Nepečené čokoládovo-kokosové tartaletky

Je Vám zima? Tak Vám zaručuji, že dnešní příspěvek Vás nezahřeje. Ale proč občas nespáchat něco trochu nekonvenčního, třeba i lehce šíleného. Nemluvím o šílenství, kdy lidé poblázněni Valentýnem, nebo nevím, co je k tomu vede, kupují jahody bez jakékoliv chuti, kdo ví, jak vypěstované, navíc za nechutný peníz. O sezónnosti tu melu furt a vlastně ani nechci nikoho přesvědčovat, aby to nekupoval, je to jeho věc, jeho peníze... prostě můj náhled na věc. Zablázníme si v jiném smyslu. Je zima, hodil by se nějaký dobrý moučník k němu horký čaj... ale ne, dnes to bude studené... 




Potřebovala jsem totiž provětrat nové formičky od Ježíška. A taky zbytek kokosového mléka mě úpěnlivě prosil o spotřebování, jinak hrozilo, že vezme nohy na ramena. Nedalo se svítit. Občas prostě musím něco uvařit, upéct vyloženě kvůli nádobí. Proto se můžete brzy těšit na nějaké to suflé, muffiny, slaný koláč, protože si to nádobíčko jednoduše zaslouží, a je to.


Čokoládovo-kokosové tartaletky (4 ks)

Inspirace: http://www.siftandwhisk.com

Krusta

  • 100 g mletých mandlí
  • 25 g kokosového oleje
  • 1 lžička tekutého sladidla (med, agáve atd.)

Náplň

  • 200 ml kokosového mléka
  • 20 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • + sladidlo dle preferencí

Na posypání

  • strouhaný kokos
  • kakaové boby
  • mandle

Na krustu jsem si smíchala pomleté mandle s rozehřátým kokosovým olejem, medem a zpracovala v tužší těsto. Můžete dát odpočívat do lednice, ale já pospíchala, a tak jsem hned plnila pomocí rukou dno formiček. 

Na náplň jsem si ve vodní lázni rozehřála půl plechovky kokosového mléka, ke které jsem přimíchala čokoládu, kakaový prášek a míchala dokud se dokonale nerozpustily. Teď záleží, jak máte rádi sladké, já už nijak nedoslazovala, ale vím, že obecně málo sladím, proto ochutnejte a dotáhněte náplň tak, aby chutnala právě Vám. 

Pak už jsem jen tartaletky plnila připravenou kokosovou náplní, sypala strouhaným kokosem, kakaovými boby a mandlemi. Nechala náplň důkladně vychladnout, tartaletky zabalila do potravinové fólie a dala mrazit přes noc. Dejte pozor, aby jste je postavily rovně, jinak se Vám slijí na jednu stranu, jako některé moje kousky, a už nebudou tak dokonalé. Před podáváním je třeba nechat tartaletky chvíli povolit, aby šly snadno vyklopit z formiček.





18 komentářů:

  1. Teče mi slina. Myslím si, že jsem právě našla parádní Valentýnskou inspiraci! Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné na pohled, asi by se mi moc líbily jako takové pidi dortíčky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéééžiš! :) Tak teď jsem dostala děsnou chuť. Mňam!

    OdpovědětVymazat
  4. Ha, tak to si asi doma vyrobím, až budu sedět na Valentýna v depresi! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. depresi hoď za hlavu a užij si dezert :-)

      Vymazat
  5. Já s tím mám stejný problém. Když vidím teď v zimě lidi, co si dávají do košíku jahody (určitě chutnají skvěle), nebo ovesné kaše nazdobené borůvkami (i kdyby byly v 90% slevě, tak je prostě "nemůžu" koupit! už kvůli svědomí), vždycky mě na jednu stranu píchne u srdce, že tohle prostě "není správný" a jde to "proti vše zákonům přírody", zároveň mě to ale i rozezlí; copak ti lidi nepoužívají selský rozum? Nepředstavují si, jaké peripetie za sebou ty brůvky mají, než se jim dostanou v únoru na pult v plastové krabičce? O chuti nemluvě. Mě tak trochu hryže svědomí třeba i u avokáda - zvykla jsem si ho dávat nejen na studeno, ale i do pečených sladkých věcí jako další nekonvenční zdravý dezert (mimochodem - doporučuji :)) Ale i tak je mi jasné, že ta ekologická stopa tam je. A ne, nejsem histrický ekolog zavěšující se za nohy před ministerstevm průmyslu a obchodu, ani hipísák, co chce žít jen "peace and love" a v souladu se všemi zákony přírody. Jen mi prostě není jedno nejenom to, co jím, ale i co se s tím dělo předtím, než se to ke mně dostalo. Nejsem žádný extremista - kupuju banány, avokádo, citrony, batáty i mandle.To by se pak člověk (hlavně v zimě), zbláznil.(a já mám ještě to štěstí, že mám borůvky i rybíz zmražené z léta v krabičkách v mrazáku :) Ale když můžu, snažím se zbytečně nepřilívat olej do ohníčku a nekupovat - s prominutím - absurdní výstřelky.
    Jinak recept krásný. Asi si je udělám o víkendu...na Valentýna doma nehrajem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsme naladěny na stejnou vlnu :-) Avokádo je taky mým věrným kamarádem, dělávám si z něj pudink, smoothie, i tartaletky jsem vlastně dělala s avokádovou pěnou. Taky mě to trochu štve, že je to dovoz, ale v zimě moc na výběr není, takže to považuji za ideální čas na trochu té exotiky a přivřu nad tím oko. Taky mám doma ještě něco málo z léta namraženo, škoda jen že není větší mrazák a nemůžu dělat větší zásoby,

      Vymazat
  6. tak ty teda jsou!!!! určitě vyzkouším... :) nechápu, proč na Tvůj blog chodím takhle večer, mám akorát pak hlad :D

    OdpovědětVymazat
  7. Vypada to fantasticky! Urcite vyzkousim. Jen takovy lehce hloupy dotaz - maji se podavat 'zmrzle' (lehce povolene aby sly vyklopit) a nebo je jen nechat zmrazit a pak uz dat do lednice?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já je skladovala v mrazáku, nechala chvíli povolit a podávala.

      Vymazat
  8. Promin, jeste jeden dotaz. Te cokosky ma byt 20g nebo 20dkg? 20g mi prijde malo a v originalnim receptu je pouzito 220g na 1 cup coconut milk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen se ptej :-) já použila opravdu pouze 20 g tj. 1 štráfek Lindtky, ale klidně jde vycházet z originálního receptu, pak bude krém mnohem hutnější, čokoládovější a sytější.

      Vymazat
    2. Super, dik za odpoved. To me skoro az prekvapuje jak je to z jednoho strafiku krasne hnede :)

      Vymazat
    3. obarví je hlavně kakao :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)