Fazole + červená řepa = brownies

Jestli si říkáte, ta holka se snad zbláznila, ne opravdu jsem se nezbláznila. I když si to doma mysleli, když pozorovali mé podivné snažení vyčarovat z fazolí a řepy cokoliv poživatelného a co víc, sladkého. Tento recept mě natolik zaujal, že jsem ho prostě musela zkusit. Jak můžou proboha chutnat fazole s řepou nasladko? Zkuste to, olizovala jsem se až za ušima.


Řepovo-fazolové brownies

Inspirace:http://www.munchinwithmunchkin.com


  • 1 hrnek červených fazolí (1 plechovka)
  • 1/2 hrnku uvařené a nastrouhané řepy
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/4 hrnku hořké čokolády (50g)
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 4 lžíce jablečné přesnídávky
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli


Nejdříve jsem si dala péct řepu. Zabalila jsem ji do alobalu a dala do trouby na 45-60 min. Záleží, jak je velká, já měla maličké řepy, takže to byla chvilka cca 30 min. ale velkou bulvu tam nechte aspoň hodinu.. Až vychladly, nastrouhala jsem je najemno na struhadle, doporučuji rukavice nebo nikde nevystavovat ruce. Řepu můžete i uvařit. Fazole jsem důkladně propláchla, protože byly ve slaném nálevu a nechala odkapat. Dala do mísy a šťouchadlem na brambory jsem ušťouchala na kaši, přidala nastrouhanou řepu, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu, špetku soli, mandlové aroma, přesnídávku a na závěr na co nejmenší kousky nalámanou čokoládu. Umíchala jsem všechny suroviny v celistvou hmotu a naplnila formu na pečení. Pekla jsem cca hodinu, ale naše trouba peče hooodně pomalu, takže doporučuji míň. V předpisu je 35-40min.



Fazole nemusíte použít plechovkové, ale klidně si je můžete doma uvařit. Nedoporučuji se je snažit rozmixovat tyčovým mixérem, nefunguje, jenom ho zašpiníte a budete se proklínat při očistě :-) Raději sáhněte po šťouchadle, je to hned.



Jestli jste vzali na milost červenou řepu, zkuste i tuto buchtu, tady se představila řepa v hlavní roli. Brownies jsou opravdu hodně čokoládové, takže je možné, že se rodina s brownies zatočí a vy budete mít radost, jak jedí zdravě a oni si pochutnali :-). A ještě bych zapomněla, na kvalitě čokolády opravdu nešetřit!


17 komentářů:

  1. Lucka, tak toto je fakt extra zdravy brownie! Pri jeho papkani by som rozhodne ziadne vycitky nemala, prave naopak:) Rozhodne zaujimavy receptik, ktory stoji za vyskusanie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si piš :-) a je opravdu extra čokoládový, i když by se na první pohled nemuselo zdát.

      Vymazat
  2. wow! tá kombinácia je super! rovnako super je aj tvoj blog plný inšpiratívnych receptov, hneď sa idem prihlásiť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) určitě vyzkoušej, tenhle recept je ozblášť povedený.

      Vymazat
  3. To je taková mňamka! Já jsem milovnicí červené řepy a do sladký buchty by mě nikdy nenapadlo ji dát. Takže jsem si rozšířila obzory a hlavně jsem si pochutnala :) Od okamžiku, co jsem brownies vytáhla z trouby, se už polovina snědla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé další fanynka červené řepy :-) já ji taky zbožňuju, i nasladko.

      Vymazat
  4. Luci, teď jsem objevila tyto Tvoje brownies a jsem unešená. Červenou řepu jsem "objevila" teprve nedávno a hodlám ji zkoušet na různé způsoby, tak tento by mohl být jeden z nich. :-) Díky za inspiraci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co, tohle je jeden z dezertů, který si dopřeji skutečně bez výčitek, a chutná fakt skvěle, na to že obsahuje tolik hodnotných surovin :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, myslíš že by to šlo udělat i s řepou z kompotu nebo musí být čerstvá? Říkám si že bývá stejně naložená v cukru, takže by měla být sladká, akorát je tam ale i ocet, to by mohlo vadit v té buchtě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych řepu propláchla a nechala v cedníku okapat. V receptu ji taky vařím a pak strouhám.

      Vymazat
  6. To vypadá naprosot úžasně.:-)) Myslíš, že bych mohla místo kaka použít karob? A místo mandlového aroma, vanilkové?

    Děkuji
    Helča:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžeš nahradit, nic se nestane :-) ať chutná...

      Vymazat
    2. super, díky. Už se těším...:-)))

      Vymazat
  7. To vypadá jako super recept!:) Chci se jen zeptat, bylo by to hodně špatné bez té čokolády, jen s kakaem, nebo myslíš, že by to šlo? Díky za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě ta chuť nebude tak dobrá jako s kvalitní čokoládou.

      Vymazat
  8. Vzhledem k tomu, že jsem si spletla 3/4 lžičky prášku do pečiva s 3/4 pytlíčku, měla jsem poněkud obavy. :D Ovšem nakonec se mi podařilo situaci zachránit. Brownies je naprosto výborný, čokoládový (možná až příliš), vláčný, na jedničku! Jen už pro příště vím, že dát do menšího plechu, jelikož z toho mám spíš placku o tloušťce čtvrtky. -_- :D

    OdpovědětVymazat
  9. Zítra vyzkouším, jen mě zajímá do jak velké formy dát? Předem díky 🌸

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)