Krabičkování... Krémová polenta s žampiony, cibulkou a špenátem

Myslíte, že je kuskus ten nejrychlejší pokrm na přípravu? Tak já Vás dnes vyvedu z omylu. Nekecám, že jsem měla tento oběd hotový za 10 minut, že se mi ořechy máčí několik hodin nepočítám, mezitím stihnu spoustu restů, povinností, spánek kde co. A na to jak jsem si pochutnala, je to sakra dobré skóré. Fakt jsem se vyloženě oblizovala až za ušima a litovala, že nemám větší krabičku, více polenty, více žampionů, špenátu aaa... chce to repete. 




Polenta je fakt bleskovka, ale už nic oslňujícího, co byste neznali. Ale v čem je tahle jiná? Proč ji prezentuji jako joo krémovou? Většinou se do polenty přidává trošku mléka či másla pro zjemnění. Ale jaké je tajemství úspěchu této? Tramtadadá... Tak tahle je jemná díky kešu krému. Samozřejmě můžete jít cestou klasiky, ale krapet nuda ne? 



Krémová polenta s žampiony, cibulkou a špenátem (2 porce)

Inspirace: http://www.season2seasoneating.com


Polentová kaše
  • 50 g kešu ořechů
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • 80 - 100 g polenty

Na dokončení
  • 1 lžička olivového oleje
  • 200 g žampionů
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • tymián
  • hrst baby špenátu



Kešu ořechy jsem zalila filtrovanou vodou a nechala je přes noc máčet. Následující den jsem slila část vody a ořechy rozmixovala spolu s pár kapkami citrónové šťávy a solí.

Polentu připravuji v poměru 3 díly vody na 1 díl polenty. Osolenou vodu jsem přivedla k varu, přisypala polentu a míchala do mírného zhoustnutí, je to opravdu chvilka, přidala jsem kešu krém, párkrát promíchala a odstavila z plotny.

Očištěné, nakrájené žampiony a oloupanou cibuli jsem orestovala na kapce olivového oleje, dochutila jsem solí, pepřem, tymiánem a nakonec posypala baby špenátem, který jsem nechala jen zavadnout. Do krabičky jsem přendala polentu, žampiony, nechala vychladnout a zabalila do tašky na cestu :-)



17 komentářů:

  1. Luci, myslíš, že bych si mohla ušetřit čas a použít mandlové máslíčko? Nebo chuť kešu je pro tento pokrm nenahraditelná?! Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se spíš bojím Veru, že máslo je mnohem hutnější než ten krém. Konzistencí bych ho přirovnala spíš k jogurtu. Ale záleží jak moc tekuté máslo máš. Jedině smíchat s trochou vody, ale nezkoušela jsem...

      Vymazat
    2. Dobře, děkuji :-) Zkusím zaimprovizovat a uvidíme, co z toho vyleze :-D Polenta mi totiž di teď moc nejede a snažím se najít nějakou kombinaci chutí, kterou si zamiluji.

      Vymazat
  2. polena je moje velká láska, takže jakmile se vrátím domů, kde mám mixér, musím to zkusit !!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. O Boze, tohle vypada exkluzivne!!!!!!!! supeeer tip, diky

    OdpovědětVymazat
  4. Už se mi sbíhají sliny...pecka!

    OdpovědětVymazat
  5. WOW, každý tvůj recept mě absolutně dostane:-) Je to fakt úžasné a vypadá to tak chutně, že mám někdy obavy, aby neukousla monitor. Jinak polenta je jednou z mých milovaných favoritek:-) Moc se ti daří...jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
  6. žampiony jsem dlouho vůbec nemohla, ale teď je miluji, takže tohle by bylo něco přesně po mě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Polentu mám ve špajzce už dlouho, ale ještě jsem se neodhodlala ji nějak ukuchtit :D

    OdpovědětVymazat
  8. Btw, chtěla jsem ti poděkovat za tvůj blog, stala ses jednou z mých inspirací.
    Pořídila jsem si i já svůj blog se kterým mám velké plány, tak uvidím, jak se mi podaří. Budu ráda, když se někdy na něj přijdeš podívat:-)
    http://spoonandwillpower.blogspot.cz/ díky, Mirka

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, kolik vody cca mám nechat u těch kešu? Nikdy jsem ořechy nemixovala, tak nevím, co z toho vyleze ;) děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neměřila jsem to. Tak, aby ořechy zůstaly pod vodou.

      Vymazat
  10. Je zajímavé, že když jsem před několika lety poprvé polentu ochutnala, už jsem jí nechtěla dát do pusy.
    Pozorovat jak se chutě postupem času mění je vskutku zajímavá věc.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc dobré jídlo, ta polenta krásně chytne chuť oříšků a je to mňamka :-) Přidala jsem si tedy krůtí maso nakrájené na kostičky, protože jsem masožravec :-) Díky za další skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
  12. Opravdu moc dobré. Doporučuji vyzkoušet ;o) O.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)