Fazolový dip s pečeným fenyklem

Dipy, to je téma na týden, dva... sýrové, luštěninové, zeleninové, ořechové, semínkové, olivové, ze sušeného ovoce, rajčat, bylinek, kombinované... s mrkví, řapíkatým celerem, ředkví, pečenou zeleninou, zeleninovými chipsy, krekry, pečivem... Nikdy jsem neměla ráda matematiku natož statistku, takže s prominutím nebudu počítat konečný počet možných kombinací, děkuji :-) beztak bych se nedopočítala...



Všechny ty dipy jsou pro mě takovým symbolem společenských záležitostí. Jsou jako stvořené k posezení s rodinou, přáteli, partnerem, sklenkou dobrého vína a trochou toho příjemného povídání. Můžete hezky dloubat, upíjet a řešit mezi tím vším hodováním veledůležitá témata světa. Navíc příprava není vůbec časově náročná a výsledek tak efektivní. A aby to nebyla nuda v podobě klasického hummusu, tvarohové rozhudy či jiných profláklých dipů, je tu on... :-)


Fazolový dip s pečeným fenyklem



  • 50 g bílých fazolí
  • 1 fenykl
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř

  • 1 lžíce olivového oleje
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 30 g Gran Moravie/parmazánu + na posypání


Večer předem jsem si namočila fazole. Následující den jsem slila vodu, zalila fazole čerstvou vodou a uvařila doměkka. Kdo si chce práci ulehčit, sáhne po plechovce, ale můj názor znáte :-).

Omytý fenykl jsem nakrájela na menší kousky. Rozprostřela jej na pečícím papírem vyložený plech. Přidala neoloupané stroužky česneku, dochutila solí, pepřem, pokapala olivovým olejem a opatrně promíchala. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30 minut.

Pak už jsem jen vymačkala upečený česnek a spolu s fenyklem, fazolemi, olivovým olejem, citrónovou šťávou a parmazánem rozmixovala v hladkou pěnu. Hmotu jsem přendala do zapékací nádobky, posypala dalšími hoblinkami parmazánu a dala zapéct asi na 15 minut.


Před podáváním jsem posypala zbylé lístky fenyklu a podávala s nakrájenými kousky mrkve. 





5 komentářů:

  1. Hmm zajímavé využití fenyklu, tohle by doma mohlo mít úspěch :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to sakra dobře :)) Jenom si vždycky přečtu ingredience a už po tom šílím. Nehledě na ty úžasný fotky :))

    OdpovědětVymazat
  3. Oooo, bajecne! Neustale hledam inspiraci na dalsi zajimave dipy! Diky, vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
  4. bolo to vynikajúce!! dala som si to so špagetami. veľmi zaujímavá chuť. ďakujem za skvelý recept!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsme dnes s malým vyzkoušeli s amarantovými těstovinami a dip je opravdu vynikající!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)