Zeleninový vývar s pohankovými palačinkovými nudlemi

Vývar, ts taková klasika. To jsem teda zaperlila co? Jak originální... Ale pro mě to klasika není. Vývary prostě nedělám, nepočítám-li do risotta či jiného vaření, ale to neberu jako vývar. V tom případě vezmu jednoduše pár kousků zeleniny, co zrovna doma najdu a je to. Jen tak něco lehkého, co dodá trošku té chuti. Jinak jsem holt spíš na tu hustotu, kde stojí lžíce. A navíc, nejlepší vývar s knedlíčky umí přece maminka. Tak co jí budu fušovat do řemesla. 




Ale... ale když jsem docházela na obědy ještě na střední škole, dostala se mi pod nos novinka, čtěte prosím pro mě novinka. Věřím, že pro spoustu z Vás to nebude žádný objev a pravidelně polévku vaříte. My ale celestýnské nudle neznali. Teda asi jo někde v povědomí, abych to až tak nedramatizovala, ale prostě se u nás nevařily. A mě tak zachutnaly, že na ně dodnes s láskou vzpomínám, nadhazuji návnadu, že je musíme někdy udělat a nikdo se nechytá a nechytá. Proto co budu nadhazovat, když je můžu spáchat sama, navíc i zdravěji. Použila jsem u nás už zabydlený recept na pohankové palačinky. Někdo přidává do palačinek navíc petrželku, takže klidně směle do toho :-)

Každý má svůj recept na vývar, podle mě můžete využít jakoukoliv zeleninu, zkrátka není jediný správný recept, i když u nás to na plné čáře vede kombinace mrkev, petržel, celer. Nebojte se toho já tentokrát třeba využila navíc fenykl, který polévce dodá nasládlou chuť. Ale přidat lze i řapíkatý celer, zázvor, česnek, jarní cibulka, kedlubna atd. Někdo přidává i víno či vinný ocet, různé bylinky, koření...

Ještě než se pustíme do vaření, ráda bych Vás odkázala na úžasný článek od Pipi, který si podle mě zaslouží daleko větší pozornost :-)



Zeleninový vývar s pohankovými palačinkovými nudlemi (4 - 6 porcí)



  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1 pórek
  • 1 bulva fenyklu
  • 1 cibule
  • 1 - 1 a 1/2 l vody
  • celý pepř
  • bobkový list
  • bylinky (tymián, petržel aj.)


Na lžíci olivového oleje jsem si krátce orestovala očištěnou a na drobné kousky nakrájenou všechnu zeleninu, až chytla trochu barvu. Tento krok můžete vynechat, ale zvýrazníte chuť zeleniny a vývar dostane dramatičtější chuť :-) Následně jsem přidala koření, tzn. pepř, bobkový list, můžete přidat čerstvé bylinky, nejlépe svázané, a zalila studenou vodou, přivedla k varu, stáhla teplotu a nechala mírně probublávat asi 30 minut. Polévku jsem nakonec dochutila solí. Můžete ji přecedit a jíst čistý vývar, ale já mám raději i uvařenou zeleninu. Polévku jsem rozdělila do misek a podávala s na tenké proužky nakrájenými pohankovými palačinkami a nastříhanou řeřichou. 




6 komentářů:

  1. Tak ten bych si ted klidne dala. Vyvary mam tuze rada!

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm polévky a zvlášť vývary miluji, hned bych si dala k obědu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já právě ani ne, jedině ten sváteční od mamky, ale tohle byla fajn změna :-)

      Vymazat
  3. tak asi vím co bude zítra na oběd..;)

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlhšie pozerám v obchode na fenykel a nikdy som nevedela, čo s ním...musím ho veru skúsiť dať do vývaru :). Ďakujem za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fenykl najde uplatnění úplně všude, hodí se do salátu, k jiné pečené zelenině, do polévek...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)