čtvrtek 1. října 2015

Ovesné sušenky se solenými dýňovými semínky



Na cesty nebo jen tak do kabelky alá "co kdyby mě přepadl hlad", jsou domácí sušenky snad to nejlepší. Dobrá, čokoláda nemusí být v letním období to pravé ořechové, ale jak se nám pomalu ochlazuje, žádné katastrofické scénáře snad nehrozí. A i kdyby byl strach silnější, sušenky jsou výborné i bez ní. Ale upřímně, čokoláda se solenými semínky má prostě jiné grády...





Ovesné sušenky se solenými dýňovými semínky

(12 ks)

Sušenky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 5 datlí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce jablečného pyré
  • 1 lžička chia semínek + 3 lžičky vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Čokoláda
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce raw kakaového prášku

Solená semínka
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 25 g dýňových semínek
  • sůl

Chia semínka jsem promíchala s vodou a nechala bobtnat stranou. Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. 

Hrnek ovesných vloček jsem si rozmixovala v mouku. Přidala k ní celé ovesné vločky, kokos, na kousky nakrájené datle, skořici, sodu, sůl, kokosový cukr a promíchala. V menší misce jsem si prošlehala roztopený kokosový olej, jablečné pyré, chia semínka, vanilkový extrakt a přilila k sypké směsi. Zpracovala jsem v celistvou hmotu a pomocí lžičky kladla na pečící plech vyložený papírem. Pekla jsem v předehřáté troubě zhruba 10 - 15 minut.

Mezitím jsem si připravila čokoládu. Kokosový olej jsem si roztopila, přimíchala k němu javorový sirup, kakaový prášek a důkladně prošlehala.

Také jsem si připravila solená semínka. Na lžičce kokosového oleje jsem restovala dýňová semínka, která jsem osolila.

Sušenky jsem máčela v čokoládě, sypala semínky, nechala ztuhnout a podávala. 






English version

Cookies with salted pepitas

(12 pcs)

Cookies

  • 1 cup oats
  • 1 cup oat flour
  • 2 tablespoons shredded coconut
  • pinch cinnamon
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • pinch salt
  • 2 tablespoons coconut sugar
  • 5 dates
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 4 tablespoons apple puree
  • 1 teaspoon chia seeds + teaspoons water
  • 1 teaspoon vanilla extract

Chocolate
  • 4 tablespoons coconut oil
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 2 tablespoons raw cacao powder

Salted pepitas
  • 1 teaspoon coconut oil
  • 25 g pepitas
  • salt

I mixed chia seeds with water and set aside. I preheated oven to 180 degrees.  

I grounded a cup of oats into flour. I added whole oats, coconut, chopped dates, cinnamon, baking soda, salt, coconut sugar and mixed well. in a little bowl, I whisked together melted coconut oil, apple puree, chia seeds, vanilla extract, added to the flour mixture and mixed until well combined. Using tablespoon, I placed the dough on the baking sheet and baked for about 10 - 15 minutes. 

Meanwhile I prepared chocolate. I melted coconut oil, added maple syrup, cacao powder and whisked well. 

Then I prepared salted pepitas. I heated skillet into medium heat and added coconut oil. Once melted, I added pepitas, seasoned with salt and cooked until toasted. 

I dipped cookies in chocolate, sprinkled with pepitas and let it solidify. 

6 komentářů:

  1. Ty vypadají parádně :) Budu už vážně muset zkusit kokosový olej .. vidím ho v každém druhém receptu na který narazím :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno to vypadá super. Hned bych šla péct :)

    OdpovědětVymazat
  3. můžu místo datlí použít třeba brusinky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neměl by být problém. ale brusinky jsou kyselé, narozdíl od hodně sladkých datlí, tak je třeba s tím počítat...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)