Kapustičkové pesto



Pesto je můj hodně dobrý kamarád. Dokáže každý pokrm naprosto dokonale dochutit. A nejlepší je, že se nemusíme omezovat na bazalkovou klasiku. Kromě obligátních bylinek, se dá vyrobit ze sušených rajčat, brokolice, špenátu, kopřiv, oliv nebo růžičkové kapusty, která právě přichází do sezóny :-) Tak kdy jindy si dopřát tohle neobvyklé pesto? 

Využití už nechám na Vás. Já jej použivím k těstovinám, do salátů, do slaných palačinek, na pizzu, jen tak na kváskový chléb...



Kapustičkové pesto



  • 2 hrnky růžičkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku mandlí
  • šťáva z citrónu
  • sůl, pepř
  • lahůdkové droždí









Pesto můžete připravit ze syrové i vařené růžičkové kapusty. Kapustičky omyjeme, zbavíme nepěkných konců a lístků. Případně je krátce povaříme v osolené, vařící vodě, propláchneme pod ledovou vodou, aby si zachovaly barvu, nakrájíme na menší kousky a pomocí mixéru mixujeme spolu se stroužkem česneku, olivovým olejem, přidáme mandle, citrónovou šťávou  a opět mixujeme v hladké pesto. Dochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Skladujeme v lednici a do 3 dnů spotřebujeme.








English version

Brussels sprout pesto



  • 2 cups Brussels sprouts
  • 1 garlic clove
  • 1/4 cup olive oil
  • 1/4 cups almonds
  • lemon juice
  • salt, pepper
  • nutritional yeast







You could use raw or cooked Brussels sprouts. Wash Brussels sprouts, remove old, yellow leaves and stalk. Bring to boil salted water. Cook Brussels sprouts for a few minutes and rinse them with cold water to preserve the fresh color. Chop Brussels sprouts into quarters and pulse them with garlic, olive oil, add almonds, lemon juice and pulse until well combined. Season it with salt, pepper, nutritional yeast and store it in the fridge. Use up till 3 days.   



1 komentářů:

  1. Absolutne dokonale! Udelala jsem jej v raw variaci a podvala na raw platcich cerveene repy{tedy namsito peciva},VYTECNE. Ocenuji velmi sdileni takovychto bajecnych receptu! Krasne dny vsem!:} loVEro

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)