Červená pohanková kaše

Že je pro Vás snídat zeleninu sci-fi? Nemusí být, pár koleček okurky či rajčete k pečivu se dnes nepočítá. Já mám asi poměrně silný žaludek, nedělají mi problém kombinace, který v ostatních vyvolávají rozporuplné pocity. Mixuji vesele ovoce se špenátem, rukolou, okurkou, řepou, dýní, paprikou, celerem, avokádem aj. Uznávám, každému to nemusí jít k chuti a jednoduše to prostě po ránu nedá. Pokud se i tak nechcete vzdát zeleniny, méně razantní variantou je nastrouhat trochu mrkvecukety či třeba právě řepy do obilné kaše, ještě vychytanější jsou pak pečené varianty, třeba tahle nebo taky tahle. Nejen že si splníte svou dávku zeleniny, ale díky ní bude každá pečená kaše a hlavně koláč, buchta krásně vláčný, carrot cake budiž důkazem. 





Červená řepa je doslova nabitá vitamíny, především kyselinou listovou, vitamínem C, draslíkem, křemíkem atd. Posiluje naši imunitu, cévní systém, kardiovaskulární systém, trávení, čistí organismus od jedovatých látek, měla by působit i jako prevence proti rakovině, je to dost přesvědčivé, abyste dali červené řepě šanci? Tak šup namočit pohanku :-)

Omlouvám se, ale všude teď cpu kakaové boby, chia semínka a jiné super přísady, takže jestli chcete vařit se mnou, nebude Vám, než se po nich časem podívat :-) 



Červená pohanková kaše 

(1 porce)

Kaše
  • 40 g pohanky
  • 1/2 střední červené řepy
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička medu

Na posypání
  • 1 lžička kakaových bobů
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička chia semínek

Pohanku jsem si přes noc namočila. Následující ráno jsem slila vodu, přendala do kastrůlku, přidala najemno nastrouhanou řepu, zalila asi hrnkem rostlinného mléka, dochutila zázvorem a míchala , dokud kaše nezhoustla. Případně můžete přilít trochu mléka, záleží, jakou máte rádi konzistenci. Odstavila jsem z plotny, vmíchala semínka a med, aby se zbytečně neničily prospěšné látky. Přendala jsem do misky, posypala ořechy, kakaovými boby a chia semínky. Hned jsem podávala.


7 komentářů:

  1. Červená řepa hrozně dobře ladí s kakaem :) Dělávám kašičku tak, že rozmixuji tyčovým mixérem vařenou řepu, přidám pohankovou(nebo jinou) krupičku tak 2 lžíce, lžíci kakaa, osladím a nechám zhoustnout. Nahoru kokosové mléko a arašídové máslo. Ňamka... akorát taková řekněme čístící :))

    OdpovědětVymazat
  2. luci, prosimtě, červenou řepu používáš syrovou nebo vařenou? děkujuu.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, snažím se rozjet nový blog :) Můžeš se třeba podívat, zanechat komentář či otázku a třeba sledovat vývoj blogu :) Byla by to pro mě velká laskavost !

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem dnes vyzkoušela a musím říct že velmi dobré :-) pár ingrediencí jsem zaměnila (mandle, chai koření, lněné semínko). Moc děkuji za inspiraci, kterou poslední dobou tady čerpám denně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Wau, miluju tvoje recepty, myslim že hned v pondělí až koupim řepu tak se jde na kaši! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)