Sushi s brokolicovou rýží

Nemyslím, že by bylo zapotřebí okamžitě psát tutoriály na výrobu tradičního sushi, jakmile dostanu sushi sadu na Vánoce/narozeniny/... doplňte si. To z nás sushi odborníka nedělá. Vztahuji si to na sebe, pro mě jako pro čtenáře by tento článek asi dvakrát velký přínos neměl. Maximálně tak, když to zvládla ona, zvládnu to i já... Ale jinak poohlédnu se úplně jinde po návodech, jak na sushi. Ze všeho nejdřív bych zabrousila na Youtube. To je podle mě nejlepší způsob, jak se naučit tu největší lahůdku všech lahůdek. Stačí očučnout pár videí a bez větších problémů by to měl jakš takš zvládnout každý. A pak, kdybych zatoužila po psaném návodu, zavítám  k takovým esům jako je třeba Bára ze Sushiqueen a tak. 




Nebudeme si nalhávat, že sushi není energeticky vydatné. Samozřejmě vždycky záleží na množství, ale upřímně, komu stačí pár kousků? Mně teda ne a navíc, nejlíp chutná večer, když už raději volím zeleninové pokrmy před kvantem rýže. Takže jsem se pustila do bádání, jak je udělat řekněme odlehčeněji, abych se mohla dál cpát večer sushi a dobře se mi přitom usínalo bez pocitu těžkosti a přecpanosti. 




Ono dneska už není v podstatě problém nic. Sushi, jestli tak ještě tomu chceme říkat, se transformuje do nejrůznějších podob, aby dokázalo vyhovět potřebám různých výživových směrů, ať už jde o raw, paleo aj. Náplň je jednoduchá. Kdo nekonzumuje maso, dá si jednoduše s avokádem, ředkví, okurkou, mrkví aj. Většinou hledáme alternativu za rýži. Tu často supluje květák, mrkev, řepa, pohanka nebo třeba brokolice...



Sushi s brokolicovou rýží (2 porce)


  • 1 košťál brokolice
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce rýžového octa


  • 3 - 4 nori řady
  • 1 mrkev
  • kousek okurky
  • 1/2 avokáda

  • sójová omáčka
  • wasabi
  • nakládaný zázvor


Pár hodin předem jsem si dala namočit slunečnicová semínka. Poté jsem slila vodu ze semínek. Růžičky brokolice jsem si nakrájela na co nejdrobnější kousky. Můžete použít i struhadlo. Brokolici jsem zakapala octem a spolu se semínky rozmixovala. Ale stačí jen chvilka, aby Vám nevznikla brokolicová kaše. A odložila stranou.

Mrkev jsem si oloupala a nakrájela na tenké špalíčky, stejně tak okurky, které jsem navíc zbavila semínek a avokádo nakrájela na plátky. Pak už jsem jen roztírala "rýži" na nori řas, pokladla mrkví, okurkou či avokádem a opatrně zamotala. Pomocí vody jsem smotanou řadu přilepila, aby držela a nerozmotala se. Krájela jsem ostrým nožem, který jsem si vždy namočila do studené vody a po rozkrojení očistila v utěrce a opět namočila. Je potřeba mít pevnou ruku a nebát se toho, jinak se celé dílo může zkazit. Podávala jsem klasicky se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.




6 komentářů:

  1. Ahoj Luci, komentář se sice netýká článku, ale myslím, že bys mi mohla poradit. Kde nakupuješ ovoce/zeleninu? U ostatních výrobků si dávám pozor na kvalitu, ale právě u ovoce a zeleniny si nejsem jistá. A jakou zeleninu a ovoce bys doporučila teď na jaře (z hlediska sezónnosti)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to jde, mířím na trhy nebo do prodejen typu Sklizeno. Jinak míváme hodně ovoce a zeleniny ze zahrady případně od známých, co se zbavují nadúrody cuket, okurek a tak. Pravda, přes zimu je to chudcí, ale na podzim plánuji bedýnky. Teď jde do sezóny jarní cibulka, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, rebarbora, pažitka...

      Vymazat
  2. Tak toto je úžasný recept! Si veľmi kreatívna a vyzerá to fantasticky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá alternativa :) Rozhodně bych si dala, mňam

    OdpovědětVymazat
  4. tak toto určite vyskúšam, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkoušeno, ověřeno a je to skvělé! lehké a chutné. Blog jsem objevila náhodou a už ho mám v oblíbených, večer jdu na cuketové lívance s mrkvovým pyré:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)