Batátové scones s čokoládou



Ještě než Vás zahltím sérií Vánočního cukroví, a že mám letos velké plány a spoustu nápadů, které doufám, zrealizuji. Pojďme si pochutnat na batátových scones. Baví mě na nich, jak moc jsou variabilní. Chutnají jen tak samotné, proto je oceníte na cestách a nemusíte křoupat jen musli tyčinky či ovesné sušenky. Stejně tak jsou úžasné s kokosovou šlehačkou, chia džemem či ořechovým máslem.... Říkám to pořád, ale fantazií se meze nekladou. A klidně mi napište, s čím máte scones nejraději Vy :-)


Batátové scones s čokoládou



  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžíce skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 hrnek  batátového pyré
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 50 g hořké čokolády





Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pokud nemáte již připravené, upečeme si zhruba jednu středně velkou sladkou bramboru doměkka, necháme zchládnout. Rozmixujeme v hladké pyré. 

V míse smícháme špaldovou mouku s ovesnou, práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí. V menší misce prošleháme batátové pyré s javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, roztopeným kokosovým olejem a nalámanou hořkou čokoládou. Tekutou směs vlijeme k sypké a pomocí rukou zpracujeme v tužší těsto. Pokud by nechtělo držet pohromadě, přidejte pár lžic horké vody či pyré. 

Těsto vyválíme v silnější plát a vykrajujeme libovolný tvar. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme roztopeným kokosovým olejem, aby nebyly suché a pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut. 





English version

Sweet potato dark chocolate scones




  • 1 cup spelt flour
  • 1 cup oat flour
  • 1 tablespoon baking powder
  • pinch salt
  • 1 tablespoon cinnamon
  • pinch nutmeg
  • 1 cup sweet potato puree
  • 1/4 cup maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 cup melted coconut oil
  • 50 g dark chocolate





Preheat oven to 180 degrees. If needed, prepare sweet potato puree. Bake sweet potatoes, let it cool down and blend until smooth. 

In a big bowl, combine spelt flour, oat flour, baking powder, pinch salt and cinnamon. Whisk together sweet potato puree with maple syrup, vanilla extract, melted coconut oil and chopped dark chocolate. Pour wet mixture into flour mixture and mix well. If needed, add hot water or sweet potato puree. . 


Roll out the dough and cut into little scones. Brush the scones with melted coconut oil and bake for about 25 minutes. 








3 komentářů:

  1. Juu to vypadá super, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Připisuji na seznam a hned jak budu doma, tak si upeču! :-) Ještě upozorňuji, že v receptu máš napsanou ovesnou mouku a v postupu pohankovou ;-) PS: "Žeru" tvůj blog! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ještěže mám tak pozorné čtenáře :-) má tam být ovesná, hned upravím, děkuji.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)