Rozmarýnové oříšky



Na oříškách si ujíždím po celý rok, to blízcí moc dobře vědí. A kdyby náhodou tápali, čím mi udělat radost, oříšky to jistí vždy :-) A je vlastně fuk, jestli jde o natural verzi či různě dochucené. Ale co si budeme povídat, slané oříšky, obzvláště ty kupované, nejsou nic zdravého. Proto když je trocha času, raději si je doma sami dochutíme a bez výčitek dopřejeme třeba ke skleničce vína. No a s blížícím se Silvestrem je to snad ideální recept...




Rozmarýnové oříšky

(250 g)


250 g směsi nesolených ořechů (mandle, kešu, vlašské, arašídy, lískové atd.)
½ lžičky mletého rozmarýnu
pár snítek čerstvého rozmarýnu
2 lžíce olivového oleje
mořská chuť dle chuti
1 lžička třtinového cukru
špetka chilli vloček






Troubu předehřejte na 160 °C. Všechny suroviny kromě čerstvého rozmarýnu promícháme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. 15 minut pečeme dozlatova, v polovině pečení protřeseme.

Nakonec přidáme snítky čerstvého rozmarýnu, jemně promícháme a necháme vychladnout.







English version

Rosemary nuts


(250 g)


250 g nut mixture (almonds, cashews, walnuts, peanuts, hazelnuts)
½ teaspoon rosemary
few springs rosemary
2 teaspoons olive oil
sea salt
1 teaspoon brown sugar
pinch chilli flakes








Preheat oven to 160 degrees. In a large bowl, combine all the ingredients apart from fresh rosemary and mix well. Transfer nuts to the prepared baking sheet and spread into the single layer.

Bake for about 15 minutes. In the middle of the baking, mix up and add rosemary springs.   



1 komentářů:

  1. Zní to úžasně. Člověk si někdy neuvědomuje, že si tak jednoduché věci může snadno udělat doma a ne je kupovat v obchodě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)