Mrkvová buchta

Přemýšlela jsem, čím odstartovat blog. Abych si usnadnila rozhodování, nebudu se vracet k tomu, co se navařilo, napeklo, ale co právě voní v kuchyni.

Takže dnes se u nás podávala na snídani mrkvová buchta. Ještě než se zašklebíte a pohřbíte tuto dobrotu, dejte jí šanci. I když je zdravá, je moc dobrá. Inspirací mi byl dubnový Gurmet. Mírně jsem si jej poupravila do zdravější podoby. Vypadalo to tak, že jsem použila celozrnnou mouku napůl s bílou, olivový olej, toho jsem ubrala, více mrkve, méně cukru a výsledek byl úžasný. Říkala jsem si, že určitě bude suchá, protože mám zatím jen zkušenost s carrot cakem, který se promazává krémem, ale mrkvička buchtu krásně zvláčnila. A navíc je hotová raz dva, když zrovna není nálada trávit v kuchyni půl dne.


Mrkvová buchta

Inspirace: Gurmet duben 2011

Rozpis je na jeden plech 25x35 cm


  • 4 vejce
  • 100ml olivového oleje
  • 1 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek celozr. pš.  mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 hrnek oříšků


V míse jsem rozšlehala vejce s olejem a cukrem. do směsi přisypala prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a skořicí. Přimíchala jsem mrkev, kterou jsem předtím nastrouhala nahrubo (můžete i najemnou, je to jedno). Na závěr jsem přisypala oříšky. 

Těsto bylo takové tužší, ale nebojte se toho, buchta vyšla krásně. Pekla se něco kolem 30 minut, ale to záleží na troubě. Ještě bych doporučila přidat kokos, kdo má rád nebo plech vysypat kokosem, krásně buchtu provoní. Na oříšcích nešetřete, kombinace mrkve a oříšků je úžasná. Já pekla z poloviční dávky, příště rozhodně z celé, a oříšků jsem dala na celý hrnek a nebylo vůbec na škodu. Dokážu si tam představit i rozinky, v tom případě bych ubrala cukru.


V Gurmetu ještě doporučují poprášit cukrem nejlépe přes šablonku pro efekt, ale mně buchta přišla sladká akorát.

A co vy? máte rádi moučníky se zeleninou? Mě tedy buchtička nadchla a chystám se na nějakou s červenou řepou a cuketou, tak třeba příště :-)




9 komentářů:

  1. Kolacik vyzera chutne. Jeden maly tip pre zdravsie varenie, olej sa da nahradit jablkovym dzusom a vobec to nie je poznat;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip :-) já někdy používám jablečné pyré.

      Vymazat
  2. výborná buchta...trochu sušší, ale zdravá :) děkuji za recept, který už má své míst v mém kuchařském sešítku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně právě suchá nepřišla díky mrkvi, ale každý je zvyklý na něco jinýho :-)

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat na kolik stupňů jsi ji pekla? Vypadá skvěle a ráda ji zkusím, ale jsem přece jen začátečník a nechci riskovat :D

    OdpovědětVymazat
  4. Myslíš, že by se mouka dala nahradit něčím jiným? Třeba mandlovou moučkou nebo jemnými ovesnými vločkami? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Toho třtinového cukru má být hrnek a půl nebo jenom půl hrnku? :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)