Krabičkování... Čočkovo-kapustičkový salát s batáty

Co je pro mě nejtypičtější pokrm do krabičky? Bezpochyby saláty. Když se řekne salát, většině se asi vybaví hromada listí, ale kdepak. Salátů je spousta druhů, těstovinové, kuskusové, bulgurové, luštěninové, kroupové, třeba i rýžové atd. Prostě v podstatě to, co najdete doma, smícháte a je. Upřímně těm míchanicím ale vůbec nefandím. Ježí se mi vlasy hrůzou, když vidím, co všechno, jaké kombinace jsou lidé schopni smíchat a říkat tomu třeba rizoto... ale když se k pokrmu přistoupí s citem, může vzniknout něco velmi, velmi zajímavého...



Základ tohoto salátu tvoří čočka, ano opět a růžičková kapusta, na kterou se bohužel celkem zapomíná nebo i záměrně zapomíná. A nedivím se, špatné vzpomínky mohou být mnohem silnější než ochota obohacovat a rozšiřovat si jídelní repertoár. I já to tak měla, nenáviděla jsem kapustičky v zeleninovém vývaru, proto jsem ji roky nejedla, chyba. Třeba taková pečená kapustička je lahoda, jen tak. Skvěle si ladí i se sójovou omáčkou či bazlamikem. V tomto receptu nepřijdete ani o jednu surovinu. Navíc dostanete i moje milé batáty, čočku a sytý salát je na světě.




Kapustička tentokrát simuluje listový salát, kdo by měl ale strach z její špatné stravitelnosti v syrové podobě, může ji samozřejmě krátce orestovat na kapce olivového oleje případně přidat do trouby k batátům a poté nakrájet. A já svůj proslov raději ukončím a peláším do hajan nebo usnu v polovině příspěvku a k Vám se ani dnes nedonese :-). 



Čočkovo-kapustičkový salát s batáty

(2 porce)

Inspirace: http://inpursuitofmore.com

Salát

  • 80 g hnědé/zelené čočky
  • 1 střední batát
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžička olivového oleje
  • 200 g růžičkové kapusty

Zálivka

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky (shoyu)


Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila tak akorát na skus. 

Batát a cibuli jsem si oloupala, nakrájela na menší kousky velikosti sousta, rozprostřela na plech vyložený pečícím papírem, lehce osolila, pokapala olivovým olejem a dala péct asi na 30 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. 

Mezitím jsem si kapustičky omyla, nakrájela na co nejtenčí proužky. Na zálivku jsem si vyšlehala všechny ingredience. Pak už jsem jen promíchala nakrájené kapustičky, pečené batáty s cibulí, čočkou a zalila zálivkou. Pokud budete pokrm krabičkovat, doporučuji zabalit zálivku zvlášť a pokapat až těsně před podáváním.







8 komentářů:

  1. Vypadá to perfektně!! Díky tobě si začínám hledat cestu k salátům trochu jiným než jsme na ně zvyklí. Mám doma spoustu receptů ale ty jsou obvykle jak říkáš až moc složité a nevyvážené a sama mám zkušenost s tím, že když se nesoustředím a míchám až moc divoce tak to není nic moc a jednotlivé chutě nevyniknout. Tento určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono platí, že míň je někdy víc, že v jednoduchosti je krása :-) budu ráda, když vyzkoušíš.

      Vymazat
  2. Ahoj, už dosť dlho znáňam tieto BATÁTY a nikde ich neviem nájsť, kde to prísm ťa kupuješ? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. ve všech větších marketech je vídám, Albert, Tesco, Kaufland...

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Veľmi si mi pomohla týmto článkom, pretože bývam dosť dlho v škole a som na krabičkových obedoch :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)