Polévka na zahřátí

V těchto mrazivých dnech nejlépe zahřeje pořádně horká polévka. Nejsem zrovna polévkový typ, ale občas dostanu chuť na pořádně vydatnou a hustou polévku s křupavým toustíkem. Dokonale zasytí a není třeba dalšího chodu. K tomuto účelu skvěle poslouží brokolicový krém. Je strašně jednoduchý, za půl hodinky hotový. Záleží jen na Vás, jestli si brokolici rozmixujete dohladka nebo upřednostňujete kousky zeleniny. Čím výraznější sýr, tím lépe, v tomto případě sůl netřeba. V předpisu byla ještě brambora, ale i bez ní byla polévka dost hustá.


Brokolicový krém

Inspirace: BBC Good Food


  • 1 košťál brokolice
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100g sýru s modrou plísní
  • 1 l zeleninového vývaru




V pánvi jsem rozehřála olivový olej a opražila nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Poté jsem zalila vývarem a přidala  brokolici rozebranou na růžičky. Nechala vařit, dokud nebyla brokolice měkká. Ke konci jsem přidala sýr, aby se krásně rozpustil. Nakonec jsem rozmixovala na krém. Připadně můžete dochutit, ale sýr polévce dodá tu správnou chuť a nebylo třeba žádného dalšího koření. Před podáváním jsem ještě posypama sýrem a opekla celozrnné tousty.


8 komentářů:

  1. To vypadá skvěle! Brokolici a nivu zbožňuju, takže už vím, co si udělám v pátek na oběd :) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáš zač, budu doufat, že zachutná :-)

      Vymazat
  2. Tak to bude dnes moje večeře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsme dělali k obědu a byla vynikající! Přesně dle našich chutí ;-) Měli jsme tedy půl litru zeleninového a půl kuřecího vývaru, ale ten právě dodal ten správný šmak :-) A navrch jsme opražili krutonky...Mňam!

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná! Ještě do ní občas dávám nadrobno nasekanou chilli papričky & při servírování do ní kápnu trochu smetany :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Výtečná! Udělala jsem ji bez sýrů, ale namísto toho sem přidala kari a byla fakt ����

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)