Brokolicový salát s červenou rýží a avokádovým dresinkem

Nádobí: Rudolf Kämpf


I když patří rýže k vůbec nejpoužívanější obilovině na světě, u mě ji příliš často nepotkáte. Ne že by mi snad nechutnala, ale je tu tolik jiných zajímavých surovin, které mám potřebu ochutnávat, že zkrátka není ani pořádně prostor na nějakého oblíbence, kterého bych upřednostňovala před jinými. 

Když už sáhnu po rýži, bývá to nejčastěji do sushi, risotta, rýžové kaše či nějakého rýžového salátu do krabičky. A i o něm bude dnes řeč, a také o červené rýži. Ta vyniká nad ostatními obsaženou látkou lovastatin, která působí příznivě na kardiovaskulární systém. Jde o neloupaný druh, který má oříškovou chuť a zaručeně ji musíte vyzkoušet, protože skvěle ozvláštní Váš jídelníček... 




Brokolicový salát s červenou rýží a avokádovým dresinkem

(4 porce)

Salát

  • 1 brokolice
  • 1 hrnek červené rýže
  • 1/2 hrnku nesířených rozinek
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • sůl, pepř
  • klíčky, volitelně


Dresink

  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce avokádového oleje
  • sůl, pepř




Červenou rýži propláchneme pod studenou vodou. Vložíme do hrnce s čistou vodou v poměru 1 díl rýže na 2 díly vody se špetkou soli a vaříme zhruba 40 minut. 

Mezitím si omyjeme brokolici a nakrájíme na malé kousky. Komu nedělá dobře syrová brokolice, může si ji uvařit v páře. 

Na dresink rozmačkáme pomocí vidličky avokádo na kaši, dochutíme citrónovou šťávou, jablečným octem, javorovým sirupem, avokádovým olejem, solí, pepřem a důkladně promícháme.

Uvařenou rýži smícháme s brokolicí, rozinkami, slunečnicovými semínky, dochutíme solí, pepřem. Na závěr přidáme dresink, důkladně promícháme a rozdělíme na talíře. Posypeme klíčky. 






English version

Broccoli salad with red rice and avocado dressing

(4 portions)

Salad

  • 1 broccoli
  • 1 cup red rice
  • 1/2 cup currants
  • 1/2 cup sunflower seeds
  • salt, pepper
  • sprouts


Dressing

  • 1 ripe avocado
  • juice from 1 lemon
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 3 tablespoon avocado oil
  • salt, pepper



Rinse red rice. Place it in a saucepan, pour over water and cook for about 40 minutes. 

Meanwhile wash broccoli and chop into little florets. You could also cook it. 

For the dressing, mash avocado and blend it with lemon juice, apple cider vinegar, maple syrup, avocado oil, salt, pepper until smooth mixture is achieved. 

Place cooked rice in a big bowl, add broccoli, currants, sunflower seeds, season with salt, pepper. Finally, add the dressing and mix well. Sprinkle it with sprouts and serve. 




1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)