Čočková paštika se švestkami

Je mi vždycky strašně líto kulinářských výtvorů, které se někde loudaly, když se rozdávala krása. Mohou být vynikající, ale náš první dojem je neoblomný. Jakmile nejsou jako ze žurnálu, máme tendenci je zavrhnout. I tato "paštika" pochází ze stejného soudku, teda aspoň podle mě. Dalo celkem práci ji nafotit tak, abyste neutekly od obrazovky a už nikdy nenavštívili Delicious blog. Chutná báječně. A ne, opravdu tu nic nesmrdí, není to můj recept. Objevila jsem jej na jednom úžasném polském blogu, klik všichni tam, ze kterého bych nejradši co nejdřív vyzkoušela všechny recepty do jednoho.




Poslední dobou jsem měla totiž pocit, že už mě nedokáže nic nadchnout, co se týká vaření/pečení. Všude to jsou už celkem ohrané kombinace, každý v podstatě dělá to stejné. Všude se dokolečka objevuje kombinace burákového másla s banánem, jahody s balzamikem, pepřem, javorový sirup s pekanovými ořechy, chřest s vejcem či sušenou šunkou, losos s koprem, červená řepa s kozím sýrem, green smoothie, chia pudink, chia džem, paleo dezerty založené na  vejcích a mandlové mouce či oříškovém másle a mohla bych pokračovat do večera, i když on už večer je, tak třeba do rána nebo dalšího večera. Až tento blog mě nakopl a dokázal mi, že jsou mé obzory sakra omezené a stojí za to pátrat dál po inspiraci, protože ta je nekonečná :-)





Čočková paštika se švestkami

Inspirace: http://www.jadlonomia.com


  • 200 g hnědé čočky v suchém stavu
  • 100 g jáhel v suchém stavu
  • 75 ml olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 jalovec
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř
  • 12 sušených švestek


Čočku jsem si dala přes noc namočit. Následující den jsem slila vodu a zalila čočku čerstvou vodou. Přidala jsem k čočce bylinky pro lepší stravitelnost a uvařila ji doměkka. 

Mezitím jsem si spařila jáhly, ale pokud používáte skutečně čerstvé, není to vůbec nutné. Jáhly jsem si uvařila dle návodu na obalu. 

Na lžíci olivového oleje jsem si jen krátce orestovala cibulku s bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Vyjmula jsem koření a spolu s uvařenou čočkou, jáhlami, olejem, česnekem, sójovou omáčkou, solí a pepřem rozmixovala v hladkou hmotu. 2/3 hmoty jsem přendala do olejem vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet, pokladla švestkami a zbytkem čočkové hmoty. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 45 minut. Opatrně jsem vyjmula z formy a pekla jen tak dalších 10 minut. Paštiku jsem nechala vychladnout a před podáváním jsem ji dala důkladně nachladit do ledničky. 



19 komentářů:

  1. Mňam! Vypadá sice nehezky, ale jen si představím tu chuť a hned mám nutkání jít na zítra namáčet čočku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Blog je pěkný, ale polsky neumím:-/ a ta paštika VYPADÁ dobře:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nic snažšího, než si zapnout překladač!

      Vymazat
  3. Parada! Tuhle pastiku urcite vyzkousim co nejdrive! Jakmile koupim zasoby cocky ;-) trefila jste se mi do noty, uz dlouho bojuju s chuti na "neco jako pastiku" a porad jsem nemohla prijit jak na to! Diky!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, můžu se zeptat, jaké přesně používáš bylinky do té čočky ke zlepšení stravitelnosti? Děkuju :) E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké mám po ruce, majoránka, tymián, bazalka, libeček... Stačí kouknout do některého staršího článku s luštěninami....

      Vymazat
    2. pro lepší stravitelnost vařím luštěniny s přidanou mořskou řasou :-)

      Vymazat
  5. Vyzkouseno s brusinkami a vyborne! Doporucuji ;-) (lusteniny varim s morskou rasou a zatim nejlepsi zbran proti purinum)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju, za bezva recept. Paštika je výborná na opečeném chlebu. Opravdu skvělá, budu dělat častěji :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, práve som upiekla, mala som nutkanie zjesť tú šošovicu ešte pred pečením, tak to bolo dobré, ale podarilo sa, je to výborné.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,možná mám trochu hloupý dotaz-má ta pastika "mazaci" konzistenci? :D Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vyloženě ne, že bych si ji namazala nožem na pečivo. spíš bych si ji rozmačkala. Tak snad jsem to krapet přiblížila :-)

      Vymazat
  9. Vyzkoušené :) Výborné, palec nahoru ;) Veronika

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, chtela bych se zeptat, jestli mohu jahly nahradit necim jinym. Kde ziji jahly k dostani nejsou a rada bych tento recept vyzkousela. Predem dekuji.

    OdpovědětVymazat
  11. vynikající, ale příště jí nebudeme péct..chutnala nám více neupečená :)

    OdpovědětVymazat
  12. O víkendu jsem vyzkoušela tento receptík, je vynikající tento víkend zopakuji moc nám chutnala, děkuji za skvělý blog:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)