úterý 22. září 2015

Špagetová dýně s dvojí rajčatovou omáčkou



Se špagetovou dýní je pěkná sranda. Nikdy mě nepřestane fascinovat, jak přejedu po upečené dýni vidličkou a před očima mi vznikají špagety. A protože jsou dýně k dostání čím dál dříve, není problém spojit tento symbol podzimu s pozdní letní úrodou. Navíc kombinace "špaget" s červenou omáčkou je jedna velká klasika, která nikdy nezklame...




Špagetová dýně s dvojí rajčatovou omáčkou

(2 porce)


  • 1 střední špagetová dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Omáčka

  • 2 velká, zralá rajčata 
  • 6 sušených rajčat
  • hrst čerstvých bazalkových lístků
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl



Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. Špagetovou dýni jsem přepůlila, zbavila semínek, pokapala olivovým olejem, osolila a pekla řezem dolů zhruba 30 minut do změknutí.

Mezitím jsem si připravila omáčku. Omytá a nakrájená rajčata jsem rozmixovala spolu se sušenými rajčaty, bazalkou, vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem a solí v hladkou omáčku.

Dýni jsem vytáhla z trouby, nechala chvíli zchladnout a pomocí vidličky táhlými pohyby dýni vydlabala, až zbude pouze tenká slupka. Špagety můžete dochutit solí, pepřem.  

Dýňové špagety jsem rozdělila na talíře. Doplnila omáčkou, ozdobila bazalkou, ořechy a podávala. 







English version

Spaghetti squash with two-tomato sauce

(2 portions)



  • 1 middle-sized spaghetti squash
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt, pepper


Sauce

  • 2 big, ripe tomatoes
  • 6 sun-dried tomatoes
  • handful fresh basil leaves
  • 2 tablespoons walnuts
  • 1 garlic clove
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt



I preheated oven to 180 degrees. I halved squash, got rid of seeds, drizzled with olive oil, seasoned with salt and baked for about 30 minutes. 

Meanwhile I prepared sauce. I blended tomatoes, sun-dried tomatoes, basil leaves, walnuts, garlic, olive oil and salt until smooth. 

I removed squash from oven and used the fork to scraped the flesh into long strands. You could season it with salt and pepper. 

I divided spaghetti squash into portions, added sauce, garnished with basil leaves walnuts and served. 



1 komentář:

  1. Toto byla naše první zkušenost se špagetovkou a moooc jsme si pochutnali! Určitě jsem nedělala naposled!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)