Raw mrkvové cupcakes




Jaro je pomalu tu, a tak nastává čas na pár měsíců odvrátit pozornost od spíše těžších, hřejivých pokrmů, kořenové zeleniny, krémových polévek, horkých nápojů.... A naopak vpustit vesele do kuchyně bylinky, kopřivy, jarní cibulku, špenát, medvědí česnek a další sezónní suroviny, na které se upřímně jako na konci každé zimy neskutečně těším. Ono se koneckonců všechno přejí, když je už toho moc...

Tyto mrkvové cupcakes se dle mě báječně hodí na nadcházející Velikonoce. Sice to není tradiční beránek či mazanec, ale nebojte, i těch se na blogu dočkáte :-)



Raw mrkvové cupcakes


(6 ks)

Cupcakes

  • 2 hrnky mrkve
  • 1 a 1/2 hrnku datlí
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 3/4 hrnku vlašských ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/4 hrnku rozinek


Krém

  • malá plechovka kokosového mléka


Plechovku kokosového mléka dáme na několik hodin řádně vychladit do lednice. Datle si předem namočíme, aby se poté dobře mixovaly. Mrkev nastrouháme najemno. Ovesné vločky a ořechy pomeleme na moučku. Datle rozmixujeme s trochou vody v pyré

Ve velké míse smícháme pomleté vločky s ořechy, skořicí, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidáme nastrouhanou mrkev, roztopený kokosový olej a zapracujeme v kompaktní hmotu. 

Formy na muffiny vyložíme nastříhaným pečícím papírem, plníme hmotou a dáme tuhnout do mrazáku. 

Mezitím si připravíme kokosovou šlehačku. Otevřeme plechovku kokosového mléka, použijeme pouze tučnou část, která se by se měla díky nízké teplotě oddělit od kokosové vody a vyšleháme ji pomocí ručního šlehače.

Ztuhlé cupcaky zdobíme kokosovou šlehačku, sypeme skořicí a podíváme či skladujeme v lednici či mrazáku.   





English version


Raw carrot cupcakes

Cupcakes

  • 2 cups ground carrots
  • 1 a 1/2 cup dates
  • 3/4 cup oats
  • 3/4 cup walnuts
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch nutmeg
  • 1/4 cup currants


Whipped coconut cream

  • small can coconut milk



Place can in the fridge. Soak dates. Grate carrots finely. Pulse oats and walnuts into powder. Blend dates with splash of water until smooth.

In a big bowl, mix oats, walnuts, cinnamon, nutmeg and currants. Add ground carrots, melted coconut oil, dates and mix until well combined. 

Press the dough into line cupcake forms and place in the fridge for about 1 hour. 

Meanwhile prepare whipped coconut cream. Remove the chilled coconut milk from the fridge, open the can, scoop out the cream layer and whip it until fluffy. 

Decorate cupcakes with wihipped coconut cream, sprinkle with cinnamon and serve or store in the fridge. 



3 komentářů:

  1. Zkusila jsem, těsto super, sladké akorát, stavnate... Ale kokosové mléko fakt vyšlehat neslo ani po x hodinách v lednici a mrazaku. Jakou prosim te pouzivas značku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. značky různé a nikdy se mi nestalo, že bych nevyšlehala :-( většinou to je z DM, Alnatura nebo Rapunzel

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)