Žádný rok jako tento jsem si neujížděla na "klasičtějších" receptech jako letos. Kombinace ovoce a drobenky vede na plné čáře. Ať už v kavárně... jindy bych si dala cheesecake nebo něco nového, zajímavého, místo toho mě uchvacují klasické kynuté koláče, a tak to vypadá i tady na blogu. Ale aby to nebyla úplně taková "nuda", na kterou máte beztak osvědčený recept po babičce, vrhla jsem se do kombinace meruněk a drobenky z vlašských ořechů. Nikdy bych neřekla, že se k sobě tyto suroviny hodí, ale pěkně bych se spletla. Koláč u nás zmizel rychlostí blesku, což je asi ta největší pochvala a důkaz, že je dobrý...
Meruňkový kynutý koláč s ořechovou drobenkou
(malý plech)
Kvásek
- 1/2 balení čerstvého droždí
- 1 lžička třtinového/kokosového cukru
- 50 ml vlažného mléka
Zbytek těsta
- 350 g hladké špaldové mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 90 ml řepkového oleje
- 250 ml mandlového mléka
- 50 ml javorového sirupu
- meruňky
Ořechová drobenka
- 50 g hladké špaldové mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g třtinového/kokosového cukru
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 60 g Bio Alsanu
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vysypeme a vymažeme.
Začneme přípravou kvásku. Droždí zasypeme cukrem a prošleháme s vlažným mlékem. Necháme vzejít na teplém místě. Mezitím smícháme ve velké míse hladkou špaldovou mouku s celozrnnou, špetkou soli a vanilkovým práškem. V menší misce prošleháme řepkový olej s mandlovým mlékem a javorovým sirupem. Přilijeme k sypké směsi spolu s kváskem a zpracujeme v těsto. Přikryjeme jej čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
Mezitím omyjeme a vypeckujeme meruňky. Připravíme si drobenku. V misce jednoduše smícháme mouky s cukrem a mletými ořechy. Pomocí rukou zapracujeme tuk, až nám vznikne požadovaná konzistence.
Těsto pomocí rukou rozprostřeme po plechu, poklademe meruňkami, zasypeme drobenkou a dáme péct zhruba na 45 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)