Duhová miska

Poslední dobou se na různých zahraničních blozích rozmohly tyhle krásně barevné a víc než lákavé mísy a mě teda rozhodně klidnou nenechaly. Někdo je nazývá jako rainbow bowl, bowl of goodness, abundance bowl, nourish bown. Mně je asi nejsympatičtější duhová miska, i když všechny jsou výstižné, je prostě barevná, plná živin, úžasná. Ale pracovní název na blogu, abych Vás nepletla s anglickými slovíčky,bude prostě duhová miska, protože touhle rozhodně nekončím. Největším zdrojem "miskové inspirace" je velmi známá Deliciously Ella, Sarah z My new roots, Nutrition stripped.




Je to prosté, věřím, že takovou misku jste už aspoň jednou doma jedli a ani si to neuvědomujete. Každý občas v lednici najde spoustu zbytků nebo prostě světlo a tak kouzlí z toho, co dům dal. My tomu doma říkávali obložený talířek, spousta zeleniny, sýrů, šunky, vajíčko, kousek pečiva, a já to jako dítě tak milovala.




Ale doba jde dál a s ní u složení mého talířku. Dnes bych si jej naplnila opět spoustou druhů zeleniny, syrovou, pečenou, marinovanou, klidně zeleninovými hranolky (batátové, celerové), chipsy (cuketové, řepové, mrkvové, petrželové), zeleninovými nudlemi (cuketové, mrkvové, lilkové aj.), dále různými fazolovými pomazánkami (z bílých fazolí), hummusem (se sušenými rajčaty, červenou řepou, dýňový), guacamole, pestem (špenátové, bazalkové, petrželkové, rukolové, z medvědího česneku, oreganové, brokolicové, olivové), pečenou cizrnou, sacharidy třeba v podobě pohanky, quinoi, jáhel, celozrnného kuskusu, rýže natural. Můžete doplnit i semínky, ořechy, sušenými rajčaty, mořskými řasami...


Opakuji se, ale tady si to vyloženě říká o kreativitu, dejte si tam, co a jaké kombinace máte rádi, co Vám samotným chutná, žádná pravidla, nic není špatně...


Moje dnešní miska například zahrnovala :


  • čerstvou mrkev 
  • červenou papriku 
  • rukolu
  • marinované červené zelí 
  • 1/4 avokáda 
  • pečené brambory
  • klasický hummus
  • slunečnicová semínka
  • sezamová semínka


Postup snad není zapotřebí...

Strašně se mi tahle jednoduchá myšlenka líbí a nemůžu se dočkat, až budu vymýšlet nové kombinace. Co byste si dali do misky Vy? :-)


13 komentářů:

  1. Já mám takhle prakticky každou večeři, když se koukám na filmy :) nejradši tam vidím mrkev, červenou papriku, směsici sýrů (syrovátkový, hermelín s jogurtem, mascarpone s tvarohem), rajčátka, řapíkatý celer a cuketu. Mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  2. tohle jsou moje oblíbené večeře, jen to nikdy tak hezky nevypadá :DD mám to z domova, kdy máme i "normální" jídlo, ale stejně máme nejraději, když si rozložíme vše, co je v domě/lednici na stůl a každý si bere (a sníme toho tak desetkrát tolik než bychom snědli, kdybychom každý měli svůj talíř :D) proto se vždycky těším, když jedu domů - hody :DD

    OdpovědětVymazat
  3. to je krásné, né nadarmo se říká, že jí se i očima. Nejkrásnější barvu má to zelí! krásné

    OdpovědětVymazat
  4. veľmi to pripomína ázijský štýl, konkrétne kórejský bibimbap. skvelé video na youtube. :) http://www.youtube.com/watch?v=n7KbU9V2RBk taste of harmony! a každý, kto pozná bibimbap, musí súhlasiť..

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je bezvadné:) není nic lepšího než si naložit na talíř vše,co má člověk rád,v klidu si sednout a hodovat:) a tohle je vážně pastva pro oči:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ešte by to chcelo nejaké sušené hovädzie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je to poslední, co mi tam chybí, ale proti gustu...

      Vymazat
  7. Radost pohledět! :))
    Zbaštila bych ho celý. :P

    OdpovědětVymazat
  8. jak si prosim delala to marinovane zeli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen jsem nakrájené zelí lehce osolila, zakapala olivovým olejem, jablečným octem a nechala pár hodin odpočívat, až zkřehlo

      Vymazat
  9. Jé, to vypadá moc dobře. Je to úžasně barevný!
    A fajn nápad, já si pořád dělám nějaký saláty, ale málokdy mě napadne si tu zeleninu takhle vyskládat na talíř...
    Sbíhají se mi sliny. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravim autorku blogu a dalsi priznivce :-) barevne misky si delam k veceri ci obedu pravidelne a vzdy se snazim aby nic nechybelo.U me vede mrkev, pecena zelenina (repa, lilek, cuketa), listove salaty a tofu ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)