Bulgurová kaše

Až Vás unudí ovesná kaše, asi se pustíte do objevování jiných verzí, možná do jáhelné, pohankové, kuskusu, špaldových či jiných krupek, a taky Vás možná napadne zkusit bulgur ve snídaňové podobě, jako mě o víkendu. Je to velká dobrota, s bulgurem se teprve seznamujeme, oťákáváme a zatím to vypadá na pěkné přátelství, budeme si rozumět, je naladěn na stejnou notu :-) Je to takový chameleon s více tvářemi. Dnes přestrojen do kaše.




Neměla jsem po ruce tentokrát mléko, tak jsem dumala, jak vyrobit kaši bez této základní suroviny. Nakonec jsem to vyřešila rádoby "datlovým sirupem a burákovým máslem, které dodalo kaši tu správnou krémovitou konzistenci, po které jsem tak toužila. Navíc kombinace datlí a burákového másla je nepřekonatelná, to určitě už ví ti, co vyráběli datlový dip. A kdo ho nedělal, prohloupil. Achjo, proč mám čas na psaní jen večer... Ani nevíte, jak je těžké se rozplývat nad jídlem, když snídaně je tak daleko...

A protože bych nejradši snědla vždycky od každého trochu, pěkně jsem si kaši vyzdobila. Trocha datlí, goji, moruší, konopného semínka a třešničku na dortu zajistila další porcička burákového másla :-)



Bulgurová kaše

Kaše

  • cca 50 g bulguru
  • 4 sušené datle
  • 200 ml vody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička burákového másla

Posypání

  • 1 lžíce goji
  • 1 lžíce sušené moruše
  • 3 sušené datle
  • 1 lžíce konopných semínek


Datle na kaši jsem si zalila horkou vodou a nechala chvíli odstát, aby datle změkly a vodu dochutily, v podstatě chceme získat takový datlový sirup. Poté jsem spolu s další vodou přivedla k varu a přisypala bulgur, skořici a míchala do změknutí zhruba 15 minut. Jakmile jsem odstavila z plotny, přimíchala jsem burákové máslíčko pro krémovitou konzistenci. Pak už jsem jen přendala do misky, doplnila posypátky a pustila se do snídaně :-)  



13 komentářů:

  1. Oči se mi rozsvítily jako dvě kontrolky! :-D Kdybych si mohla vybrat, jakou přílohu jíst denně až do konce mého života, byl by to bulgur! Sladkou variaci mě však ještě nenapadla, takže letím do obchodu pro PB a jdu do toho!

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, bulgur mám taky moc ráda, ale do kaše jsem ho teda ještě nezkoušela

    OdpovědětVymazat
  3. bulgur miluju, ale taky mě nenepadlo udělat ho nasladko...krásné to máš:)

    OdpovědětVymazat
  4. Hmmm bulgur můžu. Je to teď potravina, kterou si ráda dávám, protože mi ještě nezevšedněla :-) Máš to krásné jako vždy! Love run eat repeat

    OdpovědětVymazat
  5. Opet krasne....bulgur mi dosel ihned,jak koupim tak vyzkousim hned tohle!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dík za článek! Bulgur mne zaujal, ale ještě jsem ho nezkoušela a nevím, jak ho připravit, takže se každá inspirace hodí :)

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj luci, dotaz: jaký z rostlinnejch/oříškovejch mlík, který sis dělala, ti chutnalo nejvíc?

    děkujuu!

    OdpovědětVymazat
  8. Bulgur mám ráda, ale na sladko mě ho ještě udělat nenapadlo :) A kde prosím sháníš Moruše? Oběhala jsem snad všechny zdravé výživy, ale nikde ho nemají... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je potkala zatím v každé zravé výživě, kde nakupuji. Ale asi nemá moc smysl vypisovat konkrétní prodejnu, každá má jiný sortiment.

      Vymazat
  9. Bulgur na sladko, tak tomu říkám originalita :) Vyzkoušet se musí všechno!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)