Dýňovo-fenyklová polévka s jablkem



I když mám už plnou hlavu vánočních receptů... jakým novým cukrovím Vás letos překvapím, jaké tipy na dárky se na blogu objeví, nemluvě o všech dalších milých starostech, které jsou spojeny s blížícími se svátky... no jo, už jde na mě ta pravá nálada... dnes se držme ještě podzimní tématiky, slibuji, letos už opravdu poslední recept na dýňovou polévku...




Dýňovo-fenyklová polévka s jablkem (cca 4 porce)

Inspirace: http://www.forkknifeswoon.com



  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 fenykl
  • 1 menší dýně
  • 1 jablko
  • 1 l vody
  • tymián
  • šalvěj
  • sůl, pepř





Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala, nakrájela na menší kousky, stejně tak jablko. Pokapala olivovým olejem, dochutila solí, pepřem, tymiánem a dala péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 20 minut.

Na lžíci olivového oleje jsem si dozlatova restovala na malé kousky nakrájenou cibuli s fenyklem, na minutu jsem přidala na tenké plátky nakrájený česnek, pečenou zeleninu s jablkem, zalila vodou a ještě asi pět minut povařila.

Nakonec jsem polévku dochutila solí, pepřem a rozmixovala v hladký krém. 













English version



Pumpkin-fennel soup with apple (about 4 portions)

Inspiration: http://www.forkknifeswoon.com



  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 chopped onion
  • 1 clove of garlic
  • 1 fennel
  • 1 little pumpkin
  • 1 apple
  • 1 l water
  • thyme
  • sage
  • salt, pepper




I washed pumpkin, cut it in half, scooped seeds out and chopped with apple into small piecies.  I drizzled vegetables with olive oil, sprinkled with salt, pepper, thyme, sage and placed in preheated oven and baked for about 20 minutes.  

Meanwhile I cooked chopped onion and fennel on olive oil until golden and added thinly sliced garlic for one minute. I added roasted pumpkin with apple and water and cooked for another 5 minutes. I flavoured it with salt, pepper and blended until smooth. If the soup is too thick, add more water.  

I served soup with candied walnuts, which I mixed with melted coconut oil, cinnamon, salt and roasted for a while. 



6 komentářů:

  1. Perfektní! Přemýšlím, co udělat malýmu na véču a doma mám dýni a fenykl. Moooc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Lucko,
    mrzí ma, že to musím napísať, ale nedá mi to. Prečo si sa rozhodla zmeniť design blogu? Musím sa priznať, že ten starý sa mi páčil viac :( Prosím, neber to ako urážku, len mi prišla škoda, že si ho zmenila, pasoval mi k tebe trochu viac ako tento strohý štýl. Každopádne, recepty sú stále super a tie fotky dokonalé! Krásny deň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nepředpokládala jsem, že se bude každému líbit, ale to je přirozené, takže se vůbec neomlouvej :-) já právě cítila jakousi potřebu posunout blog dál, aby to už nebyl takový dětský puntíčkatý notýsek... myslím, že tak lépe vyniknou fotky, o které jde asi víc než nějaká tapeta na blogu...

      Vymazat
  3. Především bych chtěla pochválit krásný čistý nový design blogu :) Moc pěkné! Polévka vypadá velmi zajímavě a popravdě si moc neumím představit jakou má chuť. Děkuji za typ ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)