Vím, že je jí plný net, ale já ji vážně ještě nikdy nedělala. Vlastně jsem si ji ani nikdy nekupovala. Mluvím o granole (musli). Jenom si vzpomínám, že jako dítě jsem měla ráda nějaké musli s mandlemi a sušenými jahodami. Vždycky jsem vyjídala ty jahody a velké zapékané hrudky. Jak jsem je vyjedla, přestaly mě zajímat :-)
Proto asi tušíte, že musli nepatří k mým oblíbeným snídaním. Ale! Můžete se živit sebe zdravějšími potravinami, ale pokud jíte furt to samé dokola, o zdravém životním stylu nemůže být řeč. Ten tkví v pestrosti. Chápu, že máte oblíbené pokrmy, kterých se jen těžko vzdáte, že si nedokážete představit snídani bez ovesné kaše, toustu atd., ale chce to občas změnu. Proto se chci zaměřit na pestrost. Teď v létě jsem si oblíbila nejrůznější ovocné saláty, tvarohy, jogurty s ovocem... ale i když bych si mnohem raději dala zase ovoce, vyměním jej za kvalitní pečivo se šunkou, vejcem, sýrem, domácí paštikou, chia pudink, avokádový pudink, ovesné sušenky, scones, smoothie, či nějakou zdravou buchtu. Proto jsem se rozhodla zařadit další obměnu v podobě domácí granoly. Jedním z důvodů je i to, že prostě na ovesné kaše chuť nemám, snad až se trochu ochladí.
Granoly jsem nedělala moc. Jednak jsem nevěděla, jestli mi bude chutnat a také si radši příště udělám nějakou jinou, ať nejím měsíc to samé.
Každopádně Vám nedoporučím žádnou kupovanou, radši si vyrobte domácí. Vyjde to levněji, můžete si tam dát, co opravdu máte rádi, vytvořit mix, který se třeba ani nevyrábí a hlavně, máte pod kontrolou složení.
Kokosová granola s kešu oříšky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/4 hrnku mandlových plátků
- 1/4 hrnku kešu oříšků
- 1/4 hrnku sezamových semínek
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
Smíchala jsem vločky se všemi oříšky, semínky a kokosem. V hrnečku jsem si rozehřála cukr s medem a kokosovým olejem. Tím jsem zalila suchou směs z vloček a rozprostřela na plech vyložený pečícím papírem. Zapékala jsem asi půl hodiny. Granolu skladujte v uzavíratelné nádobě. To jak dlouho vydrží, záleží jen na Vás :-) Mě dokonale zasytí dvě lžíce do jogurt, k tomu nějaké ovoce a nemám hlad až do oběda.
Já mám musli ráda.. Ikdyž denně bych to jíst taky nemohla. :)
OdpovědětVymazatNejradši mám s oříškami a medem!
Doma jsem ho ještě nepekla, určitě to vyzkouším.
určitě zkus, má to jen samé výhody :-)
VymazatVypadá krásně, navíc miluji kešu oříšky :) Taky jsem párkrát dělala domácí :)
OdpovědětVymazatjedině domácí :-) kupovaný bych nejedla.
Vymazatto vypadá super, ňami ňam!
OdpovědětVymazatděkuji za komentář :-)
VymazatAhoj, zvu Tebe i Tvé čtenářky na mojí giveaway http://janniebel.blogspot.cz/2012/08/the-first-giveaway.html#comment-form :) Budu ráda za Tvou účast :)
OdpovědětVymazatJá musli doopravdy můžu. Radši s bílým jogurtem než s mlékem a vždycky s trochou čokolády a oříšky. A je fakt, že ty klasické kupované jsou opravdu hodně cenově nadsazené. Doma jsem dělala s jablky a skořicí a bylo to bezvadný.
OdpovědětVymazattaky mám radši s bílým jogurtem :-) máš recept na ty jablkový se skořicí?
VymazatSbíhají se mi sliny. Maliny a Musli, to je panečku kombinace přímo pro mě.
OdpovědětVymazathttp://thelisbeth.blogspot.cz zvu tě na svůj blog o životním stylu, vaření a kosmetice. :)
hned bych tě pozvala na snídani :-) jdu mrknout na blog
VymazatAhoj, skvělý blog a máš u mě nominaci na Liebster Blog Award :)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatÓ můj bože, proč dáváš pořád takhle výborné recepty. Člověk je pak musí pořád vařit :D. Ne dělám si srandu. Jsi vážně šikovná. Ten recept vypadá strašně chutně. Dneska ráno jsem měla tvůj kokosový krumbl, ale bohužel to nebylo tak jak mělo, protože nemáme kokosový olej a olivový není zrovna nejlepší varianta a s medem jsem to moc přehnala, protože nemám třtinový cukr. Asi taky budu muset koupit. Ale piš dál takovéhle snídaňové tipy. Zrovna jsem si říkala co já si dám zase zítra k té snídani :D.
OdpovědětVymazatpromiň, budu se mírnit :-) to mě mrzí, že ti krambl nevyšel :-( já byla z něj nadšená. Kokosový olej si můžeš vyrobit sama, kdyby se ti chtělo, je to hrozně jednoduchý.
Vymazatjak děláš prosím kokosový olej?
Vymazatšpatně jsem se vyjádřila, dělám kokosové máslo, olej se musí zastudena lisovat. Máslo dělám klasicky jako každé oříškové, prostě rozmixuji kokos, až pustí tuk.
Vymazatmůj první pokus o domácí granolu skončí nejspíš v koši :-( na vteřinu to zavonělo krásně a pak spáleně..chjo, je do černa. A to jsem se taaaaak těšila :-D Zato musli tyčinky se mi povedly skvěle!
OdpovědětVymazatchce to hlídat, oříšky jsou spálené hned :-)
VymazatAhoj, mám dotaz u kávové granoly jako pojivo byl banán s kafíčkem a této verze je to olej s medíkem? Udělají se mi ty pěkné zapečené granolky? Děkuji ;-)
OdpovědětVymazats banánem nebo jablečným pyré dosáhneš větších granulek
VymazatSuper, děkuji z info. Nebyla jsem si jistá s příchutí toho banánu, aby třeba nerušila příchuť granoly. Takže mou přidávat banán do jakékoliv granoly jako pojivo? Zkoušela jsem jablíčko nastrouhat ale granolky se nepovedly :-/ ale jinak to bylo moc dobré ;-)
VymazatTakže mohu smíchat banán s vodou nebo s čím bys doporučila?
Děkuji za pomoc. Pěkný den Barča
samozřejmě, že samotné nastrouhané jablko granolu nespojí, pyré ano. V žádném případě nemíchej banán s vodou, není důvod, když si rozmačkáš banán, je dost tekutý, aby spojil granolu. A jestli bude rušit chuť... těžko říct, sto lidí, sto chutí...
Vymazat