako na vrahy.... Navíc, nevím jestli jsi mě špatně nepochopila, nevzdala jsem se mléčných výrobků 100%, jen jsem je výrazně omezila, protože si myslím, že v našem jídelníčku jsou až přeceňované na úkor rostlinné stravy, ale jak jsem psala, každý si musí najít svůj směr, který bude pasovat jemu.

      Vymazat
    2. mléčné výrobky jsem pochopila :-) a co se tolerance týče: úvod mi vyzněl tak, že miříš spíš obráceným směrem (tedy neodsuzovat vegany apod.), takže jsem se měla potřebu zastat se i "druhé strany" ;)

      Vymazat
    3. a já myslela, že je tato věta:"a na druhou stranu neodsuzovat ty, kteří maso či jiné živočišné produkty běžně konzumují, nepovažovat je za vrahy..." snad dost srozumitelná :-(

      Vymazat
  6. Ale vždyť já vůbec nechtěla, aby můj komentář vyzněl jako kritika, záměr byl přesně opačný. Mrzí mě, pokud jsi si ho tak přebrala. Tak to už asi mám učením "vydojený" mozek a problém s formulací myšlenek - budiž mi to omluvou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vůbec to neberu jako kritiku :-) jen nechci, aby moje slova vyzněla, že odsuzuji všežravce, to ani v nejmenším, Jediné co, tak lidskou hloupost... Hodně štěstí při učení :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)