Tofu jogurt

Jestli Vám představuji lehké recepty, tak tohle bude echt lehké, lehčí jak facka. Neříkejme tomu ani recept, prostě takový tip, jak si třeba občas zpestřit jídelníček. Protože upřímně ruku na srdce, silken tofu je poněkud dražší, a kdybych jej měla denně snídat, používat do omáček, polévek atd, asi bych potřebovala sponzory, nehledě na to, že se sójou se to taky nemá přehánět. Je drahé, ale taky záleží, kam se pro něj vydáte. Pokud máte možnost, doporučuji Vám navštívit asijskou tržnici, sámošku. Pokud ta možnost tady není a opravdu netoužíte po honu na tofu, vyplatí se prozkoumat vody Internetu, tam se ceny pohybují kolem 50 Kč za balení. A co Vám teda nedoporučuji, ale jestli teda po něm tak toužíte, tak jej mají i některé markety v koutku se zahraniční kuchyní, ovšem za nehorázné ceny, kolem stovky, netuším, kde na ty ceny chodí! Možná jej vedou i zdravé výživy, ale to nevím, nějak jsem se tam po něm nepídila.



Pokud jste zvládli nákup, teď už to bude hračka. Silken tofu, nebo chcete-li hedvábné tofu, ale mně to přes pusu nějak neleze, je určeno na různé dezerty, koktejly, krémy, omáčky, dipy. Prodává se ve třech variantách - soft, firm, extra firm a závislosti na obsahu vody. Někdo nechává tofu vykapat před použitím, ale já jej jednoduše rozmixovala a vznikl mi úžasný krém, který má samozřejmě univerzální použití. Můžete smíchat s granolou, ovocem, přidat do polévky místo smetany na zjemnění, pomazánky, použít jako dip, zálivku do zeleninového salátu aj. Já poprvé šla do sladké varianty, dochutila jsem jen medem a vanilkovým extraktem, ale zkusit můžete i třeba skořici, kardamom, muškátový oříšek, perníkové, chai koření, ovoce a máte tak domácí ovocný jogurt. Možná by to šlo i s obyčejným tofu, které koupíte na každém rohu, ale zaručeně nedosáhnete tak krémovité konzistence. Věděli jste, že mu říkají bavlněné? :-)






Tofu jogurt (2 porce)

Inspirace: http://jessicacox.com.au











Tofu jsem si jednoduše vyndala z krabičky, ale opatrně, je opravdu silken. A rozmixovala spolu s medem a vanilkovým extraktem v hladkou hmotu. Ochutnejte a případně doslaďte dle vlastních chutí. Pak už jsem jen naplnila skleničky. 


Podávala jsem s mangem a mandlemi, ale fantazií se meze nekladou... :-)





4 komentářů:

  1. já jsem ho měla před nějakým časem, ale moc mi nezachutnalo (dělala jsem ho též s medem a ještě kakaem myslím že) ... ale s tou vanilkou navíc by to mohla být mňamka, tak mu někdy dám druhou šanci, až na něj narazím :) a i kdyby mi to třeba nejelo, minimálně to krásně vypadá !! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj :) můžu se zeptat, kde bereš inspiraci pro své recepty? Třeba na červenou pohankovou kaši, nebo smoothie s brokolicí. Zajímá mě, jestli tě to napadne samotnou, nebo to máš od jinud, protože jsou to sice zvláštní kombinace, ale mně teda moc chutnají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inspiraci vzdy pisu pod recept jinak jsou to moje napady

      Vymazat
    2. mňam, určite vyskúšam :) skvelý recept ako aj všetky čo sem dávaš :) krásne sa s tým jedlom vieš vyhrať :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)