Závin s višněmi a kokosem

Na úvod dnešního příspěvku bych se chtěla omluvit za dlouhou odmlku. Mám ale omluvenku. Kdo má za sebou státnice, asi pochopí, že byly jiné starosti. Naštěstí vše úspěšně dopadlo a teď už přijde jen to příjemnější, léééto a s ním kupa domácí sklizně ze zahrádky. I když musím přiznat, že letos to nebude žádná sláva. Domácích jahod, třešní jsme si moc neužili, švestky se nám válí po zemi. Jediné, co se vydařilo jsou višně a vcelku angrešt a ještě bych zapomněla kedlubny, který nám nikdy nešly, ale ty máme nejradši jen tak.  




Dnes nepřicházím s žádným supr originálním receptem, jde spíš o klasiku v novějším, zdravějším kabátku, a to štrůdl, chcete-li závin. Nejlepší je samozřejmě jablkový, ale toho si ještě užijeme celý podzim a zimu, proto je třeba spotřebovat současnou úrodu, višně. Višňový štrůdl jsem jedla snad jednou v životě, na víkendu v Budapešti, byl úžasný jako celé město. Tento zdravější chutná pochopitelně trošku jinak, těsto je z kombinace celozrnné pšeničné a žitné mouky, proto je trochu tužší. Ale věřím, že kdo dbá na zdravou stravu, si pochutná. Půjčila jsem si ho u Kim na blogu. Hned když jsem uviděla recept, jsem věděla, že ho vyzkouším, ale s jinou náplní. Původně jsem chtěla udělat višně s tvarohem nebo mákem, ale nakonec jsem se rozhodla pouze pro višně. Přemýšlela jsem čím je podsypat, aby mi během pečení neutekly. Po strouhance ani piškotech jsem sahat nechtěla, tak jsem to riskla s kokosem a oplatilo se. 


Závin s višněmi a kokosem 

(2 nohavice)


  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 150g celozrnné žitné mouky
  • 200g bílý jogurt
  • 1 vejce
  • špetka soli

  • višně (cca 50 ks)
  • kokos
  • med

  • + 1 vejce na potření

V míse jsem vypracovala těsto. Smíchala jsem mouky, špetku soli, přidala jogurt a vejce. Těsto jsem dala na chvilku odpočívat do lednice. Mezitím jsem si vypeckovala višně. Těsto jsem rozválela na poumoučeném vále. Střed jsem posypala kokosem, pokladla višněmi, které jsem zakápla medem a zavinula. Nohavici jsem potřela rozkvedlaným vejcem a posypala plátky mandlí. Pekla jsem cca 30 minut, ale záleží na Vaší troubě.




Dobrou chuť :-)





9 komentářů:

  1. Skvělá kombinace a nápad jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Jani, od tebe mě chvála obzvlášť těší :-)

      Vymazat
  2. Na tech fotkach to vypada prekrasne, hned bych si takovou dobrotu dala :)

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý recept :) včera jsem zkoušela upéct s třešněmi, ale můj výtvor ani zdaleka nevypadal tak dobře jako tvůj :) jen jsem asi něco zvorala během přípravy (přestože jsem poctivě vážila), protože těsto bylo tvrdší a křupavější než by mělo být :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)