Jáhlové risotto s fazolemi a konopným pestem

Víte, co mi dělá hroznou radost, kromě Vaší přízně a milých komentářů? Připravit pokrm takovým způsobem, že Vám spolustolovník, v mém případě spolustolovnice, nevěří, že jste vynechali jistou, třeba i stěžejní surovinu či jinak chod ozdravili a přesto si zachovává autentickou chuť.




Přesně tohle se mi včera podařilo s jáhlovým risottem, i když přiznávám, že nemusí působit tak lákavě jako klasické risotto. Hladové jsme si konečně naložily oběd a začaly padat otázky, hmm risotto, tam je parmazán že. Ne! Pesto, tam ale je... Neee, není. A stejně, i když je veganské, obsahuje spousty bílkovin, kterých podle některých máte akutní nedostatek, pokud se necpete horem spodem masem, vejci, sýry a dalšími mléčnými produkty. Ale co třeba fazole, konopné semínko? :-) Já vím, jsem už s ním trapná a slibuji, že ještě budu... Je to holt můj nový zázrak a nevzdám se ho :-)



Jáhlové risotto s fazolemi a konopným pestem

(3 porce)

Inspirace:http://www.coconutandberries.com

Risotto

  • 50 g bílých fazolí v suchém stavu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 hrsti baby špenátu

Konopné pesto
  • 30g konopných semínek
  • 50 g baby špenátu
  • 75 ml olivového oleje
  • 1/2 stroužku česneku
  • sůl

Přes noc jsem si dala namočit fazole. Následující den jsem slila vodu, zalila čerstvou a uvařila doměkka spolu s bylinkami pro snadnější stravitelnost. 

Na olivovém oleji nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté jsem přidala jáhly a chvíli míchala, dokud se jáhly neobalily olejem s cibulkou. Pokud máte víno, zalijte a míchejte, dokud se neodpaří, ale lze i případně vynechat. Poté jsem začala přilévat horký vývar. Přilila jsem vždy asi dva šufánky a míchala, dokud se neodpařil a opakovala. Zhruba v polovině procesu jsem přidala uvařené fazole, část můžete rozšťouchat. Spotřebovala jsem asi 750 ml vývaru. Dochutila jsem jen lehce solí, protože pesto je dost výrazné. Jakmile byly jáhly měkké, odstavila jsem z plotny a zasypala špenátem, který jsem nechala zavadnout. 

Přikryla pokličkou a počkala chvilku než se chutě propojí. Mezitím jsem rozmixovala konopná semínka se špenátem, olivovým olejem, česnekem a solí v hladké pesto. Pokud máte k dispozici, sáhněte po hmoždíři. Podávala jsem na nahřátých talířích doplněné pořádnou dávkou pesta. 




15 komentářů:

  1. Po přečtení názvu receptu a letmém pohledu na fotku jsem byla opravdu moc zvědavá, z čeho přesně to konopné pesto je :-D

    OdpovědětVymazat
  2. WOW, musím říct, že to vypadá i na pohled výtečně. Mám doma sklenici jáhel a nevěděla co už s nimi. Jen vstanu a kouknu na můj oblíbený blog, voilááá, inspirace. Moc děkuji, určitě vyzkouším. Až na to pesto, momentálně nemám konopné semínko, ale ono se něco najde.
    Moc děkuji za inspiraci a to nejen s tímto receptem...

    Mirka (http://spoonandwillpower.blogspot.cz/)

    OdpovědětVymazat
  3. To risotto vypadá docela jednoduše a hlavně moc dobře :)) Jáhly teď doma nemám, ale při nejbližší příležitosti je koupím :))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak už vím co bude dneska k obědu, děkuju za recept :)

    OdpovědětVymazat
  5. další jednoduchý a skvěle vypadající oběd, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  6. mňam, to vypadá vážně dobře, zakládám si to do receptů, které určitě zkusím:)

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, jáhlové risotto jsem nedávno dělala, ale jak to tady vidím, mám chuť si ho udělat zase :-) Jen se musím u nás ve zdravé výživě poohlédnout po konopném semínku.

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá i zní to náramně!! jenom se chci zeptat, je nutné dávat do pesta takové množství oleje?
    díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. množství? to není mnoho. Ale pokud Vám tak přijde, můžete samozřejmě zkusit ubrat..

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    risotto vypadá výborně, dnes na něj chystáme a už se nemůže dočkat, až bude hotový :)
    Jen jsem se chtěl zeptat, kde se dájí sehnat konopná semínka? Nemohli jsme je nikde objevit..

    Pavel B.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)