Až Vás unudí ovesná kaše, asi se pustíte do objevování jiných verzí, možná do jáhelné, pohankové, kuskusu, špaldových či jiných krupek, a taky Vás možná napadne zkusit bulgur ve snídaňové podobě, jako mě o víkendu. Je to velká dobrota, s bulgurem se teprve seznamujeme, oťákáváme a zatím to vypadá na pěkné přátelství, budeme si rozumět, je naladěn na stejnou notu :-) Je to takový chameleon s více tvářemi. Dnes přestrojen do kaše.
Neměla jsem po ruce tentokrát mléko, tak jsem dumala, jak vyrobit kaši bez této základní suroviny. Nakonec jsem to vyřešila rádoby "datlovým sirupem a burákovým máslem, které dodalo kaši tu správnou krémovitou konzistenci, po které jsem tak toužila. Navíc kombinace datlí a burákového másla je nepřekonatelná, to určitě už ví ti, co vyráběli datlový dip. A kdo ho nedělal, prohloupil. Achjo, proč mám čas na psaní jen večer... Ani nevíte, jak je těžké se rozplývat nad jídlem, když snídaně je tak daleko...
A protože bych nejradši snědla vždycky od každého trochu, pěkně jsem si kaši vyzdobila. Trocha datlí, goji, moruší, konopného semínka a třešničku na dortu zajistila další porcička burákového másla :-)
Bulgurová kaše
Kaše
- cca 50 g bulguru
- 4 sušené datle
- 200 ml vody
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička burákového másla
Posypání
- 1 lžíce goji
- 1 lžíce sušené moruše
- 3 sušené datle
- 1 lžíce konopných semínek
Datle na kaši jsem si zalila horkou vodou a nechala chvíli odstát, aby datle změkly a vodu dochutily, v podstatě chceme získat takový datlový sirup. Poté jsem spolu s další vodou přivedla k varu a přisypala bulgur, skořici a míchala do změknutí zhruba 15 minut. Jakmile jsem odstavila z plotny, přimíchala jsem burákové máslíčko pro krémovitou konzistenci. Pak už jsem jen přendala do misky, doplnila posypátky a pustila se do snídaně :-)
Oči se mi rozsvítily jako dvě kontrolky! :-D Kdybych si mohla vybrat, jakou přílohu jíst denně až do konce mého života, byl by to bulgur! Sladkou variaci mě však ještě nenapadla, takže letím do obchodu pro PB a jdu do toho!
OdpovědětVymazatvem mi jedno máslíčko :-P
VymazatMňam, bulgur mám taky moc ráda, ale do kaše jsem ho teda ještě nezkoušela
OdpovědětVymazatbulgur miluju, ale taky mě nenepadlo udělat ho nasladko...krásné to máš:)
OdpovědětVymazatHmmm bulgur můžu. Je to teď potravina, kterou si ráda dávám, protože mi ještě nezevšedněla :-) Máš to krásné jako vždy! Love run eat repeat
OdpovědětVymazatOpet krasne....bulgur mi dosel ihned,jak koupim tak vyzkousim hned tohle!! ;-)
OdpovědětVymazatDík za článek! Bulgur mne zaujal, ale ještě jsem ho nezkoušela a nevím, jak ho připravit, takže se každá inspirace hodí :)
OdpovědětVymazatbulgur je univerzální, skoro jak kuskus...
Vymazatahoj luci, dotaz: jaký z rostlinnejch/oříškovejch mlík, který sis dělala, ti chutnalo nejvíc?
OdpovědětVymazatděkujuu!
určitě mandlové
VymazatBulgur mám ráda, ale na sladko mě ho ještě udělat nenapadlo :) A kde prosím sháníš Moruše? Oběhala jsem snad všechny zdravé výživy, ale nikde ho nemají... :(
OdpovědětVymazatJá je potkala zatím v každé zravé výživě, kde nakupuji. Ale asi nemá moc smysl vypisovat konkrétní prodejnu, každá má jiný sortiment.
VymazatBulgur na sladko, tak tomu říkám originalita :) Vyzkoušet se musí všechno!
OdpovědětVymazat