Pečená zelenina s beluga čočkou a konopným dresinkem



Konopná semínka jsou takový zázrak, že se stala každodenní součástí mého života. Pravda, na začátku jsem na ně kolikrát zapomněla, ale dnes už není dne, kdy bych jimi neposypala zeleninový salát, pečenou zeleninu či je nepřidala do smoothie. Pravidelně se zásobuji semínky od zn. Carun, která jsou opravdu výborná. A pokud Vám mizí před očima rychlostí blesku jako mně, věřte, že se tak obrovské balení skutečně vyplatí.

Navíc jsem si jídelníček rozšířila o další úžasný olej, a to konopný. Kromě jiných benefitů by měl působit pozitivně na kvalitu vlasů, nehtů, kůže, tak doufám, že bude dobrým pomocníkem s mou přesušenou pokožkou. Protože věřím, že není důležité jen, co na sebe patláme...



Pečená zelenina s beluga čočkou a konopným dresinkem

(2 porce)

Pečená zelenina
  • 4 střední mrkve
  • 1 fenykl
  • 1 fialová cibule
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • sůl, pepř

Čočka
  • 1/2 hrnku beluga čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • máta

Konopný dresink
  • 1/2 hrnku loupaných konopných semínek
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce konopného oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • sůl, pepř


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Zeleninu omyjeme, cibuli oloupeme. Mrkve přepůlíme, fenykl nakrájíme na tenké plátky, cibuli na čtvrtky. Pokapeme roztopeným kokosovým olejem, dochutíme solí, pepřem a důkladně promícháme. Rozložíme na plech a dáme péct zhruba na 30 minut. 

Mezitím si připravíme čočku. Propláchneme ji. Můžeme ji předem namočit, ale není to nezbytné. Čočku zalijeme vodou, přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme zhruba 15 minut, neměla by být rozvařená. Čočku dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a mátou.

Na dresink rozmixujeme konopná semínka s citrónovou šťávou, vodou, konopným olejem, dijonskou hořčicí, lahůdkovým droždím, jarní cibulkou, koprem, solí a pepřem. 

Na talíře rozdělíme čočku, poklademe zeleninu, doplníme dresinkem a podáváme. 






English version

Roasted veggies with beluga lentils and hemp dressing

(2 portions)

Roasted veggies
  • 4 middle-sized carrots
  • 1 fennel
  • 1 purple onion
  • 1 tablespoon coconut oil
  • salt, pepper

Lentils
  • 1/2 cup beluga lentils
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt, pepper
  • mint

hemp dressing
  • 1/2 cup hulled hemp dressing
  • juice from 1 lemon
  • 1/4 cup water
  • 1 tablespoon hemp oil
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • 1 teaspoon nutritional yeast
  • 1 spring onion
  • 1 teaspoon dill
  • salt, pepper


Preheat oven to 180 degrees. Wash veggies. peel onion. Half carrots, slice fennel into thin sections, quarter onion. Drizzle slices with melted coconut oil, season with salt, pepper and mix well. Roast in preheated oven for about 30 minutes.  

Meanwhile prepare lentils. Drain and rinse them well. You could also soak them for a few hours, but you can omit it. Place lentils in a saucepan, cover with water and bring to a boil. Reduce to simmer, and cook for about 15 minutes. Don´t overcook it! Season lentils with salt, pepper, mint, drizzle olive oil and set aside. 

While the lentils are cooking, prepare dressing. Blend hemp seeds with lemon juice, water, hemp oil, Dijon mustard, nutritional yeast, spring onion, dill, salt and pepper. 

Divide lentils into plates, add roasted veggies, dressing and serve. 

1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)